Un nou episod în „războiul incompatibilităților“ dintre fosta conducere a CJ și prefect
• Dan Vasile Constantin și Valerică Frățilă au formulat contestații • prefectul s-a antepronunțat afirmînd că în opinia sa „plîngerile nu vor fi admise în nici un caz“ • Dan Vasile Constantin și Valerică Frățilă, ale căror mandate de președinte, respectiv de vicepreședinte au încetat din motive de incompatibilitate, prin ordinele emise de prefectul Toader Mocanu, au formulat contestații la Prefectură. „Dan Vasile Constantin a depus o plîngere prealabilă alaltăieri (marți - n.r.), iar Valerică Frățilă - ieri (miercuri - n.r.). Plîngerea prealabilă este o formă ceva mai amiabilă decît o contestație obișnuită . Într-un cadru general, după răspunsul primit, potrivit legii, în 30 de zile, petiționarul poate iniția, dacă este nemulțumit, într-un interval de 6 luni, acțiune în instanță. Dar între aceste demersuri nu există interdependență. Pot fi inițiate în paralel, ori acțiunea în instanță poate fi începută înainte de plîngere. În mod normal, răspunsul ar fi trebuit dat în termenul legal de 30 de zile. Însă, am urgentat demersurile și am trimis, deja, plîngerile la Direcția Juridică pentru formularea răspunsurilor. Acestea vor fi trimise, peste două-trei zile, prin poștă, cu confirmare de primire“, a subliniat prefectul Toader Mocanu. Chiar dacă răspunsurile nu au fost, încă, redactate, reprezentantul Guvernului în teritoriu este de părere că acestea vor fi în defavoarea petiționarilor: „M-am consultat cu juriștii, iar plîngerile nu vor fi admise în nici un caz“. Pe de altă parte, el a subliniat că, pînă acum, nu a primit nici o citație de la Tribunalul Neamț, în acțiunea intentată de Dan Vasile Constantin, prin care a atacat ordinul prin care a pierdut funcția de președinte al CJ Neamț.
Ieri, și Valerică Frățilă a inițiat o acțiune în instanța de contencios administrativ, prin care a atacat, la rîndul său, ordinul de încetare a mandatului de vicepreședinte al CJ, emis de către prefectul Mocanu.
Dan Vasile Constantin ne-a declarat că așteaptă să afle argumentele lui Toader Mocanu: „Este treaba lui dacă va admite sau va respinge plîngerea mea. Aștept să văd ce răspuns îmi va da, pentru că în funcție de acesta îmi voi motiva acțiunea în instanță. Vreau să văd ce răspuns îmi dă și de data asta“. De cealaltă parte, Valerică Frățilă a subliniat: „Eu mi-am făcut datoria. Astăzi, am inițiat și acțiune în instanță. Nu sînt incompatibil“. Cu siguranță, instanța va avea ultimul cuvînt în aceste situații, însă deciziile dure luate de către prefectul Toader Mocanu au deschis „cutia Pandorei“. Războiul incompatibilităților ar putea crea o adevărată degringoladă în administrația publică din județul Neamț. Rămîne de văzut și cine va fi țapul ispășitor, existînd, deja, persoane care concurează cu șanse reale pentru această postură.
Potrivit Legii 161/ 2003 - privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției - la articolul 87 se stipulează că funcțiile de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de Consiliu Județean sînt incompatibile cu: „funcția de consilier local; funcția de prefect sau subprefect; calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia; funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație, ori cenzor sau orice funcție de conducere, ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice; funcția de președinte sau de secretar al adunărilor generale ale acționarilor sau asociaților la o societate comercială; funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național; calitatea de comerciant persoană fizică; calitatea de membru al unui grup de interes economic; calitatea de deputat sau senator; funcția de ministru, secretar de stat sau o altă funcție asimilată acestora; orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale“. Însă, aleșii locali din această categorie „pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice și al creației literar-artistice“. Potrivit articolului 91, „alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție“. De asemenea, „în situația în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunță la una dintre cele două funcții incompatibile, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile“.
|