Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Împotriva schimbării starețului Iustin

Împotriva schimbării starețului Iustin

• pe adresa redacției a sosit un memoriu care are atașate liste cu peste 2.000 de semnături ale unor creștini care „nu sînt de acord cu acceptarea demisiei starețului Iustin Pîrvu“ • semnăturile aparțin unor persoane din județele Neamț, Dolj, Harghita, Argeș, Satu Mare, Oradea etc. • „nu trebuie să privim cu indiferență cum părintele Iustin este dat la o parte din locul ce i se cuvine din motive cu totul lipsite de consistență“, se arată în scrisoarea trimisă la redacție • credincioșii care au semnat listele fac și un apel către Patriarhul Țării Românești •

Zeci de liste cuprinzînd peste 2.000 de semnături ale unor persoane care „nu sînt de acord cu acceptarea demisiei starețului Iustin Pîrvu“ au ajuns, recent, la redacția Monitorului de Neamț. Acestea aveau atașate și un apel către Patriarhul Țării Românești, a cărui esență constă tocmai în rugămintea de a se reveni asupra demisiei protosinghelului Iustin Pîrvu (semnatarii protestului o numesc demitere) din funcția de stareț al Mănăstirii Petru Vodă. Persoanele trecute pe liste sînt din mai multe județe, dintre care Neamț, Dolj, Harghita, Argeș, Satu Mare, Oradea. Dincolo de numărul semnăturilor, dincolo de persoanele care semnează, un lucru este cert: numeroși pelerini sînt și acum, după o lună și jumătate de la înlocuirea părintelui Iustin din funcția de stareț, nemulțumiți de această stare de fapt. Ba, mai mult, au găsit o modalitate inedită, poate și eficientă, de a protesta. Deși, de cele mai multe ori, glasul celor mulți nu ajunge la urechile celor mari, atitudinea luată demonstrează, dacă mai era nevoie, că părintele Iustin a pătruns în inimile credincioșilor care au trecut pragul ctitoriei sale și că a încetat de mult să mai fie un simplu duhovnic, devenind părintele spiritual al milioane de pelerini. Și nu e lipsit de importanță că, dacă, la început, se șușotea că demisia ar semăna mai mult a demitere, acum sînt oameni care vorbesc deschis despre asta. Semn rău pentru cei care ar putea crede că jocurile de interese și de culise ar putea „răsturna“ un duhovnic de dimensiunea spirituală a părintelui Iustin.
Reamintim că schimbarea părintelui Iustin Pîrvu din funcția de stareț al Mănăstirii Petru Vodă a fost întîmpinată cu ostilitate de credincioși. Duminică, 2 aprilie 2006, cele cîteva sute de credincioși, prezenți la slujbă, au contestat cu vehemență numirea noului stareț. Ei nu au putut fi potoliți nici cînd li s-a spus că a fost vrerea bătrînului duhovnic să-și numească un succesor, întîmpinînd cu neîncredere astfel de afirmații. De atunci, părintele Iustin a continuat să-și păstorească turma, deși nu mai este stareț, și să primească pelerini în aceeași chilie atît de cunoscută. Sute de mesaje de îmbărbătare, atît din țară, cît și din străinătate au fost trimise pe adresa redacției Monitorul, toate chemînd la solidaritate și exprimînd sprijinul pentru Iustin Pîrvu.
Vă prezentăm, în continuare, conținutul scrisorii trimise pe adresa redacției Monitorul.

Am ales ziarul dumneavoastră pentru a face cunoscut demersul nostru cu privire la așa-zisa demisie a starețului protosinghel Iustin Pîrvu - ctitor al Mănăstirii Petru Vodă, pentru că știm că ați publicat numeroase articole dedicate părintelui Iustin și că prin acest ziar ați informat cu obiectivitate și nepărtinire despre cele întîmplate în această mănăstire în ziua de 2 aprilie și mai ales despre ce a provocat această nefericită decizie a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Nu credem că această demisie este liber consimțită. Știți și dumneavoastră că există multe modalități prin care cineva poate fi obligat să facă ceea ce i se impune (de pildă să aleagă între stăreție și viața mănăstirii după trecerea sa la Viață) și că înscriindu-se în linie patristică, părintele Iustin nu se va apăra niciodată. Ba chiar mai mult, nu va lăsa nici pe alții să-l apere.
Asta nu înseamnă că noi trebuie să privim cu indiferență cum părintele Iustin este dat la o parte din locul ce i se cuvine din motive cu totul lipsite de consistență cum ar fi vîrsta înaintată (oare uităm că cine nu are bătrîni trebuie să-i cumpere?) și neputințele acesteia (oare uităm că acolo unde este Harul - și este din plin - dispare neputința?).
Cît despre modul în care s-a procedat la numirea noului stareț, ce să mai vorbim? (oare uităm acolo, la vîrf, că starețul este ales de către obște?).
Și dacă tot analizăm contextul demiterii (pentru că este o demitere și nu o demisie cum se dorește să se creadă) ne întrebăm și noi, oare cît de adînc mușcat de patima mîndriei și slavei deșarte, cît de lipsit de o anumită finețe duhovnicească și, pînă la urmă, lipsit și de dragoste față de părintele Iustin este cel care, în numele unei ascultări fără discernămînt, a acceptat să se pună în locul părintelui Iustin?
Vom afla răspunsurile acestor întrebări aici, din paginile ziarului dumneavoastră, sau Dincolo, din paginile propriilor noastre vieți și fapte.
Sperăm, totuși, să nu rămîneți indiferent la ceea ce se întîmplă și să nu vă lăsați derutat de aparențe, cînd totul este mult mai subtil decît se arată.

Către Patriarhul Țării Românești
Prea Fericite Părinte!
În istoria Bisericii Creștine, de-a lungul secolelor, au existat cohorte de patriarhi și toți au lăsat în urma lor exemple de credință, înțelepciune și virtuți.
Sînteți superiorul Bisericii Ortodoxe Române și trebuie să știți tot ce se întîmplă în sînul ei. Nu se poate să nu fi aflat ce s-a întîmplat la Mănăstirea Petru Vodă. Știe toată țara! Faptele nu s-au petrecut sub obroc, ci preotul Gheorghe Calciu Ie-a făcut cunoscute prin Internet, pe tot mapamondul.
A fost schimbat starețul Mănăstirii Petru Vodă, marele duhovnic protosinghelul Iustin Pîrvu. Cînd se face o schimbare se face cu unul mai bun sau cu unul egal de bun. În toată Țara Românească nu există alt duhovnic mai bun (afirmație făcută de preotul Gheorghe Calciu).
La Mănăstirea Petru Vodă vin credincioși din toată țara și de peste hotare. Faptele demonstrează afirmația. Credem că știți cele întîmplate. Oricum trebuie să le știți. Aveți obligația să le știți. Opriți nelegiuirea! Credem că sînteți conștient că bulgărele de zăpadă rostogolit stîrnește avalanșă. Evitați avalanșa ! Vă stă în putere să o faceți! Aveți obligația să o faceți! Marele duhovnic Iustin Pîrvu a pătruns adînc în sufletele credincioșilor și nu-l mai poate scoate nimeni de acolo. Iar cei ce au comis nelegiuirea vor fi blestemați din neam în neam. Vă rugăm să decideți și să acționați! Aveți în vedere că toate acestea se petrec în Moldova Marelui Ștefan cel Sfînt! Evitați avalanșa! Epicentrul seismului este în Moldova, dar se va resimți în toată țara! Știți că cele mai grave răscoliri sînt cele naționale și cele religioase. Redați odihna sufletelor noastre zbuciumate înlăturînd nelegiuirea.
Părintele Iustin Pîrvu a durat o splendoare de mănăstire și, mai mult decît atît, a durat suflete. Valoarea unui om și a unui neam este dată de puterea de creație. Certificarea părintelui Iustin Pîrvu este puterea sa de creație și de jertfă și sînt mii și peste mii de credincioși care o atestă.
Nu vom afla odihnă sufletelor noastre decît printr-un act de dreptate pe care îl așteptăm din partea Prea Fericirii Voastre Părinte Patriarh.
Numai așa veți intra în rîndul Marilor Patriarhi și în fața lui Dumnezeu!
Cei 2.028 de credincioși care au semnat listele care urmează și cărora li se mai pot adăuga alte mii și zeci de mii!
Prea Fericite Părinte Patriarh,
Dacă vocea poporului este vocea lui Dumnezeu, atunci vă rugăm să țineți cont de glasul tuturor celor care semnează aceste liste, prin care implorăm să se revină asupra hotărîrii de aprobare a demisiei din funcția de stareț, al Sfintei Mănăstiri „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Petru Vodă - Neamț, a protosinghelului Iustin Pîrvu.
Socotim că viața duhovnicească a tuturor este lovită
de schimbarea din funcție a părintelui Iustin Pîrvu și că dumneavoastră aveți puterea de a ne apăra de această suferință.
Plecăm genunchii inimilor noastre sărutîndu-vă dreapta și nădăjduim ca Dumnezeu să ne arate prin Prea Fericirea Voastră, că aude glasul rugăciunii noastre.


Va invităm si pe dumneavoastră să
Semnati petitia online: Împotriva schimbarii staretului Iustin
Discutati pe această temă în Forumul nostru

Articol afisat de 1928 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de dani la data 24.05.2006 09:12
Mult zgomot pentru nimic
Cam asa s-ar putea intitula povestea asta. Sa fim seriosi, oare are vreo importanta functia parintelui Iustin? Oare crede cineva ca ajuns la intelepciune mai are vreo importanta ce iti precede numele? Ce pacat ca vorbele parintelui nu ajung la oameni... Oare parintele nu e acelasi acum ca nu e staret, oare nu mai vorbeste la fel...
Unii oameni sunt deasupra vremurilor prin faptul ca vad dincolo de aparente... si cred ca parintele Iustin e unul dinte ei. Dar oamenii vad in asta un atac personal pentru ca nu inteleg... iubirea.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective