Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 23 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DECLARAÞIE  POLITICÃ. Neglijenþã ºi incompetenþã

DECLARAÞIE POLITICÃ. Neglijenþã ºi incompetenþã

Încã nu fuseserã date uitãrii imaginile de coºmar cu pãsãri arzînd de vii, imagini care au ºocat întreaga Europã, cã un nou val de îmbolnãviri a lovit ºi mai brutal România. Gripa aviarã a devenit un fenomen naþional care se extinde cu repeziciune, scãpat de sub control ºi care dovedeºte incapacitatea autoritãþilor abilitate de a gestiona criza. Nu trece o zi fãrã ca noi focare sã aparã, fãrã ca oamenii afectaþi sã-ºi exprime revolta faþã de mãsurile care se iau la întîmplare. În cele ce urmeazã, mã voi limita la cîteva întrebãri simple, dar care încearcã sã explice starea de confuzie care s-a instalat în întreaga þarã.
Se spune cã în componenþa comandamentului antiepizootic naþional sînt nu mai puþin de 13 ministere (alþii vorbesc de 16 ministere), practic aproape întreg Guvernul. Ce atribuþii precise a revenit fiecãruia dintre ele ºi cum s-au implicat efectiv în aplicarea mãsurilor de carantinã? Crede domnul ministru Flutur cã s-a rezolvat situaþia dacã s-a sechestrat întreaga cantitate de carne de pasãre (deºi pungi cu respectiva carne mai circulã, încã, prin þarã) sau dacã a primit informãrile în legãturã cu cei care ºi-au procurat pui din zona Braºovului? Sau dacã a fost schimbatã conducerea ANSVSA, ori au fost arestaþi doi patroni (ce în curînd vor fi liberi)?
De ce prefectul de Braºov a þinut secretã lista cu societãþile comerciale care au cumpãrat carne de la Codlea, în speþã Drakom ºi Pati Prod, locuri în care s-a confirmat virusul gripei aviare?
De ce DSV Braºov a primit probele de la Drakom, iar rezultatele au fost transmise prin telefon, conform celor declarate de cãtre tehnologul ºef? Sã fie vorba de o simplã neglijenþã sau, mai degrabã, de livrãri de carne fãrã acte, adicã de evaziune fiscalã?
Au fost aplicate în mod corespunzãtor mãsurile de profilaxie, s-a efectuat cu adevãrat informarea populaþiei în legãturã cu modul în care trebuie sã acþioneze ºi în legãturã cu despãgubirile cuvenite în urma sacrificãrii pãsãrilor? Trebuia sã se ajungã la un carnagiu naþional, pentru ca Guvernul sã dispunã controale de urgenþã la fermele avicole? De ce nu au fost emise avize sanitar-veterinare pentru intermediarii care au vîndut pãsãri vii ºi cine trebuia sã elibereze aceste documente? Au fost avertizaþi cetãþenii din zonele calamitate în legãturã ci interzicerea consumului de ouã ºi de carne ºi cã acestea trebuiau distruse prin ardere? Cine a dispus ca unii dintre proprietarii de ferme sã-ºi ucidã singuri pãsãrile, fãrã supraveghere ºi fãrã costume de protecþie? Locuitorii afectaþi au primit tratamentele gratuite cu Tamiflu ce li se cuveneau sau trebuie sã ºi le procure contra cost din farmacii, în condiþiile în care se vorbea doar de 70.000 de doze?

S-a ajuns la o stare de haos ºi de panicã nemaiîntîlnitã, la rãzmeriþa crescãtorilor de pãsãri“
S-au cheltuit miliarde de lei pentru dezinfecþii, dar soluþiile folosite aveau concentraþia stas ºi substanþa activã necesarã? Pe ce criterii au fost desemnate societãþile comerciale care au efectuat dezinfecþia ºi în ce mod au dobîndit acest drept? Personalul folosit avea pregãtirea necesarã în ceea ce priveºte aplicarea respectivelor tratamente? De ce nu au fost trimise probe la laboratoare imediat ce a apãrut suspiciunea de gripã aviarã ºi s-a întîrziat pînã s-au constatat mai multe cazuri?
Faptul cã acum se cautã vinovaþi ºi se întocmesc dosare penale nu înseamnã cã autoritãþile stãpînesc situaþia, dimpotrivã, se dovedeºte amatorismul ºi nepriceperea celor cu atribuþii în domeniu cît ºi viteza de reacþie extrem de redusã a acestora. În consecinþã, s-a ajuns la o stare de haos ºi de panicã nemaiîntîlnitã, la rãzmeriþa crescãtorilor de pãsãri, chiar la refuzul de a declara pãsãrile moarte, de teama uciderii celor sãnãtoase. Consumul de carne de pui a scãzut, în medie cu 80%, doar în trei zile, multe persoane suspecte de boalã au fost internate, sute de oameni se înghesuie la Institutul de Boli Infecþioase pentru testarea antiaviarã, pierderile financiare sînt foarte mari, unele societãþi comerciale de profil au intrat, deja, în faliment, iar Uniunea Europeanã a interzis importul de carne de pasãre din România.
ªi, acum, cînd securitatea vieþii oamenilor ºi a pãsãrilor este ameninþatã pentru nu se ºtie cîtã vreme, ministrul agriculturii îºi dã cu pãrerea, în faþa preºedintelui þãrii, cã ar fi ceva suspiciuni cu privire la importuri de pãsãri vii, infectate cu virusul gripei aviare ºi care au fost îngropate în apropierea uneia dintre fermele cu probleme (din surse guvernamentale, ferma Codlea). La rîndul sãu, domnul Bãsescu, de pe patul de spital, insistã ca SRI sã ajute la „depistarea vinovaþilor ºi a persoanelor care au încãlcat legea“, nimic mai mult !
Cu ceva timp în urmã, domnul ministru Flutur afirma, în mod solemn, cu nonºalanþa care-l caracterizeazã: „voi demisiona dacã agricultura va determina amînarea aderãrii în UE“. Cred cã momentul a sosit, nu-i nevoie de nici o amînare, argumente sînt destule pentru a se þine de promisiunea fãcutã!

Articol afisat de 1992 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamþ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective