Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 10 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: Eurodramele și contribuția pisicii din fîntînă

Despre ce înseamnă Politica Agricolă Comună în Uniunea Europeană s-a vorbit relativ puțin și îndoielnic sub aspectul profesionalismului, în România. Poate doar cînd negocierile de la capitolul dedicat dădeau în clocot să mai fi auzit ceva-ceva. Publicului larg îi fusese rezervată manipularea cu eurospaimele. Respectul față de porc, amenințarea soiurilor hibrid de viță de vie și lupta pentru protejarea cîrnaților și palincii dădeau frisoane, reușind de fapt să abată bine de tot atenția de la esența negocierilor pe agricultură. Cu trecerea timpului însă, inevitabilul nu mai putea fi amînat. Dezbaterile corecte încep să abordeze încet-încet probleme legate de suprafețe agricole, de culturi, șeptel, cote, subvenții și perioade de tranziție, de tipuri de ferme și unitățile de procesare și industrializare a multor produse alimentare și așa mai departe. Doar nu degeaba agricultura dă atîtea dureri de cap Uniunii Europene, care alocă acestui sector 45% din bugetul comunitar.
Politica Agricolă Comună este un domeniu de competența exclusivă a Comunității. Are ca obiectiv asigurarea de prețuri rezonabile pentru consumatorii europeni și venituri echitabile pentru agricultori. Demne de reținut sînt și principiile respectate: unicitatea prețurilor, solidaritatea financiară și preferința comunitară. Sigur, nu-mi propun să abordez acest subiect imens în cadrul unui comentariu. Simpla prezentare a reformelor aplicate în 1992, 1999 și 2003, dimpreună cu reformele din 2004, referitoare la produsele mediteraneene și reforma organizațiilor comune de pe piața zahărului, ar putea acoperi un sezon de simpozioane. Încerc în schimb să repun subiectul pe tapet, în tentativa de a-i determina pe specialiștii din domeniu să nu-l trateze în glumă.
Ca argument suplimentar, am să mă refer la recenta întîlnire cu un oficial român, aflat în misiune la Reprezentanța noastră de pe lîngă Uniunea Europeană, implicat pînă peste cap, la vremea respectivă, în negocierea capitolului Agricultură. Simpatic în felul său, Oficialul a plusat inteligent peste palierul eurospaimelor, oferind pastiluțe cu conținut de dramă despre isprăvile alor noștri din timpul negocierilor, precum și multe detalii dure despre cum se vor face socotelile reale după data aderării.
Profilul agricol al României, în Uniunea Europeană, va fi unul depărtat bine de folclorul de acasă. Avem noi, împreună cu Polonia, mai multe ferme decît restul Uniunii cu 25 de membri (UE 25), dar asta nu impresionează. Anii agricoli proști, din perioada 1998-2002, au contat enorm. Raportarea obligatorie la recoltele obținute, la suprafețele cultivate atunci au condus la o schemă infernală pentru acordarea subvențiilor. Lipsa sau neglijarea unor culturi, decimarea șeptelului au fost alte nenorociri. N-am avut nici oameni cu mintea acasă la locul potrivit. Un „savant“ din Ministerul Agriculturii cerea protejarea denumirilor a nu mai puțin de 140 de băuturi spirtoase, aberant în UE 25, unde sînt protejate cu totul 180. Alt deștept a testat vigilența europenilor încercînd să promoveze Vinarsul drept Romagnac, la concurență cu „colegii“ care visau cote de vin mai mari decît ale Germaniei sau cei deciși să dea lovitura exact pe piața tomatelor pentru procesare. Povestea unităților procesatoare de carne și lapte e mult mai încurcată, orezul va veni de afară, potențialul fantastic al ovinelor este desconsiderat de ai noștri, praful s-a ales de viitorul inului și cînepii.
Pentru moment, am să mă limitez la aceste detalii care au tîlcul lor. Au fost argumentate cu cifre, negocieri, pagini de lobby mai mult sau mai puțin ortodox. Oficialul insista însă, din cînd în cînd, că multe dintre informațiile transmise nouă nu sînt destinate presei. Implicit și publicului larg. Pînă mă lămuresc ce regim de (ne)clasificare au dramaticele sale spuse, nu-i dau numele și nici nu dezvolt subiectul. Poate că omul risca și ne făcea un pustiu de bine deschizîndu-ne ochii, cine știe? Dar, dacă tabloul construit este unul public și cei de acasă au sudat deja fermoarul tras peste Agricultură, e mai bine să nu exprim acum nici o presimțire.
Simplul fapt că, după cum am fost informați (fără restricții pentru presă), aprecierea gradului nostru de dezvoltare rurală este profund tulburată de spaima europeanului comunitar că o pisică moartă s-ar putea afla în fîntîna țăranului român m-a lăsat fără replică. Gîndul mi-a fugit de la cote și subvenții agricole direct la apa de robinet din Bruxelles. Care apă îți usucă pielea (deci cumperi creme) și te faci să te scarpini (deci mergi la doctor), în timp ce te întrebi cine va interveni mai repede la noi, căci la ei nu se pune: cei însărcinați cu protecția pisicilor sau paznicii calității apei? Dacă aflăm că avem și o cotă negociată la pisici, atunci să vezi colaj de eurodrame.

Articol afisat de 1811 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA - Bruxelles)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective