Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Coppola, vrãjit de Piatra Neamþ

Coppola, vrãjit de Piatra Neamþ

• în ziua a doua, Francis Ford Coppola a filmat tot pe treptele de la Teatrul Tineretului • regizorul s-a declarat încîntat de frumuseþea împrejurimilor oraºului •

Filmãrile la pelicula „Tinereþe fãrã tinereþe“, regizatã de Francis Ford Coppola, au continuat, ieri, tot pe scãrile de lîngã Teatrul Tineretului Piatra Neamþ. De data aceasta, vremea a þinut cu actorii ºi echipa de filmare, gerul din prima zi de filmare înmuindu-se. Cît îl priveºte pe Francis Ford Coppola, acesta a stat aproape tot timpul pe un scaun de lemn, sub o prelatã neagrã, ºi a dirijat tot ceea ce se întîmpla pe platou.
Primele cadre i-au avut ca „protagoniºti“ pe actorii pietreni. Unul dintre acestea presupunea filmarea unui schimb de bani între douã persoane. Scena s-a repetat de foarte multe ori, chiar dacã ceea ce fãceau cei doi figuranþi era doar un gest simplu, în care le erau filmate doar mîinile, în timp ce deschideau un mic portofel. „Ok, once again. Open it again please“ (Bine, încã odatã. Deschide-l din nou te rog), le spunea regizorul celor doi actori pietreni. Scena, care dureazã doar douã - trei minute, a fost repetatã de mai multe ori, astfel încît a trecut mai bine de o orã pînã Coppola s-a declarat satisfãcut. ÃŽn acelaºi timp, în scurtele pauze, regizorul îl chestiona pe actorul autohton cu întrebãri despre oraº. „Where is mountin Ceahlãu?“ (Unde-i muntele Ceahlãu?), a întrebat regizorul. Arãtînd cu mîna spre Bicaz, actorul i-a spus cã într-acolo este. El i-a mai explicat cã, din poziþia în care se aflau, în faþã se vedea culmea Cernegura, la stînga muntele Pietricica, iar în spate Cozla. „It's so beautiful“, a exclamat regizorul incîntat de ceea ce vedea.
Dupã pauza de masã din jurul orei 14, s-a revenit pe trepte. De data aceasta, Tim Roth, actorul din rolul principal, se metamorfozase într-un bãtrîn cu pãrul alb ºi multe riduri. Despre cum se lucreazã cu unul dintre cei mai mari regizori ai momentului, ne-a relatat ºi unul dintre figuranþii angajaþi. „Am acceptat din curiozitate. A contat mai puþin partea materialã, deoarece am vrut sã vãd cum se lucreazã la un film profesionist, care se anunþã un mare succes. Singurul impediment a fost frigul pãtrunzãtor, dar cu toate acestea consider cã am rãspuns aºa cum trebuie solicitãrilor venite din partea specialiºtilor“, a declarat unul din figuranþii care au fost folosiþi în prima zi de filmãri.
La aproape 66 de ani, dupã o pauzã de aproape 9 ani în care nu a lucrat în cinematografie, Francis Ford Coppola a hotãrît sã scrie, sã producã ºi sã regizeze un film dupã o nuvelã a lui Mircea Eliade. Astfel, împreunã cu echipa, marele regizor a venit în România unde a început filmãrile la „Tinereþe fãrã tinereþe“. Aºa a ajuns pe treptele de la TT omul care a „încasat“ mai multe premii Oscar pentru filme ca „Patton“, „Naºul“, primele douã pãrþi, sau care a creat o imagine proprie Contelui Dracula. ÃŽmpreunã cu Tim Roth, actor englez, care a mai jucat în „Pulp Fiction“ sau „Rezervoir“, dar ºi de Marcel Iureº ºi Alexandra Maria Lara, în film mai joacã ºi alþi actori români: Andre Hennicke, Florin Piersic Jr., Zoltan Octavian Butuc, Victor Rebengiuc, Theodor Danetti, Gheorghe Dinicã, Andi Vasluianu, Cristi Iacob, Gelu Niþu, Oana Pellea, Adrian Pintea, Alexandru Bindea, Ana-Maria Marinca, Dorina Lazãr, Deagoº Bucur, Claudiu Bleonþ, Ana Ularu, Dan Aºtilean, Alexandru Repan etc. Director de imagine este tînãrul Mihai Mãlaimare Jr., iar scenografia este semnatã Cãlin Papurã.

Superstiþii ºi incantaþii a la F.F. Coppola
Francis Coppola are „metodele“ lui de a alunga spriritele rele care i-ar putea afecta munca. La prima zi de filmare, regizorul adunã lîngã el pe toþi din echipa sa, de la toate departamentele de producþie, regie, camerã, scenografie, costume, machiaj ºi coafurã, recuzitã, casting, efecte speciale, cascadori, actori etc. Toþi se þin de mînã, iar Coppola spune de trei ori „poowabah“, cuvînt care semnificã trei dorinþe ale celor care realizeazã pelicula: munca întregii echipe sã se transforme intr-un film bun, toþi sã vinã în fiecare zi cu plãcere la filmare ºi sã se bucure de faptul cã lucreazã pentru acest lungmetraj. O altã meteahnã a regizorului este de a sparge o farfurie, iar fiecare membru al echipei sã ia cîte un ciob. Asta o face regizorul pentru ca pe platou sã nu se întîmple accidente.

Articol afisat de 2468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de das Reich la data 19.01.2006 07:35
toti sunt vrajiti, dar....
austriac vrajit, american vrajit, proiect PHARE respins. oare de ce?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Vaaai!
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective