Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Violența în școli, negată de factorii responsabili

Violența în școli, negată de factorii responsabili

• un studiu realizat de Poliție și Cabinetul Județean de Asistență Psihopedagogică concluzionează că violența în școală nu este percepută ca o problemă majoră • totuși, 529 de elevi problemă au fost identificați în școlile nemțene •

Peste 500 de elevi problemă au fost identificați în școlile nemțene, la finele unei acțiuni la care au colaborat reprezentanți ai școlilor, ai inspectoratului școlar și ai Poliției. Conform raportărilor adunate din unitățile școlare din Neamț, sînt 529 elevi cu probleme de infracționalitate din cele mai diverse, de la comportament agresiv și consumul de tutun sau alcool ajungîndu-se pînă la consum de droguri, furturi sau chiar crime. Cei mai mulți provin din mediul urban, mai precis 70% din cei contabilizați. Cu toate acestea, un studiu realizat recent de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție și Cabinetul Județean de Asistență Psihopedagogică concluzionează că violența în școală nu este percepută ca o problemă majoră, iar acest fenomen a luat amploare în ultima vreme doar datorită amplificării de către mass-media. Astfel, mediul școlar nemțean este unul în care elevii se simt în siguranță, dar sînt percepute ca nesigure zonele din exteriorul școlii, unde elevii sînt victime ale violentei găștilor din afara instituției. În cadrul dezbaterilor cu elevii, organizate în patru unități din județ, aceștia au recunoscut, totuși, că incidente violente se produc mai des între elevi, mai puțin între profesori și elevi.

Pentru a scăpa de amenințarea găștilor, elevii vin la școală cu spray-uri paralizante
Cel mai des întîlnite agresiuni în școală sînt injuriile și vulgaritățile, amenințările, intimidările și gesturile agresive moderate cum ar fi îmbrîncelile sau lovirile ușoare. Bătăile între elevi au un caracter ocazional, cele mai multe dintre conflicte pornind în timpul pauzelor și se sfîrșesc după ore, de regulă în afara școlii. Majoritatea conflictelor pornesc de la simple copilării și au o justificare minoră, iar dacă fetele aleg agresivitatea verbală și sînt mai ușor de provocat, băieții intră mai greu în conflict, dar generează incidente mai grave, culminînd cu agresiuni fizice. O problemă sînt și „taxele de protecție“, frecvente mai ales la școlile generale și mai puțin în licee, elevii mici fiind mai ușor de intimidat și controlat, deoarece le este frică să spună despre acest lucru. Cei care cer aceste taxe de protectie sînt persoane de regulă din afara școlii, de etnie romă, cu vîrste între 18 și 20 de ani, deși există și în interiorul școlii grupuri mici care urmăresc să intimideze elevii din clasele a IX-a, le cer bani, țigări, mîncare. În acest fel, chiar dacă nu vin la școală cu arme albe, elevii mai au la îndemînă cîte un spray paralizant, preferînd să lase „armele albe“ pentru discoteci. Elevii afirmă că există copii „terorizați“ de unii profesori, se știe despre acest lucru în cancelarie, dar nu se iau măsuri și comportamentul este tolerat. Cu toate acestea, au fost semnalate și cazuri de agresiuni ale unor profesori asupra elevilor pe fondul consumului de alcool la ore, precum și comportamentul tendențios al unor profesori față de fete. Cu toate acestea și dascălii susțin aceeași variantă, a amplificării artificiale de către mass-media a incidentelor din școli sau care au ca protagoniști elevii. Ei recunosc, totuși, că gestionarea conflictelor lasă de dorit deoarece multe dintre incidentele moderate care se întîmplă în școală nu sînt cunoscute sau, chiar dacă sînt cunoscute, sînt trecute cu vederea. Elevii nu discută cu profesorii și preferă să-și rezolve singuri conflictele care apar între ei, fără implicarea cadrelor didactice, dar simt nevoia unor ore în care să se discute despre problema conflictului, metode și tehnici de negociere a conflictelor sau despre consecințele comportamentului violent.
Una din soluțiile propuse de autorii studiului este și prezența în fiecare școală a unui psiholog care să consilieze elevii și să colaboreze cu profesorii. În plus, cadrele didactice subliniază și necesitatea educării părinților, mai ales că unele conflicte au fost escaladate tocmai prin implicarea acestora, ajungîndu-se la amenințări cu moartea și bătăi în plină stradă.

Articol afisat de 26488 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective