Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCADĂ DE LA AVIARĂ

BLOCADĂ DE LA AVIARĂ

• gripa aviară a fost confirmată la Trifești • au fost eutanasiate 588 de păsări • au fost instituite filtre rutiere la Horia, Tazlău și Costișa • sătenii de pe ulița în carantină sînt nemulțumiți de „arestul la domiciliu“ • 7 elevi nu mai pot să meargă la școală • 31 de persoane fac tratament cu Tamiflu •

Gripa aviară a fost confirmată în comuna Trifești, duminică seară, 21 mai, de către testele de laborator efectuate la București. Luni noaptea, 22 mai, Comandamentul Județean Antiepizootic Neamț a decis eutanasierea efectivelor de păsări, fiind sporite măsurile de securitate în zonă. Temutul virus H5 a fost izolat în probele prelevate de la păsările din satul menționat, verdictul fiind dat la ora 21.50. După o ședință operativă nocturnă, sub coordonarea Prefecturii, Consiliului Județean (CJ), a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DVSA) Neamț, au fost mobilizate efectivele de intervenție către comuna de la sud-vest de Roman. În jurul orei 4 dimineața, sătenii de pe ulița unde a fost descoperit focarul așteptau deznodămîntul, acestora fiindu-le făcut, zilele trecute, recensămîntul păsărilor și fiindu-le aduse la cunoștință prevederile legii. De menționat că accesul oricărei persoane din sau dinspre stradă a rămas închis, cu excepția personalului autorizat, la capete fiind montate filtre de dezinfecție, păzite de jandarmi. Și la intrările în sat, lucrători dotați cu motopompe, în prezența polițiștilor, dezinfectau autoturismele și atelajele, nefiind impuse restricții de acces.
Timp de trei ore au fost capturate și eutanasiate 588 de înaripate, din 23 de gospodării. La acțiune au participat circa 30 de veterinari, militari și reprezentanți ai Comandamentului Județean Antiepizootic. Păsările au fost prinse, în marea majoritate, în cotețe, eutanasiate cu un clește special, introduse în saci de polietilenă și tomberoane, iar apoi transportate la locul de incinerare. Autoritățile au amenajat o groapă pe malul iazului Trifești, unde au fost arse toate leșurile.

La „Zidul Berlinului“
Pentru sătenii din Trifești, vecini de uliță cu familia Ciupitu, unde a fost izolat focarul, confirmarea gripei aviare a venit ca un trăznet, oamenii păstrînd speranțe că vor scăpa fără acțiuni antiepizootice de genul celor văzute, pînă acum, doar la televizor. Situația era destul de dramatică pentru cei de pe ulița în cauză, însă oamenii au înțeles situația și nu s-au opus, știind, în plus, că vor fi despăgubiți. Au existat și... excepții, în sensul că unii oameni nu suportau „captivitatea“ sau alții „stăteau, pur și simplu“, neavînd orătănii în bătătură. Un caz hilar s-a petrecut cînd un gospodar s-a arătat hotărît să treacă de jandarmi, pe motiv că „are niște treabă“. Acesta a fost convins, cu greu, că nu are voie în afara focarului, căutîndu-l apoi pe primarul Vasile Duminică, implicat în acțiunea de eutanasiere a păsărilor. Nici oficialul nu s-a lăsat înduplecat de faptul că „petentului“ i se... „terminase butelia“ și nu are ce... mînca, nici de faptul că a fost votat de acesta. Deprimat, omul s-a dus, în cele din urmă, acasă, nu înainte de a „ura de bine“... neamului păsăresc. Nu a avut mai mult succes nici un tînăr biciclist, care se plimba între cele două capete ale uliței, încercînd să îi convingă pe jandarmi că trebuie să ajungă la serviciu. Restul cetățenilor au preferat să discute, cum spun ei, „La Zidul Berlinului“, adică la distanță de cîțiva metri, cît este spațiul de protecție dezinfectat permanent cu motopompele. Situația se va mai menține, dar oficialii dau asigurări că persoanelor „cu interdicție“ nu le va lipsi nimic.

11 elevi din Trifești, în carantină
Inspectoratul Școlar al județului a decis, ieri, ca 11 elevi din Trifești, care locuiesc pe aceeași uliță cu familia în gospodăria căreia a fost identificat un focar de gripă aviară, să rămînă acasă timp de 7 zile. Dacă se va impune, Inspectoratul Școlar va decide închiderea unității școlare din comună, pînă la asanarea focarului de gripă aviară. Tot ieri, au ajuns la sediul inspectoratului, pentru a fi distribuite în școli, broșuri, postere și afișe conținînd cele mai importante norme de igienă pentru prevenirea transmiterii virusului gripei aviare, trimise de Ministerul Educației și Cercetării, în județele afectate. Materialele informative vor fi folosite ca suport didactic pentru orelor de dirigenție, educație pentru sănătate, precum și pentru prelucrarea acestora în cadrul ședințelor cu părinții.
Pînă în prezent, Inspectoratul Școlar a solicitat, pentru preîntîmpinarea răspîndirii virusului în rîndul copiilor, amplasarea de covorașe cu soluții dezinfectante la intrarea în unitățile școlare de pe raza comunei Trifești și întărirea măsurilor de igienă personală a elevilor. În acest sens, învățătorii și diriginții au obligația să le amintească elevilor regulile elementare de comportament în condițiile de risc sanitar.

31 de nemțeni fac tratament cu Tamiflu
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț supraveghează atent starea sănătății persoanelor care, prin natura profesiei, au fost implicate direct în activitatea de investigare și confirmare a cazurilor de gripă aviară, precum și în activitatea de strîngere și sacrificare a păsărilor infectate cu virusul acestei boli.
Potrivit precizărilor făcute de către doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicină Preventivă Neamț, medicii veterinari, personalul din laboratoarele veterinate și cel care a mers în focar și, chiar dacă a avut echipament de protecție, s-a apropiat la mai puțin de un metru de păsările care au avut gripă aviară prezintă risc de a se contamina. La ora actuală, în Neamț există 31 de persoane care, profilactic, fac tratament cu Tamiflu. Astfel, acestora, sub supravegherea atentă a medicului de întreprindere, li se administrează zilnic cîte o tabletă de medicament antiviral, timp de o săptămînă.
„Persoanele cărora li se administrează Tamiflu trebuie să fie atent supravegheate de medicul de familie, medicul specialist sau medicul de întreprindere, deoarece, ca orice antiviral, poate genera alergie sau poate avea efecte secundare. Foarte important este că virusul nu se transmite pe cale aeriană de la pasăre la om, ci de la om la om. Pînă acum, la noi în țară nu s-a confirmat nici un caz de gripă aviară la om. Omul se îmbolnăvește de gripă aviară doar în urma contactului direct cu pasările infectate sau a contactului cu materiile fecale, secrețiile și sîngele acestora. La om, simptomele gripei aviare sînt febra, frisonul, durerile musculare, tusea, respirația îngreunată, urmată la 2-3 zile de instalarea unei bronhopneumonii grave. Se recomandă ca persoanele care sesizează astel de simptome să se prezinte de urgență la medic“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicină Preventivă Neamț.
Pentru a minimaliza posibilitatea infectării cu virusul gripei aviare, se recomandă respectarea anumitor măsuri. Trebuie evitat contactul cu păsările sălbatice și cu cele domestice, iar copiii trebuie atent supravegheați în acest sens. În cazul în care atingeți păsările, secrețiile sau dejecțiile acestora, mîinile trebuie neapărat spălate cu apă și săpun. Dacă se întîmplă să moară păsări în gospodării particulare sau spații publice, trebuie anunțat imediat medicul veterinar. Pentru colectarea cadavrelor de păsări și eventuala sacrificare a păsărilor vii trebuie cerut acceptul autorităților sanitar veterinare. Este interzis consumul de carne de pasăre incomplet prelucrată termic și utilizarea în alimentație a ouălor fierte moi sau crude. Temperatura pentru prelucrarea termică a cărnii de pasăre trebuie să fie mai mare de 70 de grade Celsius. Ustensilele folosite la tăierea cărnii crude trebuie separate de restul obiectelor din bucătărie. După manevrarea cărnii crude, se impune
spălarea mîinilor cu apă și săpun. În scopul prevenirii răspîndirii bolii, este bine a populația să evite deplasarea în zone unde au fost depistate cazuri de gripă aviară. În cazul suspiciunii unui contact cu virusul gripei aviare, se impune urmărirea stării de sănătate a persoanei timp de 10 zile.

Oficialii mențin alerta
Prezent, încă de la primele ore ale zilei de ieri, în Trifești, Vlad Marcoci, președintele CJ Neamț, a declarat că speră ca, în urma eforturilor conjugate ale oficialităților, situația să revină, în cel mai scurt timp, la normal. „După ce a fost primită, duminică seară, confirmarea existenței virusului influenței aviare la Trifești, s-a reunit comandamentul județean de profil, care a decis măsurile ce urmează a fi luate, conform legii. S-a trecut, apoi, la eutanasierea efectivelor din zona focarului, acțiune la care au participat cadre ale ISU, jandarmi, lucrătorii DVSA, ai Direcției Agricole și polițiști. S-a ajuns la această situație atît din cauza migrației păsărilor sălbatice, dar nu este de neglijat nici neatenția legată de controlul transporturilor de păsări vii și carne, din județele unde sînt cele mai mari probleme. Sperăm ca situația să revină, curînd, la normal“, a declarat Vlad Marcoci.
Acesta a mai adăugat că, astăzi, va convoca o ședință extraordinară, în care principalul punct pe ordinea de zi va fi alocarea a un miliard de lei, sumă din care care va fi cheltuită, în prima fază, doar jumătate, pentru achiziționarea materialelor necesare echipelor specializate pentru intervenția în zonele afectate. Suma de 500 de milioane de lei va fi direcționată către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care va face achizițiile necesare în astfel de cazuri.
Pe de altă parte, Sorin Ulea, director al DVSA Neamț, a menționat că acțiunea de la Trifești a decurs fără probleme deosebite. „La nivelul județului au fost instituite trei filtre, pe arterele principale de circulație, care fac legătura între județele Neamț și Bacău. Aici acționează, în trei schimburi, cîte un agent de Poliție, împreună cu un medic veterinar, care supraveghează respectarea măsurilor impuse pe această linie. Primul dintre acestea funcționează în comuna Horia, pe E85, la intersecția cu DN 15, un altul în Tazlău, pe DJ 156 A și în Costișa, pe DN 15 C“, a declarat Sorin Ulea.
Și Direcția Agricolă și Dezvoltare Rurală este „în priză“, directorul Liviu Bumbu afirmînd că, în primul rînd, se lucrează la evaluarea prețului păsărilor omorîte. „Oamenii trebuie să știe că vor fi despăgubiți în funcție de prețul zonei, dar și de prețul de piață. Deocamdată, trebuie să verificăm atent listele cu păsările eutanasiate, pentru a stabili suma destinată fiecăruia. Sînt mai multe criterii, legate de specie, vîrstă și greutate. Banii vor veni foarte repede, cred că zilele viitoare“, a declarat Liviu Bumbu.
Conducerea Inspectoratului de Poliție a Județului (IPJ) Neamț a anunțat că, pînă la soluționarea situației, zilnic, pe linia prevenirii apariției unor noi focare de influență aviară, acționează cel puțin cîte 15 lucrători. „Se efectuează, permanent, controale, atît în unitățile specializate, cît și în tîrguri și oboare, pentru identificarea persoanelor care nu respectă interdicția comercializării păsărilor vii“, se specifică într-un comunicat emis de IPJ.

Articol afisat de 1371 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica ROMAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective