Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãnãtatea stã pe un butoi de pulbere

• în scopul eficientizãrii ºi rentabilizãrii activitãþii spitalelor din judeþ, respectînd propunerile ministrului sãnãtãþii, se va reduce drastic numãrul de paturi din anumite secþii care nu realizeazã indicatori medico-economici buni • toþi directorii de spital din judeþ trebuie sã susþinã concurs pentru ocuparae postului de manager • în maximum trei ani, în Piatra Neamþ va funcþiona un spital municipal •

Sistemul sanitar nemþean va cunoaºte, curînd, o nouã configuraþie ºi o nouã organizare. Cele mai importante modificãri vor fi fãcute la nivelul spitalelor din judeþ, unde, în scopul eficientizãrii activitãþii, se vor lua mãsuri drastice. Secþiile cu indicatori medico-economici nu foarte buni vor suferi reduceri masive de paturi, iar acelea cu patologie care poate fi tratatã în ambulatoriu vor fi aproape desfiinþate. Aceste mãsuri categorice au fost dispuse, fãrã a lãsa loc de discuþii, de cãtre ministrul sãnãtãþii Eugen Nicolãescu, la întîlnirea cu ºefii direcþiilor de sãnãtate publicã din cele ºase judeþe ale Regiunii Nord-Est, prefecþii ºi parlamentarii din aceste teritorii. Ideea de bazã a ministrului sãnãtãþii a fost aceea cã este inutil sã se înregistreze cheltuieli hoteliere cu pacienþii în secþiile care nu prea au internãri, ori unde nu se trateazã bolnavi cu afecþiuni care sã necesite neapãrat spitalizare. Fondurile care, pînã acum, au mers în aceste secþii vor fi direcþionate cãtre cele eficiente, care realizeazã indicatori medico-economici buni ºi foarte buni ºi unde ºi indicele de complexitate al cazurilor tratate este comparabil cu cel înregistrat la nivel de þarã. În acest fel, aici va creºte calitatea actului medical, fiind posibilã tratarea pacienþilor cu medicamente mai scumpe ºi mai eficiente ºi reducerea numãrului zilelor de spitalizare.
„Domnul ministru Nicolãescu este de pãrere cã nu are sens sã menþinem la nivelul spitalelor secþii nerentabile, aºa încît, în astfel de situaþii, se va dispune reducerea drasticã a numãrului de paturi. Acestea vor fi, însã, redistribuite cãtre secþiile unde activitatea este foarte eficientã ºi se justificã existenþa unui numãr mai mare de paturi. Sînt luate în colimator, ca secþii neeficiente, Endocrinologia, Dermato-Venerice, Oftalmologie, ORL. Mulþi dintre pacienþii care sînt spitalizaþi aici pot fi foarte bine trataþi acasã. La ORL ºi Oftalmologie, secþii unde se efectueazã operaþii, s-a propus reducerea numãrului de paturi de la 25 la 10. Un lucru foarte important este acela cã micºorarea numãrului de paturi nu implicã reduceri de personal, aºa încît nici un angajat nu va rãmîne ºomer. ÃŽn secþiile în care va creºte numãrul de paturi, va fi suplimentat ºi personalul, care ºi aºa este puþin“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director al Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ.

Roznovenii ar putea rãmîne fãrã spital, pietrenii s-ar putea alege cu încã unul, iar locuitorii din Ceahlãu, cu un centru medico-social

Potrivit aceleiaºi surse, tot pe considerente de eficienþã ºi rentabilitate, referindu-se la unitãþi spitaliceºti mici, ministrul Eugen Nicolãescu este de pãrere cã Spitalul Orãºenesc Roznov nu îºi justificã existenþa, mai ales cã se aflã la numai 15 kilometri distanþã de Spitalul Judeþean Neamþ. În privinþa Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, care nu are douã secþii, nu funcþioneazã decît cu un medic ºi care nu se bucurã de sprijin finnaciar din partea autoritãþilor locale, pãrerea conducerii Ministerului Sãnãtãþii este cã acesta trebuie sã capete statut de centru medico-social.
Pentru a discuta pe îndelete despre toate aceste mãsuri de reorganizare a activitãþii spitalelor, fãcînd o analizã foarte pertinentã ºi luînd în calcul toate aspectele implicite, astãzi, conducerea DSP se va întîlni cu directorii tuturor spitalelor din judeþ. La discuþii va participa ºi prefectul Toader Mocanu, care a fost prezent, de altfel, ºi la întîlnirea de la Iaºi.
În ciuda faptului cã propune desfiinþarea unor secþii de spital ºi chiar a unor unitãþi sanitare, ministrul Nicolãescu a afirmat cã, în cîþiva ani, în Piatra Neamþ va fi construit ºi va funcþiona un spital municipal. Edificarea acestuia va respecta toate normele europene în vigoare, în ceea ce priveºte circuitele, blocurile operatorii, saloanelor etc. Interesant este cã, în viziunea ministrului Nicolãescu, acest spital va avea secþii care existã, acum, la nivelul Spitalului Judeþean ºi înregistreazã indicatori medico-economici foarte buni.
Potrivit precizãrilor fãcute de doctorul Nanu, despre creºterea tarifului pe caz rezolvat nu poate fi vorba, recomandîndu-se un alt mod de administrare a banilor ºi o reorganizare a secþiilor.
„Un alt aspect foarte important care s-a dicutat este acela cã trebuie fãcute propuneri de directori medicali ºi economici pentru toate spitalele din judeþ. Pot fi menþinute ca propuneri persoanele care acum ocupã aceste funcþii, pot fi fãcute ºi altele, iar în decurs de trei-ºase luni, Ministerul Sãnãtãþii va organiza concurs pentru ocuparea acestor posturi. Se va putea prezenta orice persoanã care doreºte ºi crede cã poate ocupa postul de director de spital“, a adãugat doctoru Constantin Nanu, director al DSP Neamþ.
Comentînd aceastã decizie, doctorul Stelian Ghiþã a declarat cã dacã noua lege a spitalelor va permite sã fie manager ºi sã îºi desfãºoare ºi activitatea medicalã se va prezenta la concurs, iar dacã nu, va renunþa la funcþia de conducere, în favoarea profesiei.

Articol afisat de 1711 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU, A. NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective