Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Motivarea financiarã, soluþia eradicãrii corupþiei din sistemul sanitar

Motivarea financiarã, soluþia eradicãrii corupþiei din sistemul sanitar

• aceasta a fost mesajul preºedintelui Bãsescu ºi al premierului Tãriceanu cu prilejul prezentãrii noilor prevederi care vizeazã reforma sistemului sanitar

Doctor Stelian Ghiþã, directorul Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ, ºi doctor Constantin Nanu, ºeful Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ, considerã cã reforma în Sãnãtate, aºa cum este gînditã în momentul de faþã, va schimba în bine multe aspecte ale sistemului. Cei doi medici directori, împreunã cu alþi ºefi de spitale din judeþ, precum ºi cu omologi din þarã au fost prezenþi, ieri, la Bucureºti, la Palatul Parlamentului, unde au participat la prezentarea oficialã a pachetului legislativ de reformã în sistemul sanitar din România, fãcutã de cãtre ministrul Eugen Nicolãescu. La întîlnire au participat preºedintele Traian Bãsescu ºi premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, care au þinut sã puncteze cîteva idei, cum ar fi corupþia existentã în sistem, care ar putea dispãrea în bunã parte, dacã personalul sanitar ar fi motivat financiar.
Deºi întîlnirea a durat aproximativ o orã ºi jumãtate, cei doi medici nemþeni susþin cã aceasta a fost densã, concentratã ºi plinã de informaþii utile. Una dintre principalele probleme discutate ieri s-a referit la medicina primarã, cãreia se doreºte sã i se acorde o importanþã mult mai mare decît pînã acum, alocîndu-i-se fonduri considerabile. Astfel, se doreºte ca sumele alocate medicinei primare sã reprezinte 70% din bugetul sãnãtãþii ºi nu 30%, precum în momentul de faþã. Legea stabileºte un pachet de servicii medicale care pot fi contractate cu medicii de familie ºi doreºte ºi o diversificare a lor, insistînd pe asistenþa medicalã la domiciliu. Pachetul legislativ de reformã în sãnãtate prevede ca medicii de familie sã primeascã fonduri pentru tratament la domiciliul bolnavului. Ministerul sperã ca prin acordarea unei mai mari atenþii medicinei primare sã elimine o parte a cheltuielilor din spitale. În ceea ce priveºte spitalele mici din þarã, ºi cele izolate, ministrul sãnãtãþii a declarat cã nu se doreºte în nici un caz desfiinþarea lor, ci menþinerea, dotarea corespunzãtoare ºi reamenajarea lor. Se doreºte înfiinþarea unor spitale regionale care sã preia cazurile cele mai grave din anumite zone, aºa încît clinicile universitare sã nu mai fie asaltate de cazuri care se pot rezolva ºi în alte pãrþi.
„Am fost plãcut suprins sã constat la discuþiile purtate astãzi (ieri,17 ianuarie - n.r.) pe marginea pachetului de legi ale reformei din sãnãtate cã este un mod cu totul nou de a privi lucrurile în sistemul sanitar din România ºi de aceea consider cã aceastã reformã trebuie dusã pînã la capãt. Noile legi ale sãnãtãþii sînt sprijinite ºi de preºedintele Bãsescu ºi de premierul Tãriceanu. Cred cã este prima datã cînd legile sistemului sanitar pun pe primul loc bolnavul ºi modul de tratare a acestuia, dar acordã importanþã ºi personalului sanitar. Consider cã este bine cã guvernanþii apreciazã cã se impune creºterea salarialã a cadrelor medicale, care astfel ºi-ar da mult mai mult interes în ceea ce au de fãcut ºi nu ar mai fi tentaþi sã primeascã atenþii. S-a mai spus cã se intenþioneazã lãrgirea bazei de contribuabili la fondul asigurãrilor de sãnãtate de la 5 la 10 milioane de plãtitori ºi cã se va încuraja sistemul privat de asigurãri de sãnãtate“, a declarat doctorul Stelian Ghiþã, directorul Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
Doctorul Constantin Nanu, ºeful DSP Neamþ, considerã cã „reforma în sãnãtate va aduce mai mult bine în sistemul sanitar românesc dacã se va aplica aºa cum este ea conceputã“.

Articol afisat de 1404 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective