Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sănătatea stă pe un butoi de pulbere

• în scopul eficientizării și rentabilizării activității spitalelor din județ, respectînd propunerile ministrului sănătății, se va reduce drastic numărul de paturi din anumite secții care nu realizează indicatori medico-economici buni • toți directorii de spital din județ trebuie să susțină concurs pentru ocuparae postului de manager • în maximum trei ani, în Piatra Neamț va funcționa un spital municipal •

Sistemul sanitar nemțean va cunoaște, curînd, o nouă configurație și o nouă organizare. Cele mai importante modificări vor fi făcute la nivelul spitalelor din județ, unde, în scopul eficientizării activității, se vor lua măsuri drastice. Secțiile cu indicatori medico-economici nu foarte buni vor suferi reduceri masive de paturi, iar acelea cu patologie care poate fi tratată în ambulatoriu vor fi aproape desființate. Aceste măsuri categorice au fost dispuse, fără a lăsa loc de discuții, de către ministrul sănătății Eugen Nicolăescu, la întîlnirea cu șefii direcțiilor de sănătate publică din cele șase județe ale Regiunii Nord-Est, prefecții și parlamentarii din aceste teritorii. Ideea de bază a ministrului sănătății a fost aceea că este inutil să se înregistreze cheltuieli hoteliere cu pacienții în secțiile care nu prea au internări, ori unde nu se tratează bolnavi cu afecțiuni care să necesite neapărat spitalizare. Fondurile care, pînă acum, au mers în aceste secții vor fi direcționate către cele eficiente, care realizează indicatori medico-economici buni și foarte buni și unde și indicele de complexitate al cazurilor tratate este comparabil cu cel înregistrat la nivel de țară. În acest fel, aici va crește calitatea actului medical, fiind posibilă tratarea pacienților cu medicamente mai scumpe și mai eficiente și reducerea numărului zilelor de spitalizare.
„Domnul ministru Nicolăescu este de părere că nu are sens să menținem la nivelul spitalelor secții nerentabile, așa încît, în astfel de situații, se va dispune reducerea drastică a numărului de paturi. Acestea vor fi, însă, redistribuite către secțiile unde activitatea este foarte eficientă și se justifică existența unui număr mai mare de paturi. Sînt luate în colimator, ca secții neeficiente, Endocrinologia, Dermato-Venerice, Oftalmologie, ORL. Mulți dintre pacienții care sînt spitalizați aici pot fi foarte bine tratați acasă. La ORL și Oftalmologie, secții unde se efectuează operații, s-a propus reducerea numărului de paturi de la 25 la 10. Un lucru foarte important este acela că micșorarea numărului de paturi nu implică reduceri de personal, așa încît nici un angajat nu va rămîne șomer. În secțiile în care va crește numărul de paturi, va fi suplimentat și personalul, care și așa este puțin“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Roznovenii ar putea rămîne fără spital, pietrenii s-ar putea alege cu încă unul, iar locuitorii din Ceahlău, cu un centru medico-social

Potrivit aceleiași surse, tot pe considerente de eficiență și rentabilitate, referindu-se la unități spitalicești mici, ministrul Eugen Nicolăescu este de părere că Spitalul Orășenesc Roznov nu își justifică existența, mai ales că se află la numai 15 kilometri distanță de Spitalul Județean Neamț. În privința Centrului de Sănătate Ceahlău, care nu are două secții, nu funcționează decît cu un medic și care nu se bucură de sprijin finnaciar din partea autorităților locale, părerea conducerii Ministerului Sănătății este că acesta trebuie să capete statut de centru medico-social.
Pentru a discuta pe îndelete despre toate aceste măsuri de reorganizare a activității spitalelor, făcînd o analiză foarte pertinentă și luînd în calcul toate aspectele implicite, astăzi, conducerea DSP se va întîlni cu directorii tuturor spitalelor din județ. La discuții va participa și prefectul Toader Mocanu, care a fost prezent, de altfel, și la întîlnirea de la Iași.
În ciuda faptului că propune desființarea unor secții de spital și chiar a unor unități sanitare, ministrul Nicolăescu a afirmat că, în cîțiva ani, în Piatra Neamț va fi construit și va funcționa un spital municipal. Edificarea acestuia va respecta toate normele europene în vigoare, în ceea ce privește circuitele, blocurile operatorii, saloanelor etc. Interesant este că, în viziunea ministrului Nicolăescu, acest spital va avea secții care există, acum, la nivelul Spitalului Județean și înregistrează indicatori medico-economici foarte buni.
Potrivit precizărilor făcute de doctorul Nanu, despre creșterea tarifului pe caz rezolvat nu poate fi vorba, recomandîndu-se un alt mod de administrare a banilor și o reorganizare a secțiilor.
„Un alt aspect foarte important care s-a dicutat este acela că trebuie făcute propuneri de directori medicali și economici pentru toate spitalele din județ. Pot fi menținute ca propuneri persoanele care acum ocupă aceste funcții, pot fi făcute și altele, iar în decurs de trei-șase luni, Ministerul Sănătății va organiza concurs pentru ocuparea acestor posturi. Se va putea prezenta orice persoană care dorește și crede că poate ocupa postul de director de spital“, a adăugat doctoru Constantin Nanu, director al DSP Neamț.
Comentînd această decizie, doctorul Stelian Ghiță a declarat că dacă noua lege a spitalelor va permite să fie manager și să își desfășoare și activitatea medicală se va prezenta la concurs, iar dacă nu, va renunța la funcția de conducere, în favoarea profesiei.

Articol afisat de 1295 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIȘESCU, A. NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective