Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ÃŽntîlnirea cu Irina m-a îndurerat, dar mi-a întãrit convingerea cã este un bolnav psihic cu probleme majore“

„ÃŽntîlnirea cu Irina m-a îndurerat, dar mi-a întãrit convingerea cã este un bolnav psihic cu probleme majore“

• acestea au fost cuvintele psihiatrului Rodica Antohi, la o zi dupã ce a vizitat-o arest pe Irina Baroi Gasparic • tînãra din Viiºoara, elevã la un liceu bucureºtean, este acuzatã cã ºi-a ucis mama, prin sugrumare • incidentul s-a petrecut la priveghiul bunicii •

Irina Baroi Gasparic, tînãra de 17 ani care este acuzatã cã ºi-a omorît mama într-un mod ieºit din comun, se aflã de o sãptãmînã în arestul Inspectoratului Judeþean de Poliþie Neamþ. În urmã cu douã zile, prin bunãvoinþa procurorului care instrumenteazã cazul, fata a fost vizitatã de cãtre psihiatrul Rodica Antohi, care de cîþiva ani a fost aproape de adolescentã ºi s-a implicat în problemele pe care le avea nu numai în calitate de medic, ci ºi în calitate de prietenã a familiei.
Marcatã de tragedia care s-a abãtut asupra familiei Baroi Gasparic, fiind alãturi ºi de Romeo, tatãl fetei, ale cãrui trãiri ºi frãmîntãri le percepe foarte bine dat fiind faptul cã îl cunoaºte de cînd era copil, Rodica Antohi a vrut sã o vadã pe Irina ºi sã stea de vorba cu ea. Cuvintele, reacþiile, expresia chipului tinerei paciente acum, la o sãptãmînã dupã comiterea crimei, constituie pentru psihiatrul pietrean, acum aflat la pensie, dovada de nezdruncinat a gravei boli psihice de are suferã Irina. „ÃŽntîlnirea cu Irina m-a îndurerat, m-a miºcat, dar mi-a ºi întãrit convingerea cã este un bolnav psihic cu probleme majore. Nu regretã nimic din ce a fãcut, nu are mustrãri de conºtiinþã ºi nu este deloc preocupatã de ce urmeazã sã i se întîmple, de viitorul ºi de soarta ei. A plîns la un moment dat, dar plînsul ei nu avea legãturã cu nimeni altcineva ºi cu nimic alteceva, decît cu prietenul ei, singurul de care îi pasã ºi care se aflã la Bucureºti. Se gîndeºte dacã el va þine legãtura cu ea ºi dacã o va susþine moral pe toatã perioada ispãºirii pedepsei. Dacã va fi cazul. Vrea sã îl vadã neapãrat. ÃŽn rest, am simþit-o pe Irina tocitã sufleteºte ºi am mai simþit cã ura ei faþã de Rada, mama sa, a fost atît de mare, încît a omorît-o cu asemenea sadism. Mi s-a destãinuit liniºtitã, ba chiar cu seninãtate, cã a mai avut o tentativã de a o gîtui pe maicã-sa. Aºa cum am mai spus, fata asta a început sã manifeste grave tulburãri de comportament încã de la pubertate, iar în timp acestea au luat forma unei psihoze schizofrenice latente. Poate cã atmosfera familialã tensionatã, neprielnicã pentru orice adolescent, dar mai ales pentru unul cu astfel de tulburãri, i-a exacerbat manifestãrile ºi fenomenele psihice. Din discuþiile purtate cu cîteva rude, am aflat cã bunica mamei sale, adicã bunica Radei, a suferit de schizofrenie. Asta, poate fi o explicaþie a diagnosticului pe care îl are ºi Irina, cãci dupã cum se ºtie, boala aceasta se moºteneºte“, a declarat medicul psihiatru Rodica Antohi. Aceasta a mai afirmat cã aºteaptã sã vadã ce se va stabili la expertizarea medico-legalã psihiatricã a tinerei de 17 ani. ÃŽn cazul în care comisia stabileºte cã Irina are discernãmînt este posibil sã facã închisoare, în caz contrar se poate dispune internarea într-un sanatoriu pentru bolnavii psihic periculoºi. „I-am expus cele douã variante ºi am întrebat-o dacã nu se teme pentru viitorul ei, care oricum va fi sumbru. Ea, însã, era foarte relaxatã cînd îi vorbeam despre aceste lucruri. Sper din toatã inima ca în comisia de expertizã de la Institutul Mina Minovici sã fie un medic cu experienþã, care sã îºi dea seama despre grava suferinþã a acestei fete ºi sã aprecieze corect. Cred cã pentru un copil atît de grav bolnav psihic ar fi mai bine într-un spital de specialitate, decît în puºcãrie“, a adãugat psihiatrul Rodica Antohi.
Irina Gaºparic Baroi, o tînãrã din Viiºoara, Neamþ, elevã la Liceul Nicolae Tonitza Bucureºti, se anunþa o mare speranþã a artelor plastice. ªi a poeziei. Obþinuse nenumãrate premii pentru picturã ºi graficã, iar trei la rînd, între 2000 ºi 2002, primise medalia de aur la Olimpiada francofoniei, secþiunea arte ºi culturã. Picta icoane, o parte din creaþiile sale fiind tipãrite ºi în Franþa. Acum este arestatã sub acuzaþia cã în noaptea de 19/20 ianuarie, la priveghiul bunicii, ºi-a ucis mama prin sugrumare ºi apoi a lovit-o în cap cu o bardã. Se pare cã fata nu a mai suportat cearta cu mama sa ºi cã între ele exista o relaþie tensionatã. Aºa se face cã duminica trecutã, la Viiºoara au avut loc douã înmormîntãri.

Articol afisat de 2036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective