Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCADÃ DE LA AVIARÃ

BLOCADÃ DE LA AVIARÃ

• gripa aviarã a fost confirmatã la Trifeºti • au fost eutanasiate 588 de pãsãri • au fost instituite filtre rutiere la Horia, Tazlãu ºi Costiºa • sãtenii de pe uliþa în carantinã sînt nemulþumiþi de „arestul la domiciliu“ • 7 elevi nu mai pot sã meargã la ºcoalã • 31 de persoane fac tratament cu Tamiflu •

Gripa aviarã a fost confirmatã în comuna Trifeºti, duminicã searã, 21 mai, de cãtre testele de laborator efectuate la Bucureºti. Luni noaptea, 22 mai, Comandamentul Judeþean Antiepizootic Neamþ a decis eutanasierea efectivelor de pãsãri, fiind sporite mãsurile de securitate în zonã. Temutul virus H5 a fost izolat în probele prelevate de la pãsãrile din satul menþionat, verdictul fiind dat la ora 21.50. Dupã o ºedinþã operativã nocturnã, sub coordonarea Prefecturii, Consiliului Judeþean (CJ), a Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã (ISU) ºi a Direcþiei Sanitar-Veterinare ºi pentru Siguranþa Alimentelor (DVSA) Neamþ, au fost mobilizate efectivele de intervenþie cãtre comuna de la sud-vest de Roman. În jurul orei 4 dimineaþa, sãtenii de pe uliþa unde a fost descoperit focarul aºteptau deznodãmîntul, acestora fiindu-le fãcut, zilele trecute, recensãmîntul pãsãrilor ºi fiindu-le aduse la cunoºtinþã prevederile legii. De menþionat cã accesul oricãrei persoane din sau dinspre stradã a rãmas închis, cu excepþia personalului autorizat, la capete fiind montate filtre de dezinfecþie, pãzite de jandarmi. ªi la intrãrile în sat, lucrãtori dotaþi cu motopompe, în prezenþa poliþiºtilor, dezinfectau autoturismele ºi atelajele, nefiind impuse restricþii de acces.
Timp de trei ore au fost capturate ºi eutanasiate 588 de înaripate, din 23 de gospodãrii. La acþiune au participat circa 30 de veterinari, militari ºi reprezentanþi ai Comandamentului Judeþean Antiepizootic. Pãsãrile au fost prinse, în marea majoritate, în coteþe, eutanasiate cu un cleºte special, introduse în saci de polietilenã ºi tomberoane, iar apoi transportate la locul de incinerare. Autoritãþile au amenajat o groapã pe malul iazului Trifeºti, unde au fost arse toate leºurile.

La „Zidul Berlinului“
Pentru sãtenii din Trifeºti, vecini de uliþã cu familia Ciupitu, unde a fost izolat focarul, confirmarea gripei aviare a venit ca un trãznet, oamenii pãstrînd speranþe cã vor scãpa fãrã acþiuni antiepizootice de genul celor vãzute, pînã acum, doar la televizor. Situaþia era destul de dramaticã pentru cei de pe uliþa în cauzã, însã oamenii au înþeles situaþia ºi nu s-au opus, ºtiind, în plus, cã vor fi despãgubiþi. Au existat ºi... excepþii, în sensul cã unii oameni nu suportau „captivitatea“ sau alþii „stãteau, pur ºi simplu“, neavînd orãtãnii în bãtãturã. Un caz hilar s-a petrecut cînd un gospodar s-a arãtat hotãrît sã treacã de jandarmi, pe motiv cã „are niºte treabã“. Acesta a fost convins, cu greu, cã nu are voie în afara focarului, cãutîndu-l apoi pe primarul Vasile Duminicã, implicat în acþiunea de eutanasiere a pãsãrilor. Nici oficialul nu s-a lãsat înduplecat de faptul cã „petentului“ i se... „terminase butelia“ ºi nu are ce... mînca, nici de faptul cã a fost votat de acesta. Deprimat, omul s-a dus, în cele din urmã, acasã, nu înainte de a „ura de bine“... neamului pãsãresc. Nu a avut mai mult succes nici un tînãr biciclist, care se plimba între cele douã capete ale uliþei, încercînd sã îi convingã pe jandarmi cã trebuie sã ajungã la serviciu. Restul cetãþenilor au preferat sã discute, cum spun ei, „La Zidul Berlinului“, adicã la distanþã de cîþiva metri, cît este spaþiul de protecþie dezinfectat permanent cu motopompele. Situaþia se va mai menþine, dar oficialii dau asigurãri cã persoanelor „cu interdicþie“ nu le va lipsi nimic.

11 elevi din Trifeºti, în carantinã
Inspectoratul ªcolar al judeþului a decis, ieri, ca 11 elevi din Trifeºti, care locuiesc pe aceeaºi uliþã cu familia în gospodãria cãreia a fost identificat un focar de gripã aviarã, sã rãmînã acasã timp de 7 zile. Dacã se va impune, Inspectoratul ªcolar va decide închiderea unitãþii ºcolare din comunã, pînã la asanarea focarului de gripã aviarã. Tot ieri, au ajuns la sediul inspectoratului, pentru a fi distribuite în ºcoli, broºuri, postere ºi afiºe conþinînd cele mai importante norme de igienã pentru prevenirea transmiterii virusului gripei aviare, trimise de Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, în judeþele afectate. Materialele informative vor fi folosite ca suport didactic pentru orelor de dirigenþie, educaþie pentru sãnãtate, precum ºi pentru prelucrarea acestora în cadrul ºedinþelor cu pãrinþii.
Pînã în prezent, Inspectoratul ªcolar a solicitat, pentru preîntîmpinarea rãspîndirii virusului în rîndul copiilor, amplasarea de covoraºe cu soluþii dezinfectante la intrarea în unitãþile ºcolare de pe raza comunei Trifeºti ºi întãrirea mãsurilor de igienã personalã a elevilor. În acest sens, învãþãtorii ºi diriginþii au obligaþia sã le aminteascã elevilor regulile elementare de comportament în condiþiile de risc sanitar.

31 de nemþeni fac tratament cu Tamiflu
Reprezentanþii Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ supravegheazã atent starea sãnãtãþii persoanelor care, prin natura profesiei, au fost implicate direct în activitatea de investigare ºi confirmare a cazurilor de gripã aviarã, precum ºi în activitatea de strîngere ºi sacrificare a pãsãrilor infectate cu virusul acestei boli.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamþ, medicii veterinari, personalul din laboratoarele veterinate ºi cel care a mers în focar ºi, chiar dacã a avut echipament de protecþie, s-a apropiat la mai puþin de un metru de pãsãrile care au avut gripã aviarã prezintã risc de a se contamina. La ora actualã, în Neamþ existã 31 de persoane care, profilactic, fac tratament cu Tamiflu. Astfel, acestora, sub supravegherea atentã a medicului de întreprindere, li se administreazã zilnic cîte o tabletã de medicament antiviral, timp de o sãptãmînã.
„Persoanele cãrora li se administreazã Tamiflu trebuie sã fie atent supravegheate de medicul de familie, medicul specialist sau medicul de întreprindere, deoarece, ca orice antiviral, poate genera alergie sau poate avea efecte secundare. Foarte important este cã virusul nu se transmite pe cale aerianã de la pasãre la om, ci de la om la om. Pînã acum, la noi în þarã nu s-a confirmat nici un caz de gripã aviarã la om. Omul se îmbolnãveºte de gripã aviarã doar în urma contactului direct cu pasãrile infectate sau a contactului cu materiile fecale, secreþiile ºi sîngele acestora. La om, simptomele gripei aviare sînt febra, frisonul, durerile musculare, tusea, respiraþia îngreunatã, urmatã la 2-3 zile de instalarea unei bronhopneumonii grave. Se recomandã ca persoanele care sesizeazã astel de simptome sã se prezinte de urgenþã la medic“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamþ.
Pentru a minimaliza posibilitatea infectãrii cu virusul gripei aviare, se recomandã respectarea anumitor mãsuri. Trebuie evitat contactul cu pãsãrile sãlbatice ºi cu cele domestice, iar copiii trebuie atent supravegheaþi în acest sens. În cazul în care atingeþi pãsãrile, secreþiile sau dejecþiile acestora, mîinile trebuie neapãrat spãlate cu apã ºi sãpun. Dacã se întîmplã sã moarã pãsãri în gospodãrii particulare sau spaþii publice, trebuie anunþat imediat medicul veterinar. Pentru colectarea cadavrelor de pãsãri ºi eventuala sacrificare a pãsãrilor vii trebuie cerut acceptul autoritãþilor sanitar veterinare. Este interzis consumul de carne de pasãre incomplet prelucratã termic ºi utilizarea în alimentaþie a ouãlor fierte moi sau crude. Temperatura pentru prelucrarea termicã a cãrnii de pasãre trebuie sã fie mai mare de 70 de grade Celsius. Ustensilele folosite la tãierea cãrnii crude trebuie separate de restul obiectelor din bucãtãrie. Dupã manevrarea cãrnii crude, se impune
spãlarea mîinilor cu apã ºi sãpun. În scopul prevenirii rãspîndirii bolii, este bine a populaþia sã evite deplasarea în zone unde au fost depistate cazuri de gripã aviarã. În cazul suspiciunii unui contact cu virusul gripei aviare, se impune urmãrirea stãrii de sãnãtate a persoanei timp de 10 zile.

Oficialii menþin alerta
Prezent, încã de la primele ore ale zilei de ieri, în Trifeºti, Vlad Marcoci, preºedintele CJ Neamþ, a declarat cã sperã ca, în urma eforturilor conjugate ale oficialitãþilor, situaþia sã revinã, în cel mai scurt timp, la normal. „Dupã ce a fost primitã, duminicã searã, confirmarea existenþei virusului influenþei aviare la Trifeºti, s-a reunit comandamentul judeþean de profil, care a decis mãsurile ce urmeazã a fi luate, conform legii. S-a trecut, apoi, la eutanasierea efectivelor din zona focarului, acþiune la care au participat cadre ale ISU, jandarmi, lucrãtorii DVSA, ai Direcþiei Agricole ºi poliþiºti. S-a ajuns la aceastã situaþie atît din cauza migraþiei pãsãrilor sãlbatice, dar nu este de neglijat nici neatenþia legatã de controlul transporturilor de pãsãri vii ºi carne, din judeþele unde sînt cele mai mari probleme. Sperãm ca situaþia sã revinã, curînd, la normal“, a declarat Vlad Marcoci.
Acesta a mai adãugat cã, astãzi, va convoca o ºedinþã extraordinarã, în care principalul punct pe ordinea de zi va fi alocarea a un miliard de lei, sumã din care care va fi cheltuitã, în prima fazã, doar jumãtate, pentru achiziþionarea materialelor necesare echipelor specializate pentru intervenþia în zonele afectate. Suma de 500 de milioane de lei va fi direcþionatã cãtre Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã, care va face achiziþiile necesare în astfel de cazuri.
Pe de altã parte, Sorin Ulea, director al DVSA Neamþ, a menþionat cã acþiunea de la Trifeºti a decurs fãrã probleme deosebite. „La nivelul judeþului au fost instituite trei filtre, pe arterele principale de circulaþie, care fac legãtura între judeþele Neamþ ºi Bacãu. Aici acþioneazã, în trei schimburi, cîte un agent de Poliþie, împreunã cu un medic veterinar, care supravegheazã respectarea mãsurilor impuse pe aceastã linie. Primul dintre acestea funcþioneazã în comuna Horia, pe E85, la intersecþia cu DN 15, un altul în Tazlãu, pe DJ 156 A ºi în Costiºa, pe DN 15 C“, a declarat Sorin Ulea.
ªi Direcþia Agricolã ºi Dezvoltare Ruralã este „în prizã“, directorul Liviu Bumbu afirmînd cã, în primul rînd, se lucreazã la evaluarea preþului pãsãrilor omorîte. „Oamenii trebuie sã ºtie cã vor fi despãgubiþi în funcþie de preþul zonei, dar ºi de preþul de piaþã. Deocamdatã, trebuie sã verificãm atent listele cu pãsãrile eutanasiate, pentru a stabili suma destinatã fiecãruia. Sînt mai multe criterii, legate de specie, vîrstã ºi greutate. Banii vor veni foarte repede, cred cã zilele viitoare“, a declarat Liviu Bumbu.
Conducerea Inspectoratului de Poliþie a Judeþului (IPJ) Neamþ a anunþat cã, pînã la soluþionarea situaþiei, zilnic, pe linia prevenirii apariþiei unor noi focare de influenþã aviarã, acþioneazã cel puþin cîte 15 lucrãtori. „Se efectueazã, permanent, controale, atît în unitãþile specializate, cît ºi în tîrguri ºi oboare, pentru identificarea persoanelor care nu respectã interdicþia comercializãrii pãsãrilor vii“, se specificã într-un comunicat emis de IPJ.

Articol afisat de 1799 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica ROMAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective