Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Învãþãtura lui Marga

Învãþãtura lui Marga

Dacã învãþãmîntul românesc are parte acum de greve ºi nemulþumiri acute - în condiþiile în care dascãlii au reprezentat o parte din electoratul de nãdejde al Alianþei D.A.- explicaþia nu se aflã doar în lipsa banilor sau a procentelor cerute din PIB. O explicaþie mai profundã vine din dezamãgire. O dezamãgire construitã pe absenþa dialogului real ºi pe lipsa unor lideri care sã conducã împreunã pe cei pe care îi conduc, nu în pofida sau în dispreþul acestora. Au avut parte destul de aceste lucruri pe vremea PSD-ului ºi au tras nãdejde, cu mai puþin entuziasm ca-n 1996, ce-i drept, cã politicianismul arogant ºi brutal va face loc acelei reforme luminate aºteptate de toþi.
Suma aceasta de speranþe a fost infirmatã de sus în jos cu o vitezã incredibilã: ministrul Miclea, dezamãgit el însuºi de sistem, ºi-a dat demisia. Mai jos, demisia nici nu intrã în discuþie. Dascãlii au aflat cã, în judeþul Neamþ, calificativele directorilor ori inspectorilor pot fi puse dupã cum vrea conducerea inspectoratului.
Circul a pornit, de fapt, din momentul în care profesorii au fost puºi sã declare la examene, ca niºte infractori, cîþi bani au în buzunare, seriile ºi valoarea bancnotelor. Unii au refuzat. Alþii au venit cu mulþi bani mãrunþi, în derîdere. Au început controale „cu þintã“ pentru schimbarea unor oameni din anume posturi. Cazul profesorului Vernica, directorul de la Clubul Copiilor Piatra Neamþ, este clar: a fost schimbat pe motive extrem de subþiri ºi pus la loc în post fiindcã altfel ar fi urmat un proces fãrã ºanse pentru inspectoratul ºcolar. La evaluare a primit calificativul nesatisfãctor. A contestat ºi asta. Profesorului Vernica, ºi nu doar lui, i s-a cerut sã-ºi dea demisia din funcþie. El nu a cedat. Alþii au fãcut-o, intimidaþi sau îngreþoºaþi.
Au fost puºi în funcþie, ca ºi pe timpul PSD-ului, oameni care avuseserã probleme, dar care „erau de-ai noºtri“.
Deciziile de numire a suplinitorilor ºi a profesorilor detaºaþi au venit în ºcoli cu o mare întîrziere. Oameni cu credite ºi cu lefuri mici au aºteptat banii, cu sufletul la gurã. Directorii au fost puºi în situaþii delicate: sã dea banii ºi sã se ia de piept cu Curtea de conturi sau sã aºtepte „mila celor de sus“?
Toate aceastea, scrise, au avut un efect tragic-comic: inspectoarea ºefã Dorina Drexler a decis cã ziariºtii nu mai au voie în Inspectoratul ªcolar Neamþ. A mai decis cã nu rãspunde la telefon decît din doi în doi, iar la întrebãri „pe alese“ ºi „pe alãturi“, dacã nu-i convine conþinutul. Lucru sesizat de toatã media localã. Nici nu era greu de altfel: Inspectoratul ªcolar nu-i teritoriul personal al cuiva. Hazul negru al situaþiei merge mai departe: inspectoarea ºefã a trimis televiziunilor locale o înregistrare în care afirmã cã articolele publicate în Monitorul de Neamþ ºi Monitorul de Roman au urmãtoarele motive: directorul adjunct Valentin Bãlãnescu ar avea ceva personal cu domnia sa, iar conducerea ziarului ar fi deranjatã cã nu a mai primit reclamã de la Inspectoratul ªcolar Neamþ. Nici o vorbã despre problemele reale din învãþãmîntul nemþean. Nici o vorbã despre faptul cã Valentin Bãlãnescu, profesor de istorie el însuºi, înþelege mecanismele sistemului ºi cã mulþi profesori i s-au adresat, considerîndu-se nedreptãþiþi ºi jigniþi. Cît despre reclamã, sã fim serioºi! Monitorul avea, de pildã, un contract de reclamã bun cu firma IDAC 2000, dar asta nu ne-a împiedicat sã scriem - ºi am fost singurii din presa localã care au fãcut-o - despre deturnãrile de TVA. Inspectoratul ªcolar nu reprezintã vreo þintã de marketing. Inspectoarea generalã încearcã, pur ºi simplu, sã încurce planurile. Sã mute o discuþie legatã de deciziile sale, ca manager, în planul personal, minor ºi meschin. Sã eludeze fondul. Ca ºi cum cei 8.000 de profesori sau publicul, în genere, pot fi prostiþi atît de pe faþã. ªi cu ce?! Cu note informative - ce securist sunã chestia asta! - luate de la inspectorii cu care ar fi vorbit Valentin Bãlãnescu ºi cãrora le-ar fi „perturbat munca“. Trebuie sã fie tare trist sã te apropii de sfîrºitul carierei ºi de vreo pensie ºi sã trebuiascã sã dai cu subsemnatul pe note informative.
Comisia din Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, venitã la sesizarea directorilor, „a îmbãlsãmat“ ºi ea situaþia cum s-a priceput mai bine. Era vorba de calificativele acordate directorilor de ºcoli ºi inspectorilor de specialitate. Calificativele fuseserã date fãrã sã se þinã cont de rezultatele bune sau foarte bune, în ideea schimbãrii unor „pesediºti“, maniera de lucru fusese penibilã. Nu mai conta cã unii nici nu erau membri de partid.
Cum anularea evaluãrii dãdea prost, s-a gãsit o chichiþã legalã pentru a compensa stilul examenului, decizia inspectoarei ºefe ºi capetele plecate umil ale comisiei de evaluare. Evaluarea a fost anulatã în coadã de peºte.
Manevra a avut scopul de a menþine în funcþie un om care nu pãrea sã exceleze deloc la capitolul „public relations“, inspectoarea generalã Dorina Drexler. Sã o schimbi din funcþie pe fondul de reclamaþii ºi nemulþumiri generalizat ar fi însemnat sã se recunoascã faptul cã nu fusese numitã în post cea mai potrivitã persoanã. Mai ales cã prefectul de Neamþ, puþin înainte de punerea doamnei în funcþie, anunþa cã aleasa Alianþei D.A. ar fi doamna Luminiþa Vîrlan.
Incapacitatea de a se recunoaºte o stare de fapt ºi de a se lua mãsuri - lipsã de rãspundere ar fi formula exactã - nu constituie o întîmplare izolatã. Ea nu are legãturã cu PSD-ul, PNL-ul, PRM-ul sau SS-ul.
ªi la PSD a fost la fel. Profesorul Emil Creangã nu a fost schimbat din funcþie cînd ploua cu reclamaþii. I s-a blocat, mai tîrziu, uºa cãtre Parlament. E vorba, în final, de oameni. Aºa trebuie sã se explice luarea de atitudine, chiar de la sfîrºitul sãptãmînii trecute, a domnului Andrei Marga. Catalogat de unii drept cel mai bun ministru al învãþãmîntului de dupã 1989, Andrei Marga a declarat cã, dupã pãrerea domniei sale, Guvernul Tãriceanu e cel mai neperformant din '98 încoace. Cã politizarea învãþãmîntului, incriminatã la PSD, ar fi acum mult mai puternicã. ªi cã mulþi dintre cei numiþi în posturi sînt neaveniþi ºi nepricepuþi. Pãrerea lui!
FOTO: Inspectoratul ªcolar, un teritoriu interzis jurnaliºtilor

Articol afisat de 2137 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective