Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Valea Tarcăului, în atenția Apelor Române

• directorul Direcției Apelor „Siret“ Bacău a promis că va face demersuri pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de regularizare, în această zonă

Duminică, 14 mai, a fost prezentă la Tarcău, la invitația Elenei Dumitrașcu, consilier local, șeful Comisiei Cultură, Învățămînt, Sănătate și Protecția Mediului, Tudorița Lungu, directorul Direcției Apelor „Siret“ Bacău. Au fost purtate discuții cu executivul Primăriei și o parte dintre consilierii comunali, pe tema amenajării pîrîului Tarcău. Autoritățile și-au expus, cu acest prilej, punctul de vedere privind cauzele revărsării apelor în diferite puncte de pe Valea Tarcăului, dintre care au fost reținute zonele Măciucași și Lunca Lăcătușului. Consilierii au afirmat, printre altele, că distrugerile unor poduri de către viiturile din vara trecută s-au datorat colmatării pîrîului Tarcău, de-a lungul anilor, fapt ce a condus la înălțarea albiei minore și la împăduririle naturale pînă la nivelul apei. „Viitura a smuls din rădăcini arborii crescuți pînă la nivelui albiei minore și, ducîndu-i la vale, a distrus podurile“, a spus primarul Iulian Găină, care a atras atenția, totodată, că, în cazul în care nu se vor lua măsuri de amenajare a pîrîului, o eventuală nouă viitură ar genera distrugeri de neimaginat. Au existat voci care au dat vina pe Direcția Silvică, ce nu aprobă tăieri de arbori pe malurile pîrîului Tarcău, dar directorul Apelor „Siretul“ Bacău le-a explicat că nu e posibil așa ceva, doar numai în cazul în care tărcăuanii n-au urmat cursul legal privind acest aspect. În urma discuțiilor au fost reținute idei precum „dacă nu se amenajează și colectează torenți, vor fi colmatări de trei ori pe an, iar investițiile ocazionale vor fi o pierdere de bani“, „nu banii lipsesc, ci responsabilitatea dirijării lor“ și altele. Făcînd referire la bani, șeful Direcției Apelor Bacău i-a informat pe tărcăuani că și pentru Neamț există repartizate fonduri, ce vor fi dirijate pentru investiții privind regularizarea albiilor rîurilor și pîrîurilor, numai că trebuie întocmite urgent proiecte pe această temă, de către administrațiile locale. „Și totuși, dacă am avea răbdare și ne-ar ajuta și timpul, ar trebui s-o luăm metodic, împreună cu silvicul și alți factori cu implicații în domeniu, pentru a pune în practică strategia de sistematizare și gospodărire a apelor, pentru că, să știți, există o strategie națională“, a afirmat Tudorița Lungu.
După încheierea discuțiilor, oaspetele a fost invitat pe Valea Tarcăului, pentru a analiza în teren și a consemna efectele ploilor torențiale din vara trecută. La plecare, directorul Lungu a făcut o declarație, în exclusivitate, pentru Monitorul de Neamț:
„Am venit la Tarcău la invitația consilierei Elena Dumitrașcu și a celorlalți aleși locali, pentru a vedea problemele cu care se confruntă această localitate, din punctul de vedere al cursului de apă. Știu că au existat probleme în vara anului 2005, care n-au fost, încă, rezolvate, deși se află în atenția Direcției Apelor «Siretul» Bacău, s-au făcut studii de prefezabilitate, s-au propus la finanțare lucrări în această zonă, vom insista să primim fonduri și pentru această zonă, pentru că m-am convins că este într-adevăr nevoie. Problema a fost că, în acest an, Dunărea ne-a creat mari necazuri și, atunci, această zonă, ca și altele, n-au mai fost principala prioritate. Eu sper că lucrurile se vor așeza și vom intra într-o normalitate, astfel încît să putem să ne desfășurăm activitatea, după cum ne-am propus. Oricum, în întreg complexul de finanțare, vom avea în vedere și zona Tarcău“.

Articol afisat de 1288 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective