Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Obiectivul nostru final este de a oferi populaþiei servicii de calitate în condiþiile unui tarif acceptabil“

„Obiectivul nostru final este de a oferi populaþiei servicii de calitate în condiþiile unui tarif acceptabil“

• interviu cu Ioan Pãcalã, director general al Companiei Judeþene Apa Serv

Compania Judeþeanã Apa Serv va face, joi, 19 ianuarie 2005, încã un pas în derularea Mãsurii ISPA „ÃŽmbunãtãþirea sistemelor de alimentare cu apã potabilã, canalizare ºi a staþiei de epurare din municipiul Piatra Neamþ, România“. Este vorba despre începerea lucrãrilor de reabilitare a staþiei de epurare de cãtre Compania Biwater International. De la ora 10, în Sala Albastrã a Consiliului Judeþean va avea loc ªedinþa Tehnicã de ÃŽnceput (Kick-Off-Meeting) în cadrul Contractului „Reabilitarea staþiei de epurare din municipiul Piatra Neamþ“. Vor fi prezenþi la acest eveniment reprezentanþi ai Delegaþiei Comisiei Europene, ai Oficiului de Plãþi ºi Contractare Phare din cadrul Ministerului Finanþelor Publice, ai Autoritãþii de Management în Infrastructurã ºi ai Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor. Acestora li se vor adãuga ºi principalii actori în derularea acestui contract de lucrãri: Constructorul - respectiv Compania Biwater International, Supervizorul - Compania Hill International (Anglia) & Louis Berger SAS (Franþa) - care are pe durata derulãrii acestui contract de lucrãri calitatea de Inginer. ªi, bineînþeles, reprezentanþii Companiei Judeþene Apa Serv - în calitate de Beneficiar final al lucrãrii. La evenimentul de joi au fost invitaþi sã participe reprezentanþii autoritãþilor locale ºi judeþene - prefectul Toader Mocanu, preºedintele Consiliului Judeþean, Dan Constantin, primarul municipiului Piatra Neamþ, Gheorghe ªtefan, dar ºi colaboratorii permanenþi ai Companiei Apa Serv - Apele Române, Agenþia de Protecþia Mediului ºi Garda de Mediu.
Despre însemnãtatea întîlnirii de mîine i-am adresat cîteva întrebãri domnului Ioan Pãcalã, directorul general al Companiei Judeþene Apa Serv.

Reporter: Domnule director general, cît este de important evenimentul care va avea loc mîine?
Ioan Pãcalã: Mîine vom participa, alãturi de reprezentanþii Companiei Biwater International, ai Companiei Hill International & Louis Berger, la ªedinþa Tehnicã de ÃŽnceput a contractului „Reabilitarea staþiei de epurare din municipiul Piatra Neamþ“. Nu este o simplã ºedinþã, ci este un prim pas obligatoriu care marcheazã începerea lucrãrilor efective. Activitatea Companiei Biwater International va începe cu realizarea proiectului lucrãrilor de reabilitare ºi modernizare a staþiei de epurare. Credem cã în maxim 3 luni acest proiect va fi terminat, astfel încît, din luna aprilie, cel tîrziu mai, la staþia de epurare sã înceapã lucrãrile de construire, reabilitare ºi modernizare. Este un contract de lucrãri ce se va realiza conform FIDIC Galben, asta însemnînd de fapt cã proiectarea lucrãrilor este în sarcina constructorului.
În ºedinþa de mîine vor fi abordate, printre altele, aspecte referitoare la liniile de comunicare între Inginer, Constructor ºi Beneficiar, la programul de derulare a lucrãrilor, la tehnologiile de lucru, dar ºi la probleme privind securitatea muncii ºi mãsuri de protecþia mediului ce vor trebui asigurate pe toatã durata desfãºurãrii lucrãrilor.
Rep.: Care este efortul financiar pe care trebuie sã-l facã Compania Apa Serv pentru realizarea acestui contract?
I.P.: Valoarea contractului este de 9.672.460 de euro. Din aceasta sumã, contribuþia Uniunii Europene este în procent de 68%, iar contribuþia Companiei Judeþene Apa Serv SA este de 32%. Este un procent destul de consistent pe care Compania trebuie sã-l suporte din fonduri proprii - 3.095.187 euro, adicã peste 111.426.732.000 lei vechi. Aceastã sumã o vom asigura printr-un împrumut contractat de la Banca Europeanã de Investiþii, conform Acordului de Împrumut Subsidiar semnat de Apa Serv cu Ministerul Finanþelor Publice ºi cu Consiliul Judeþean Neamþ - acesta din urmã în calitate de Beneficiar local. Ratele, dobînzile la credit ºi celelalte cheltuieli le vom achita cu sumele pe care le acumulãm în Fondul de Întreþinere, Înlocuire ºi Dezvoltare, conform dispoziþiilor legale.

„Mãsura ISPA pe care o derulãm acum pe cele trei componente - apã, canalizare ºi epurare - nu rezolvã în totalitate problemele cu care ne confruntãm“
Rep.: Se poate spune cã Apa Serv va rezolva toate problemele la reþelele de alimentare cu apã, canalizare ºi cele privind sistemul de epurare a apelor uzate prin aceastã Mãsurã ISPA? Mai urmeazã ºi altceva?
I.P.: ÃŽn primul rînd aº vrea sã fac cunoscut faptul cã în cadrul Companiei se mai implementeazã o Mãsurã ISPA referitoare la îmbunãtãþirea performanþelor financiare ºi operaþionale, denumitã ISPA 2003/RO/P/PA/012 FOPIP. Aceastã a doua Mãsurã ISPA este coordonatã de Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor ºi de Ministerul Administraþiei ºi Internelor ºi ne va acorda asistenþã tehnicã timp de 3 ani. ÃŽn urma implementãrii acestei de a doua Mãsuri ISPA avem motive sã credem cã Apa Serv va deveni un operator puternic, adaptat condiþiilor economice ºi sociale actuale. ÃŽn al doilea rînd vreau sã vã informez cã facem demersuri pentru ca Apa Serv sã devinã operator unic pe judeþul Neamþ pentru serviciile de alimentare cu apã. Nu este vorba despre o ambiþie a noastrã, ci despre un demers a cãrui finalitate o constituie posibilitatea de accesare a fondurilor europene post-aderare. Mãsura ISPA pe care o derulãm acum pe cele trei componente - apã, canalizare ºi epurare - nu rezolvã în totalitate problemele cu care ne confruntãm. De aceea nu ne putem permite sã ne mulþumim cu modernizãrile ºi extinderile care se realizeazã prin intermediul Mãsurii ISPA „ÃŽmbunãtãþirea sistemelor de alimentare cu apã potabilã, canalizare ºi a staþiei de epurare din muncipiul Piatra Neamþ, România“ - 2002 RO 16 P PE 023. Noi facem deja demersuri pentru accesarea unor noi fonduri cu care sã rezolvãm cît mai multe dintre problemele alimentãrii cu apã.

„Dacã vom reuºi sã devenim operator unic pe judeþul Neamþ, vom avea toate ºansele sã accedem la sume de peste 100 - 150 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare ºi extindere a sistemului de alimentare cu apã pentru întreg judeþul Neamþ“
Rep.: Vã referiþi la accesarea Fondurilor de Coeziune?
I.P.: Chiar la acestea mã refer. Crearea unui operator unic judeþean pentru alimentarea cu apã este o condiþie esenþialã pentru accesarea Fondurilor de Coeziune, întrucît beneficiarii proiectelor finanþate prin Fondurile de Coeziune trebuie sã facã dovada capacitãþii lor de a gestiona fondurile alocate. Pe de altã parte, regionalizarea serviciilor de apã este importantã ºi pentru a beneficia de economii la scarã largã, ca o condiþie minimã pentru a asigura un management eficient ºi pentru a oferi posibilitatea aplicãrii unei politici de dezvoltare pe termen lung în sectorul serviciilor publice de apã. Obiectivul nostru final este de a oferi populaþiei servicii de calitate în condiþiile unui tarif acceptabil. De altfel acest obiectiv este cuprins în „Strategia judeþeanã de dezvoltare durabilã a serviciilor de alimentare cu apã ºi canalizare“ realizatã de noi ºi aprobatã de Consiliul Judeþean Neamþ. Vreau sã vã spun cã pe 9 ianuarie 2005 am primit o adresã din partea Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor, pe aceastã temã, în care domnul Secretar de Stat Attila Korodi ne informeazã cã, citez: „judeþul Neamþ ar putea beneficia de asistenþã tehnicã (ce se poate acorda în cazul unui proiect coordonat de MMGA) pentru pregãtirea proiectului de modernizare a infrastructurii de apã prin Fondul de Coeziune în situaþia în care primim angajamente ferme din partea autoritãþilor locale ºi judeþene, cu privire la crearea unui operator unic judeþean, în cel mai scurt timp posibil“. Noi am demarat deja discuþii, sîntem în curs de preluare a societãþii de apã de la Bicaz. Ceva mai dificil va fi cu societatea de apã din Tîrgu Neamþ, întrucît aceasta este în reorganizare judiciarã. Dacã vom reuºi sã devenim operator unic pe judeþul Neamþ, vom avea toate ºansele sã accedem la sume de peste 100 - 150 de milioane de euro pentru proiecte de modernizare ºi extindere a sistemului de alimentare cu apã pentru întreg judeþul Neamþ. Este vorba de sume de peste 3.600 de miliarde de lei vechi. Sprijinul pe care MMGA (Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor - n.r.) ni-l oferã pentru a cîºtiga proiecte finanþate din Fondurile de Coeziune se concretizeazã prin suportarea de cãtre minister a contravalorii studiului de prefezabilitate, a 7-10% din valoarea proiectului ce va fi cîºtigat, avînd în vedere cã din aceste Fonduri de Coeziune asistenþa financiarã nerambursabilã este de 85%, astfel încît Compania Apa Serv sã fie nevoitã sã contribuie cu doar 5% din valoarea proiectului. Este o oportunitate deosebitã pentru noi ºi pentru locuitorii judeþului Neamþ pe care nu ne putem permite sã o ratãm. De aceea, chiar dacã acum implementãm o Mãsurã ISPA pentru reabilitarea ºi extinderea serviciilor noastre, ne pregãtim intens sã accesãm fondurile post-aderare ce vor fi puse la dispoziþie de Uniunea Europeanã. Cu acestea vom reuºi sã extindem serviciile de alimentare cu apã potabilã ºi sã creºtem calitatea serviciilor noastre.
Rep.: Vã mulþumesc ºi vã doresc succes!
I.P.: Mulþumesc ºi sper cã eforturile noastre vor fi încununate de succes.

Articol afisat de 1585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective