Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxã ºi pe cherestea

Taxã ºi pe cherestea

• producãtorii din industria lemnului ºi mobilei trebuie sã mai suporte o taxã • pe lîngã birul de 3% pentru lemnul pe picior, s-a pus ºi o taxã de 3% pentru cherestea • zile negre se anunþã pentru fabricanþii de mobilã •

Foamea de bani a guvernanþilor s-a concretizat, recent, într-o nouã taxã - de mediu - aplicatã producãtorilor din industria lemnului ºi mobilei. Mai precis, pe lîngã taxa de mediu de 3% pentru lemnul pe picior vîndut de Romsilva, Ministerul Mediului a introdus, printr-o Hotãrîre de Guvern din decembrie 2005, încã o taxã de mediu de 3% pentru cherestea. Ceea ce înseamnã cã producãtorii din industria lemnului ºi a mobilei vor plãti, practic, aceeaºi taxã de douã ori.
„Prin aceastã decizie se realizeazã o dublã taxare a producãtorilor din sector. Existã un contract pe termen lung, pe 10 ani, la nivel de þarã, încheiat ºi pentru Neamþ prin firma Forestar Tarcãu, unde aceastã taxã de mediu de 3% a fost inclusã în preþul de pornire al partizilor vînduþi anul trecut. Deci acum Romsilva mai încaseazã o datã aceeaºi taxã. Plus cã nu are nici o logicã - normal ar fi fost ca taxa de mediu sã se aplice producãtorului - în cazul de faþã Romsilvei - ºi nu cumpãrãtorului. Sper sã se revinã asupra deciziei, pentru cã altfel vor fi puºi la pãmînt ºi puþinii producãtori care au rezistat scumpirilor de anul trecut“, afirmã Viorel Mestecãneanu, preºedintele Filialelor Neamþ ºi Iaºi a Asociaþiei Forestierilor din România - Asfor.
Suprataxarea se va reflecta în creºteri de preþ - desigur, acolo unde va fi posibil. Pentru cã, în timp ce producãtorii de cherestea se gîndesc sã aplice creºteri de preþ care sã acopere plata taxei de mediu, cei de mobilã sînt nevoiþi sã acopere taxa din propriul profit, dat fiind cã piaþa nu mai poate absorbi o nouã scumpire.
„O taxã de mediu la cheresteaua fabricatã, ca orice taxã, mãreºte preþul cherestelei ºi mã obligã ºi pe mine sã o scumpesc cu 3 - 4%, la intern. La extern nu se poate - acolo contractele se negociazã odatã pe an, nu în fiecare lunã, sînt în valutã ºi sînt bãtute în cuie. Oricum, la extern, în timp ce costurile cresc, preþurile se duc în jos. Dar la intern, cine vrea sã-i vînd cherestea, sã plãteascã mai mult. Nu prea avem, însã, desfacere pe piaþa internã - cel mult 25-30% din producþie. Restul de 70-75% merge la export“, a declarat Laszlo Rigo, director economic la SC Danto Construct SRL Tazlãu.
„Efectul noii taxe va fi creºterea preþului cherestelei, care era ºi aºa destul de mare. Preþul mediu al cherestelei este, în prezent, de circa 100 de euro pe metrul cub, la care se va adãuga taxa de mediu. Sigur cã taxa influenþeazã preþul final care nu mai poate fi mãrit în perioada aceasta, pentru cã piaþa nu mai poate absorbi o nouã scumpire, oricît de micã. Mai ales cã pe piaþa internã au pãtruns produse din China, la preþuri foarte mici. Deci taxa ne va diminua, practic, profiturile, ºi aºa destul de reduse. Este o loviturã pentru noi aceastã taxã“, apreciazã Dragoº Chitic, director comercial la SC Tehnoprod SRL Piatra Neamþ.
Practic, producãtorii de mobilã, siliþi sã cumpere cherestea mai scumpã, dar sã-ºi vîndã mobila cu acelaºi preþ, vor ajunge în curînd în pragul falimentului. Noua taxã pune pe chituci un sector care, de bine, de rãu, mai aducea ceva valutã în þarã, ºi lasã mii de oameni fãrã pîine. Între timp, importurile de mobilã - rareori mai bunã decît cea româneascã - cresc continuu. Spre exemplu, România a importat în 2004 mobilã în valoare de 156,7 milioane de euro, cu peste 80 milioane de euro mai mult faþã de anul 2000. Planul guvernanþilor de a lãsa þara fãrã producþie proprie funcþioneazã perfect.

Articol afisat de 1849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective