Expert al Comisiei Europene, la Piatra Neamț
Maria Joao Rauch, expert negociator în parteneriate/acorduri pentru ocuparea forței de muncă, s-a aflat, în ultimele două zile, la Piatra Neamț, ca rezultat al implementării unui proiect derulat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. Rolul său în acest proiect este de a oferi consultanță și asistență tehnică în vederea creării de parteneriate la nivel local și regional, precum și stabilirea unor pacte regionale pentru ocuparea forței de muncă și pentru incluziunea socială. Această primă vizită a fost una de informare asupra stadiului și potențialului parteneriatelor deja existente, avînd, în acest sens, întîlniri cu factorii de decizie reprezentativi pe plan local și regional, în domeniul social și de afaceri, colaborarea dintre aceștia fiind importantă sub aspectul implementării politicii privind ocuparea forței de muncă, respectiv în elaborarea Planului Regional de Acțiune pentru Ocupare și Incluziune Socială. Potrivit ultimelor Recomandări ale Comisiei Europene, parteneriatele constituie un instrument eficient în atingerea obiectivelor privind ocuparea forței de muncă. De asemenea, în procesul de elaborare a Planului Național de Dezvoltare 2007-2013, precum și a Programului Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, care va fi finanțat din Fondul Social European, rolul parteneriatelor este considerat deosebit de important.
În acest context, Maria Joao Rauch s-a întîlnit, pe parcursul celor două zile, cu reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, cei ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Camerei de Comerț și Industrie, Prefecturii și Consiliului Județean Neamț, Primăriei Piatra Neamț, precum și cu cei ai sindicatelor și patronatelor.
La întîlnirea care a avut loc la Primăria Piatra Neamț, alături de primarul Gheorghe Ștefan a fost prezent și directorul Direcției de Asistență Socială, Camelia Prisecaru. Expertul Comisiei Europene și-a arătat disponibilitatea de susținere a autorităților locale în identificarea proiectelor cu șanse de reușită, precum și de diseminare a exemplelor de bună practică din Europa. „Doresc să adresez mulțumiri doamnei Maria Joao Rauch pentru consultanța atît de necesară pe care ne-o va oferi, în perspectiva accesării fondurilor structurale. Trebuie să fim conștienți că de noi va depinde modul în care vom valorifica oportunitățile oferite de Uniunea Europeană“, a subliniat primarul Gheorghe Ștefan.
La finalul vizitei, Maria Joao Rauch a avut amabilitatea de a ne oferi cîteva repere ale întîlnirilor pe care le-a avut cu „actorii“ implicați în dezvoltarea regională: „Acesta este un proiect ce va fi implementat în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, care se derulează prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Este menit să sprijine crearea de structuri, la diferite niveluri, necesare pentru absorbirea fondurilor alocate de Uniunea Europeană, în acest caz, din Fondul Social European. În această fază a proiectului - pentru că are trei dimensiuni - vizitez regiunile de care sînt responsabilă, Regiunea de Nord-Est și București-Ilfov, ca să îmi fac o mai bună imagine despre acestea, despre nivelul lor de dezvoltare. De asemenea, caut diferite tipuri de colaborări, de parteneriate formale și neformale care, deja, există. Am avut multe întîlniri cu cei mai importanți «actori» din județul Neamț, în special cu structurile regionale. Cred că există mult potențial în această regiune și, deja, sînt multe structuri. Extraordinară este voința de a face ceva. Cred că este cel mai bun potențial care există. Oamenii sînt disponibili, vor să facă ceva, se bucură că sînt aici, sînt deschiși spre colaborare, deși există și probleme, nu este totul roz“.
|