Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Salvamont solicitã extinderea ariei de activitate

Salvamont solicitã extinderea ariei de activitate

• salvamontiºtii nemþeni considerã cã ar putea face faþã cu succes ºi altor acþiuni de salvare, decît celor montane • þinînd cont de pregãtirea specialã pe care o au ºi de atestatele de salvatori profesioniºti, salvamontiºtii sînt convinºi cã pot interveni în caz de inundaþii, înzãpeziri, recuperãri de la mare înãlþime sau din puþuri ºi galerii • conducerea Salvamont Neamþ este intrigatã de faptul cã aceastã instituþie nu face parte din Comitetul pentru Situaþii de Urgenþã • preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ este de acord cu solicitarea Salvamont ºi sã investeascã în dotarea acestuia •

Conducerea Serviciului Salvamont doreºte extinderea ºi completarea atribuþiunilor de serviciu, în sensul posibilitãþii de a acþiona în cazul producerii unor cataclisme ºi dezastre naturale.
Recent, conducerea acestei instituþii, care ºi-a recãpãtat personalitatea juridicã, a înaintat solicitarea Consiliului Judeþean Neamþ, forul finanþator al activitãþii Salvamont, împreunã cu o documentaþie în care aratã de ce salvatorii montani pot face faþã cu succes operaþiunilor de salvare pe structuri urbane ºi subacvatice. Raul Papalicef a mai propus ca unitatea pe care o conduce sã se numeascã „Serviciul Public Salvamont ºi operaþiuni de salvare în cazul producerii unor cataclisme ºi dezastre naturale“.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Raul Papalicef, ºeful Serviciului Salvamont Neamþ, salvarea montanã este cea mai înaltã formã de specializare a structurilor de salvare, cumulînd ca aplicativitate întregul spectru, de la operaþiuni de salvare pe structuri urbane, la operaþiuni de salvare subacvaticã.
Conform legislaþiei române în vigoare, salvatorii montani sînt singurii atestaþi intern ºi internaþional pentru efectuarea operaþiunilor de salvare cu caracter special.
„Este vorba despre salvare din abrupt stîncos, din avalanºã, aero sau din clãdiri înalte, ori platforme industriale, salvare din puþuri ºi galerii. Sîntem, de asemenea, pregãtiþi sã facem faþã operaþiunilor de cãutare ºi recuperare a persoanelor dispãrute sau izolate în urma inundaþiilor sau înzãpezirilor generate de viscol. Avantajul nostru îl constituie mobilitatea foarte mare ºi utilizarea unor tehnici ºi dispozitive avansate, care compenseazã numãrului mic de angajaþi, cu o eficacitate foarte mare. Anul trecut, am reuºit, în parteneriat cu Ambulanþa ºi Grupul de Pompieri Neamþ, o premierã naþionalã în materie de acþiuni de salvare, instalînd la ultimul nivel al Hotelului Ceahlãu un dispozitiv de evacuare, format dintr-o unitate mobilã de trolare, o platformã ºi ºase salvatori. Acesta era capabil sã evacueze cîte 12 persoane pe orã. ÃŽnlocuirea platformei de salvare cu o mininacelã ar da posibilitatea de evacuare a peste 50 de persoane pe orã, numai cu un singur dispozitiv instalat. Sistemul se poate utiliza cu mare succes în toate cazurile de salvare/ evacuare verticale, transversale sau în adîncime, ceea ce îl recomandã, inclusiv în cazul ºoselelor rupte, cãderii în puþuri, galerii sau subsoluri“, susþine ºeful Serviciului Salvamont Neamþ.

„Orgoliul unor ºefi de instituþii, mai presus decît salvarea vieþii semenilor“
Potrivit aceleiaºi surse, salvamontiºtii nemþeni ar putea interveni eficient ºi pe timp de iarnã, cînd drumurile înzãpezite fac imposibilã deplasarea autosanitarelor ºi chiar a maºinilor mari ale pompierilor în zonele izolate ale judeþului, iar transportarea bolnavilor cãtre unitãþile sanitare dureazã ore în ºir. Astfel de situaþii sînt frecvent întîlnite în fiecare iarnã, deoarece utilajele de deszãpezire existente în judeþ abia pot face faþã. Pe lîngã faptul cã mulþi pacienþi nu pot primi, în timp util, îngrijirile medicale de care au nevoie, în ultimii ani s-a întîmplat destul de des ca mulþi participanþi la trafic sã fie blocaþi pe ºosea din cauza viscolului.
„ÃŽn ultimii ani, în astfel de situaþii s-a optat pentru intervenþia Ambulanþei ºi pompierilor, susþinuþi de maºinile de deszãpezit, dar acþiunile de salvare au durat extrem de mult, înregistrîndu-se ºi decese. Cît despre costul acestor acþiuni, ce sã mai vorbim, numai anul acesta Consiliul Judeþean a cheltuit 13 miliarde de lei pentru deszãpezire. ÃŽn condiþii meteo mult mai vitrege, la altitudini mari ºi cu obstacole naturale deosebite, salvatorii montani deruleazã, în fiecare iarnã, cîteva zeci de operaþiuni de salvare, care presupun cãutarea, gãsirea ºi transportarea accidentaþilor cu o medie orarã de minim 6 km/ h. Mai mult, atît salvatorii cît ºi accidentatul sînt protejaþi termic cu echipamente capabile sã prelungeascã rata de supravieþuire sub acþiunea îngheþului provocat de vînt. ÃŽn mai multe rînduri, am sesizat organelor abilitate cã aceste acþiuni ºi intervenþii în viscol, specifice nouã, pot fi extinse ºi dincolo de graniþele zonei montane, dar unii ºefi de instituþii pentru care orgoliul este, probabil, mai presus decît salvarea vieþii semenilor, au ignorat propunerile noastre. De altfel, Serviciul Salvamont Neamþ nu face parte din Comitetul pentru Situaþii de Urgenþã“, a adãugat Raul Papalicef.
Dat fiind faptul cã dispune de un om specializat în salvare subacvaticã, Serviciul Salvamont Neamþ ar putea interveni ºi face faþã ºi în cazul inundaþiilor sau recuperãrii persoanelor izolate. Pentru astfel de acþiuni, ar fi necesarã doar o barcã pneumaticã de intervenþie ºi aparate de respirat.
„Participarea efectivã a echipelor noastre de salvare în cadrul Comitetului pentru Situaþii de Urgenþã a Judeþului Neamþ ar constitui o ºansã de rezolvare a unor situaþii de crizã care necesitã intervenþia salvatorilor profesioniºti. Ne-am gîndit ºi la dotãrile de maximã urgenþã care ar fi necesare atît pentru intervenþii în caz de înzãpezire, cît ºi de inundaþii. Astfel, achiziþionarea unei platforme de transport, a unei ºenilete, a unui echipament receptor de comunicaþii GPS, plus softul de operare, a unei ambarcaþiuni uºoare pneumatice ºi a trei echipamente de scufundare ar însemna o investiþie de 1,43 miliarde de lei din partea Consiliului Judeþean Neamþ“, a conchis Raul Papalicef, ºeful Serviciului Salvamont Neamþ.
Fiind la curent cu solicitarea extinderii activitãþii Salvamont Neamþ, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ agreeazã aceastã idee ºi chiar se aratã dispus sã îi dea curs. „Este bine ca Salvamont sã se implice în aceste acþiuni de salvare, pentru cã, din cîte ºtiu, au oameni pregãtiþi în salvãri de mare complexitate. Vom discuta acest proiect ºi vom vedea despre ce sumã ar fi vorba pentru achiziþionarea anumitor echipamente de care ar fi nevoie. Din cîte am înþeles, valoarea investiþiilor nu ar fi exagerat de mare ºi vom face tot posibilul sã identificãm resurse financiare, întrucît aºa am putea face mari economii, în caz de dezastre“, a declarat Vlad Marcoci, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU, A. NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective