Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
DECLARAȚIE  POLITICĂ. Neglijență și incompetență

DECLARAȚIE POLITICĂ. Neglijență și incompetență

Încă nu fuseseră date uitării imaginile de coșmar cu păsări arzînd de vii, imagini care au șocat întreaga Europă, că un nou val de îmbolnăviri a lovit și mai brutal România. Gripa aviară a devenit un fenomen național care se extinde cu repeziciune, scăpat de sub control și care dovedește incapacitatea autorităților abilitate de a gestiona criza. Nu trece o zi fără ca noi focare să apară, fără ca oamenii afectați să-și exprime revolta față de măsurile care se iau la întîmplare. În cele ce urmează, mă voi limita la cîteva întrebări simple, dar care încearcă să explice starea de confuzie care s-a instalat în întreaga țară.
Se spune că în componența comandamentului antiepizootic național sînt nu mai puțin de 13 ministere (alții vorbesc de 16 ministere), practic aproape întreg Guvernul. Ce atribuții precise a revenit fiecăruia dintre ele și cum s-au implicat efectiv în aplicarea măsurilor de carantină? Crede domnul ministru Flutur că s-a rezolvat situația dacă s-a sechestrat întreaga cantitate de carne de pasăre (deși pungi cu respectiva carne mai circulă, încă, prin țară) sau dacă a primit informările în legătură cu cei care și-au procurat pui din zona Brașovului? Sau dacă a fost schimbată conducerea ANSVSA, ori au fost arestați doi patroni (ce în curînd vor fi liberi)?
De ce prefectul de Brașov a ținut secretă lista cu societățile comerciale care au cumpărat carne de la Codlea, în speță Drakom și Pati Prod, locuri în care s-a confirmat virusul gripei aviare?
De ce DSV Brașov a primit probele de la Drakom, iar rezultatele au fost transmise prin telefon, conform celor declarate de către tehnologul șef? Să fie vorba de o simplă neglijență sau, mai degrabă, de livrări de carne fără acte, adică de evaziune fiscală?
Au fost aplicate în mod corespunzător măsurile de profilaxie, s-a efectuat cu adevărat informarea populației în legătură cu modul în care trebuie să acționeze și în legătură cu despăgubirile cuvenite în urma sacrificării păsărilor? Trebuia să se ajungă la un carnagiu național, pentru ca Guvernul să dispună controale de urgență la fermele avicole? De ce nu au fost emise avize sanitar-veterinare pentru intermediarii care au vîndut păsări vii și cine trebuia să elibereze aceste documente? Au fost avertizați cetățenii din zonele calamitate în legătură ci interzicerea consumului de ouă și de carne și că acestea trebuiau distruse prin ardere? Cine a dispus ca unii dintre proprietarii de ferme să-și ucidă singuri păsările, fără supraveghere și fără costume de protecție? Locuitorii afectați au primit tratamentele gratuite cu Tamiflu ce li se cuveneau sau trebuie să și le procure contra cost din farmacii, în condițiile în care se vorbea doar de 70.000 de doze?

S-a ajuns la o stare de haos și de panică nemaiîntîlnită, la răzmerița crescătorilor de păsări“
S-au cheltuit miliarde de lei pentru dezinfecții, dar soluțiile folosite aveau concentrația stas și substanța activă necesară? Pe ce criterii au fost desemnate societățile comerciale care au efectuat dezinfecția și în ce mod au dobîndit acest drept? Personalul folosit avea pregătirea necesară în ceea ce privește aplicarea respectivelor tratamente? De ce nu au fost trimise probe la laboratoare imediat ce a apărut suspiciunea de gripă aviară și s-a întîrziat pînă s-au constatat mai multe cazuri?
Faptul că acum se caută vinovați și se întocmesc dosare penale nu înseamnă că autoritățile stăpînesc situația, dimpotrivă, se dovedește amatorismul și nepriceperea celor cu atribuții în domeniu cît și viteza de reacție extrem de redusă a acestora. În consecință, s-a ajuns la o stare de haos și de panică nemaiîntîlnită, la răzmerița crescătorilor de păsări, chiar la refuzul de a declara păsările moarte, de teama uciderii celor sănătoase. Consumul de carne de pui a scăzut, în medie cu 80%, doar în trei zile, multe persoane suspecte de boală au fost internate, sute de oameni se înghesuie la Institutul de Boli Infecțioase pentru testarea antiaviară, pierderile financiare sînt foarte mari, unele societăți comerciale de profil au intrat, deja, în faliment, iar Uniunea Europeană a interzis importul de carne de pasăre din România.
Și, acum, cînd securitatea vieții oamenilor și a păsărilor este amenințată pentru nu se știe cîtă vreme, ministrul agriculturii își dă cu părerea, în fața președintelui țării, că ar fi ceva suspiciuni cu privire la importuri de păsări vii, infectate cu virusul gripei aviare și care au fost îngropate în apropierea uneia dintre fermele cu probleme (din surse guvernamentale, ferma Codlea). La rîndul său, domnul Băsescu, de pe patul de spital, insistă ca SRI să ajute la „depistarea vinovaților și a persoanelor care au încălcat legea“, nimic mai mult !
Cu ceva timp în urmă, domnul ministru Flutur afirma, în mod solemn, cu nonșalanța care-l caracterizează: „voi demisiona dacă agricultura va determina amînarea aderării în UE“. Cred că momentul a sosit, nu-i nevoie de nici o amînare, argumente sînt destule pentru a se ține de promisiunea făcută!

Articol afisat de 1568 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamț)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective