Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Valea Tarcãului, în atenþia Apelor Române

• directorul Direcþiei Apelor „Siret“ Bacãu a promis cã va face demersuri pentru alocarea fondurilor necesare lucrãrilor de regularizare, în aceastã zonã

Duminicã, 14 mai, a fost prezentã la Tarcãu, la invitaþia Elenei Dumitraºcu, consilier local, ºeful Comisiei Culturã, ÃŽnvãþãmînt, Sãnãtate ºi Protecþia Mediului, Tudoriþa Lungu, directorul Direcþiei Apelor „Siret“ Bacãu. Au fost purtate discuþii cu executivul Primãriei ºi o parte dintre consilierii comunali, pe tema amenajãrii pîrîului Tarcãu. Autoritãþile ºi-au expus, cu acest prilej, punctul de vedere privind cauzele revãrsãrii apelor în diferite puncte de pe Valea Tarcãului, dintre care au fost reþinute zonele Mãciucaºi ºi Lunca Lãcãtuºului. Consilierii au afirmat, printre altele, cã distrugerile unor poduri de cãtre viiturile din vara trecutã s-au datorat colmatãrii pîrîului Tarcãu, de-a lungul anilor, fapt ce a condus la înãlþarea albiei minore ºi la împãduririle naturale pînã la nivelul apei. „Viitura a smuls din rãdãcini arborii crescuþi pînã la nivelui albiei minore ºi, ducîndu-i la vale, a distrus podurile“, a spus primarul Iulian Gãinã, care a atras atenþia, totodatã, cã, în cazul în care nu se vor lua mãsuri de amenajare a pîrîului, o eventualã nouã viiturã ar genera distrugeri de neimaginat. Au existat voci care au dat vina pe Direcþia Silvicã, ce nu aprobã tãieri de arbori pe malurile pîrîului Tarcãu, dar directorul Apelor „Siretul“ Bacãu le-a explicat cã nu e posibil aºa ceva, doar numai în cazul în care tãrcãuanii n-au urmat cursul legal privind acest aspect. ÃŽn urma discuþiilor au fost reþinute idei precum „dacã nu se amenajeazã ºi colecteazã torenþi, vor fi colmatãri de trei ori pe an, iar investiþiile ocazionale vor fi o pierdere de bani“, „nu banii lipsesc, ci responsabilitatea dirijãrii lor“ ºi altele. Fãcînd referire la bani, ºeful Direcþiei Apelor Bacãu i-a informat pe tãrcãuani cã ºi pentru Neamþ existã repartizate fonduri, ce vor fi dirijate pentru investiþii privind regularizarea albiilor rîurilor ºi pîrîurilor, numai cã trebuie întocmite urgent proiecte pe aceastã temã, de cãtre administraþiile locale. „ªi totuºi, dacã am avea rãbdare ºi ne-ar ajuta ºi timpul, ar trebui s-o luãm metodic, împreunã cu silvicul ºi alþi factori cu implicaþii în domeniu, pentru a pune în practicã strategia de sistematizare ºi gospodãrire a apelor, pentru cã, sã ºtiþi, existã o strategie naþionalã“, a afirmat Tudoriþa Lungu.
Dupã încheierea discuþiilor, oaspetele a fost invitat pe Valea Tarcãului, pentru a analiza în teren ºi a consemna efectele ploilor torenþiale din vara trecutã. La plecare, directorul Lungu a fãcut o declaraþie, în exclusivitate, pentru Monitorul de Neamþ:
„Am venit la Tarcãu la invitaþia consilierei Elena Dumitraºcu ºi a celorlalþi aleºi locali, pentru a vedea problemele cu care se confruntã aceastã localitate, din punctul de vedere al cursului de apã. ªtiu cã au existat probleme în vara anului 2005, care n-au fost, încã, rezolvate, deºi se aflã în atenþia Direcþiei Apelor «Siretul» Bacãu, s-au fãcut studii de prefezabilitate, s-au propus la finanþare lucrãri în aceastã zonã, vom insista sã primim fonduri ºi pentru aceastã zonã, pentru cã m-am convins cã este într-adevãr nevoie. Problema a fost cã, în acest an, Dunãrea ne-a creat mari necazuri ºi, atunci, aceastã zonã, ca ºi altele, n-au mai fost principala prioritate. Eu sper cã lucrurile se vor aºeza ºi vom intra într-o normalitate, astfel încît sã putem sã ne desfãºurãm activitatea, dupã cum ne-am propus. Oricum, în întreg complexul de finanþare, vom avea în vedere ºi zona Tarcãu“.

Articol afisat de 1817 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective