Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Veterinarii au învins aviara simulatã

Veterinarii au învins aviara simulatã

• ei au participat ieri la o simulare a sacrificãrii pãsãrilor dintr-un focar de boalã

Medicii veterinari nemþeni au învãþat, ieri, cum trebuie sã intervinã în cazul descoperirii unui focar de gripã aviarã, în cadrul unei simulãri desfãºuratã la sediul Direcþiei Sanitare Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DSVSA) Neamþ. Aceºtia au primit un dosar cuprinzînd informaþii utile în cazul declanºãrii unei epidemii ºi au urmãrit, apoi, operaþiunile de izolare a focarului ºi sacrificare a pãsãrilor din zonã.
Gãinile care au servit ca material didactic au scãpat tefere, dat fiind cã participanþii la simulare nu au utilizat dioxid de carbon, pãsãrile fiind doar plimbate dintr-o parte în alta.
„ÃŽn momentul în care s-a declarat focarul de gripã aviarã, primele mãsuri se iau imediat dupã ºedinþa comitetului de crizã. ÃŽn echipele care intervin în teren sînt cooptaþi atît inspectorii noºtri zonali, medicii veterinari concesionari, dar ºi medicul veterinar concesionar dintr-o comunã învecinatã focarului. Aceºtia se echipeazã cu costumele de protecþie, din care avem deja 400 de bucãþi, ºi încep sã adune pãsãrile din gospodãriile oamenilor. ÃŽnainte de a fi incinerate, pãsãrile sînt eutanasiate cu dioxid de carbon în pubele special amenajate în acest scop. Dupã ce pãsãrile sînt incinerate ºi îngropate, intrã în acþiune atomizoarele pentru dezinfecþia zonei respective“, a declarat doctor Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamþ.
Reprezentanþii DSVSA Neamþ s-au dotat cu echipamente în valoare de circa 10 miliarde lei, necesare în cazul unei intervenþii de acest tip, de la costume de protecþie ºi pubele pînã la atomizoare ºi substanþe dezinfectante ºi butelii cu dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este necesar pentru eutanasierea pãsãrilor, înainte de a fi incinerate. Un lucru foarte important este izolarea pãsãrilor, atît pentru a evita contaminarea cu potenþialele surse de infecþie, dar ºi pentru a fi mai uºor ºi rapid adunate în cazul în care începe sacrificarea. Amenzile aplicate proprietarilor de pãsãri care nu respectã recomandãrile autoritãþilor au fost majorate pînã la 6 milioane lei. Toþi crescãtorii de pãsãri trebuie sã anunþe autoritatea sanitarã veterinarã în cel mult 24 de ore de la apariþia oricãrei îmbolnãviri, suspiciuni de boalã, moarte sau tãiere de necesitate a unor animale. Potrivit legislaþiei, doar proprietarii care ºi-au înregistrat animalele în registrul agricol ºi în evidenþele sanitar-veterinare vor primi despãgubiri.

Articol afisat de 1390 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective