Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Istorie dispreþuitã

• cercetãrile arheologice sînt tratate cu indiferenþã, chiar cu dispreþ de unii localnici

Ministerul Culturii ºi Cultelor ar trebui sã se implice mai mult în avizarea ºi controlarea sãpãturilor arheologice care se desfãºoarã pe teritoriul þãrii, sînt de pãrere specialiºtii. Aceasta pentru cã în ultimii ani au fost semnalate numeroase cazuri de distrugere a unor situri arheologice de importanþã majorã pentru trecutul României.
„Din acest punct de vedere, sã zicem cã rolul principal îl are Comisia Naþionalã de Arheologie, dar lucrurile depind mai mult de reprezentanþii Ministerului Culturii în teritoriu, ei fiind cei care trebuie sã ia mãsuri în vederea preîntîmpinãrii unor distrugeri de situri arheologice ºi sã sesizeze organelor în drept cazurile de încãlcare a legilor. Trebuie, însã, ca ºi beneficiarii lucrãrilor de investiþii - canalizãri, construcþii civile sau industriale - sã ºtie cîte ceva din importanþa cercetãrii arheologice ºi a siturilor arheologice pentru trecutul þãrii ºi cã din acest motiv trebuie sã protejeze sau sã sesizeze, sã anunþe pe cei care se ocupã de protecþia patrimoniului asupra obiectivelor de investiþii pe care le realizeazã. Oamenii motiveazã fie cã nu au ºtiut, fie cã nu au dat decît de niºte cioburi, resturi ceramice neinteresante. ÃŽnsã «resturile» vorbesc ºi pe baza lor pot fi reconstituite diverse aspecte legate de viaþa oamenilor de altãdatã, de civilizaþie, de simþul artistic, de viaþa spiritualã. Orice obiect poatã sã aducã un indiciu. Dar lucrurile sînt tratate, dupã pãrerea mea, cu un oarecare dispreþ ºi chiar nu sînt luate în seamã. Dacã vor continua acþiunile sãlbatice din anii trecuþi, în 10 - 20 de ani vor fi distruse multe din siturile trecute pe lista patrimoniului arheologic“, a declarat doctor Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Judeþean Neamþ.
Pe teritoriul judeþului Neamþ au fost descoperite urme de locuire umanã datînd din paleoliticul superior (cca. 100.000 ani î.e.n.), îndeosebi pe Valea Bistriþei, unde s-au descoperit numeroase situri arheologice (aºezãri, necropole, fortificaþii). Studiindu-le, arheologii nemþeni au putut cunoaºte evoluþia comunitãþilor umane ºi dezvoltarea vieþii spirituale din aceste locuri, unde s-a format cea mai strãlucitã civilizaþie preistoricã a Europei: Complexul Precucuteni-Cucuteni-Tripolie (aprox. 4.200 - 2.600 î.e.n.). Vestigiile ei au fost descoperite în mai multe staþiuni arheologice de pe teritoriul judeþului: Izvoare - Piatra Neamþ, Traian - Dealul Viei, Tîrpeºti, Frumuºica, Calu, Vãleni, Ghelãieºti. Cu siguranþã, sînt multe alte vestigii nedescoperite încã, dar, din nefericire, sînt ºi vestigii distruse de construcþiile ridicate în ultimii ani. La Zãneºti, de exemplu, staþiunea arheologicã Dealul Fîntînii, menþionatã în anexele legilor privind protecþia patrimoniului arheologic, a fost distrusã cu sprijinul autoritãþilor locale care au decis construirea, în acele locuri, a unui castel de apã pentru alimentarea cu apã a Zãneºtiului. Excavatoarele ºi buldozerele care au lucrat în zonã au îngropat pentru totdeauna pagini din istoria oamenilor locului.

Articol afisat de 2221 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective