Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Salvamont solicită extinderea ariei de activitate

Salvamont solicită extinderea ariei de activitate

• salvamontiștii nemțeni consideră că ar putea face față cu succes și altor acțiuni de salvare, decît celor montane • ținînd cont de pregătirea specială pe care o au și de atestatele de salvatori profesioniști, salvamontiștii sînt convinși că pot interveni în caz de inundații, înzăpeziri, recuperări de la mare înălțime sau din puțuri și galerii • conducerea Salvamont Neamț este intrigată de faptul că această instituție nu face parte din Comitetul pentru Situații de Urgență • președintele Consiliului Județean Neamț este de acord cu solicitarea Salvamont și să investească în dotarea acestuia •

Conducerea Serviciului Salvamont dorește extinderea și completarea atribuțiunilor de serviciu, în sensul posibilității de a acționa în cazul producerii unor cataclisme și dezastre naturale.
Recent, conducerea acestei instituții, care și-a recăpătat personalitatea juridică, a înaintat solicitarea Consiliului Județean Neamț, forul finanțator al activității Salvamont, împreună cu o documentație în care arată de ce salvatorii montani pot face față cu succes operațiunilor de salvare pe structuri urbane și subacvatice. Raul Papalicef a mai propus ca unitatea pe care o conduce să se numească „Serviciul Public Salvamont și operațiuni de salvare în cazul producerii unor cataclisme și dezastre naturale“.
Potrivit precizărilor făcute de către Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, salvarea montană este cea mai înaltă formă de specializare a structurilor de salvare, cumulînd ca aplicativitate întregul spectru, de la operațiuni de salvare pe structuri urbane, la operațiuni de salvare subacvatică.
Conform legislației române în vigoare, salvatorii montani sînt singurii atestați intern și internațional pentru efectuarea operațiunilor de salvare cu caracter special.
„Este vorba despre salvare din abrupt stîncos, din avalanșă, aero sau din clădiri înalte, ori platforme industriale, salvare din puțuri și galerii. Sîntem, de asemenea, pregătiți să facem față operațiunilor de căutare și recuperare a persoanelor dispărute sau izolate în urma inundațiilor sau înzăpezirilor generate de viscol. Avantajul nostru îl constituie mobilitatea foarte mare și utilizarea unor tehnici și dispozitive avansate, care compensează numărului mic de angajați, cu o eficacitate foarte mare. Anul trecut, am reușit, în parteneriat cu Ambulanța și Grupul de Pompieri Neamț, o premieră națională în materie de acțiuni de salvare, instalînd la ultimul nivel al Hotelului Ceahlău un dispozitiv de evacuare, format dintr-o unitate mobilă de trolare, o platformă și șase salvatori. Acesta era capabil să evacueze cîte 12 persoane pe oră. Înlocuirea platformei de salvare cu o mininacelă ar da posibilitatea de evacuare a peste 50 de persoane pe oră, numai cu un singur dispozitiv instalat. Sistemul se poate utiliza cu mare succes în toate cazurile de salvare/ evacuare verticale, transversale sau în adîncime, ceea ce îl recomandă, inclusiv în cazul șoselelor rupte, căderii în puțuri, galerii sau subsoluri“, susține șeful Serviciului Salvamont Neamț.

„Orgoliul unor șefi de instituții, mai presus decît salvarea vieții semenilor“
Potrivit aceleiași surse, salvamontiștii nemțeni ar putea interveni eficient și pe timp de iarnă, cînd drumurile înzăpezite fac imposibilă deplasarea autosanitarelor și chiar a mașinilor mari ale pompierilor în zonele izolate ale județului, iar transportarea bolnavilor către unitățile sanitare durează ore în șir. Astfel de situații sînt frecvent întîlnite în fiecare iarnă, deoarece utilajele de deszăpezire existente în județ abia pot face față. Pe lîngă faptul că mulți pacienți nu pot primi, în timp util, îngrijirile medicale de care au nevoie, în ultimii ani s-a întîmplat destul de des ca mulți participanți la trafic să fie blocați pe șosea din cauza viscolului.
„În ultimii ani, în astfel de situații s-a optat pentru intervenția Ambulanței și pompierilor, susținuți de mașinile de deszăpezit, dar acțiunile de salvare au durat extrem de mult, înregistrîndu-se și decese. Cît despre costul acestor acțiuni, ce să mai vorbim, numai anul acesta Consiliul Județean a cheltuit 13 miliarde de lei pentru deszăpezire. În condiții meteo mult mai vitrege, la altitudini mari și cu obstacole naturale deosebite, salvatorii montani derulează, în fiecare iarnă, cîteva zeci de operațiuni de salvare, care presupun căutarea, găsirea și transportarea accidentaților cu o medie orară de minim 6 km/ h. Mai mult, atît salvatorii cît și accidentatul sînt protejați termic cu echipamente capabile să prelungească rata de supraviețuire sub acțiunea înghețului provocat de vînt. În mai multe rînduri, am sesizat organelor abilitate că aceste acțiuni și intervenții în viscol, specifice nouă, pot fi extinse și dincolo de granițele zonei montane, dar unii șefi de instituții pentru care orgoliul este, probabil, mai presus decît salvarea vieții semenilor, au ignorat propunerile noastre. De altfel, Serviciul Salvamont Neamț nu face parte din Comitetul pentru Situații de Urgență“, a adăugat Raul Papalicef.
Dat fiind faptul că dispune de un om specializat în salvare subacvatică, Serviciul Salvamont Neamț ar putea interveni și face față și în cazul inundațiilor sau recuperării persoanelor izolate. Pentru astfel de acțiuni, ar fi necesară doar o barcă pneumatică de intervenție și aparate de respirat.
„Participarea efectivă a echipelor noastre de salvare în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență a Județului Neamț ar constitui o șansă de rezolvare a unor situații de criză care necesită intervenția salvatorilor profesioniști. Ne-am gîndit și la dotările de maximă urgență care ar fi necesare atît pentru intervenții în caz de înzăpezire, cît și de inundații. Astfel, achiziționarea unei platforme de transport, a unei șenilete, a unui echipament receptor de comunicații GPS, plus softul de operare, a unei ambarcațiuni ușoare pneumatice și a trei echipamente de scufundare ar însemna o investiție de 1,43 miliarde de lei din partea Consiliului Județean Neamț“, a conchis Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.
Fiind la curent cu solicitarea extinderii activității Salvamont Neamț, președintele Consiliului Județean Neamț agreează această idee și chiar se arată dispus să îi dea curs. „Este bine ca Salvamont să se implice în aceste acțiuni de salvare, pentru că, din cîte știu, au oameni pregătiți în salvări de mare complexitate. Vom discuta acest proiect și vom vedea despre ce sumă ar fi vorba pentru achiziționarea anumitor echipamente de care ar fi nevoie. Din cîte am înțeles, valoarea investițiilor nu ar fi exagerat de mare și vom face tot posibilul să identificăm resurse financiare, întrucît așa am putea face mari economii, în caz de dezastre“, a declarat Vlad Marcoci, președintele Consiliului Județean Neamț.

Articol afisat de 1276 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIȘESCU, A. NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective