Nici-nici
Ca și la noi, în Franța legislația muncii nu mulțumește pe nimeni. Patronii socot că salariații au prea multe privilegii; dimpotrivă, salariații consideră că nu li se acordă toate drepturile cuvenite. Veșnica gîlceavă între patroni și sindicate.
Una dintre legile controversate, în vigoare acum, este cea care privește „prima angajare“. Pe scurt, este vorba de prima angajare a absolventului unei școli care dă dreptul la muncă, indiferent de gradul școlii. Deocamdată, legea prevede o lună de probă, timp în care atît angajatorul, cît și angajatul au posibilitatea să desfacă contractul fără de probleme. Sindicatele protestează, considerînd că legea îi favoriezează pe patroni, aceștia din urmă fiind nemulțumiți de durata scurtă a perioadei de probă, știut fiind că o concediere a salariatului presupune aici, unde sindicatele sînt foarte puternice și ideologia comunistă are destui adepți, o adevărată odisee administrativo-juridică, isprăvită adesea cu daune serioase plătite de angajator.
Parlamentul francez, de tendință liberală, discută în prezent o lege a primei angajări care prelungește, la prima angajare, perioada de probă la doi ani, lege primită cu satisfacție de patroni și cu proteste viguroase de către sindicate. Pentru a contra dur proiectul de lege, sindicatele au chemat tineretul la o grevă națională, care să demonstreze voința unanimă de a nu se vota legea. Se preconiza prezența în stradă a milioane de persoane, mai ales tineri. Mijloacele de comunicare, cu precădere posturile de televiziune, au făcut o mare popularizare acestei acțiuni revendicative.
Deși vremea generoasă a oferit cele mai bune condiții pentru demonstrațiile de stradă, acțiunea sindicală s-a soldat cu un eșec ciudat în această țară, unde marșurile sindicale sînt ca sarea în bucate. Doar cîteva mii de suflete, ici și colo, au ieșit la promenadă.
Așa că legea își urmează cursul. Nu știu încă dacă va fi adoptată.
Deocamdată nici-nici.
|