Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dezastru pe baraj

Dezastru pe baraj

• un grav accident a avut loc pe barajul de la Bicaz • două mașini de mare tonaj au strivit un autoturism • patru persoane au fost grav rănite • ele au fost coborîte cu targa de pe baraj • printre ele s-a aflat și un ziarist de la Monitorul de Neamț •

Un accident rutier deosebit de grav s-a petrecut ieri, în jurul amiezii, pe barajul de la Bicaz. În accident au fost antrenate trei autovehicule, două de mare tonaj și un autoturism. Au fost accidentate grav patru persoane, ce se aflau în mașina strivită de celelalte două. Pentru salvarea victimelor, au fost antrenate Poliția Rutieră, pompierii militari cu echipa de descarcerare, Jandarmeria, Serviciile Ambulanță din Bicaz și Tîrgu Neamț, precum și echipajul Salvamont, condus de Raul Papalicef. Serviciile salvamontiștilor au fost necesare, deoarece victimele accidentului au trebuit coborîte de pe baraj cu ajutorul frînghiilor, pînă la baza acestuia, unde îi așteptau cele patru ambulanțe. După aproape o oră de acțiuni concertate și emoții împinse pînă la extrem, trăite de toți cei implicați în salvarea răniților, cele patru victime ale dramaticului accident au plecat spre Spitalul Bicaz, pentru a li se acorda îngrijiri medicale. Accidentații au suferit leziuni foarte grave, politraumatism (fractură membru superior cu hemoragie, fractură membru superior deschisă cu hemoragie, traumatism coloană vertebrală cu TCC acut cu plagă și fractură membru superior închisă).
23 mai, ora 12.00. Serviciul Ambulanță de pe lîngă Spitalul Bicaz a fost sesizat despre existența unui accident rutier grav petrecut pe DN 15 în zona baraj, unde au fost înregistrate patru victime. Doctorul Awad Bejan Mohamad a dispus deplasarea la locul accidentului a patru autosanitare, două mari și două mici, avînd ca echipaje doi medici și cinci asistenți. Din nefericire, pe baraj drumul de acces a fost impracticabil datorită inundațiilor din zona Izvoru Muntelui. Autosanitarele au fost nevoite să oprească la baza barajului, locul cel mai apropiat de unde puteau fi preluate victimele accidentului. Și totuși, la locul întîmplării a ajuns o echipă medicală, ce a acordat primul ajutor și a efectuat trierea accidentaților. Gravitatea evenimentului rutier a presupus implicarea Poliției Rutiere Neamț, Jandarmeriei, SMURD și Salvamontului. Primii au dirijat circulația în zonă, jandarmii au asigurat ordinea și liniștea, SMURD-ul a operat descarcerarea persoanelor implicate în accident și, cel mai important, Salvamontiștii au operat transportarea victimelor de pe baraj la baza acestuia, coborîndu-i cu targa agățată de frînghii de la înălțimea de peste 110 metri. După mai bine de o oră de eforturi și emoții, acțiunea a fost finalizată, cei patru accidentați ajungînd la Spitalul Orășenesc Bicaz pentru îngrijiri medicale.

Obiectiv atins
Din fericire, tragicul accident n-a fost decît un exercițiu de simulare. Obiectivul urmărit a fost acela de a verifica modul de acțiune al serviciilor implicate în accidente de circulație deosebit de grave, Ambulanță, Poliție Rutieră, Pompierii, Jandarmerie și Salvamont. Cel care a organizat și condus exercițiul a fost doctorul Awad Bejan Mohamad, șeful Serviciului Ambulanță Bicaz. „În fiecare an, executăm cîte o aplicație cu ajutorul colegilor de la Salvamont, dat fiind faptul că ne desfășurăm activitatea pe zona montană. Acum, am efectuat unul care a avut ca locație drumul de pe baraj. După cum s-a văzut, au fost implicate multe forțe, asta însemnînd poliție, jandarmerie, dar mai ales salvamontul. A fost dificil, dar a fost o reușită, spun eu. De aceea, mulțumesc tuturor celor ce ne-au sprijinit“, a declarat doctorul Mohamad, șeful Serviciului Ambulanță din Bicaz. La exercițiu a participat și Serviciul Ambulanță din Tîrgu Neamț, cu o autosanitară mare. „Totul s-a desfășurat în condiții deosebit de grele, dar cu ajutorul salvamontiștilor am reușit să aducem victimele accidentului de la o înălțime de peste 110 metri și, după cum s-a văzut, în deplină siguranță“, a afirmat doctorul Florin Apostoaie, de la Ambulanța Tîrgu Neamț. Piesa forte a întregului exercițiu și a reușitei acestuia, deși condițiile de salvare a accidentaților au fost deosebit de grele, a însemnat echipa Salvamont condusă de Raul Paplicef. „A fost o acțiune complexă care a implicat și un grad mare de risc, profilul barajului fiind impropriu unei salvări, are o balustradă din piatră foarte poroasă, necesitînd protejarea corzilor, pentru a fi evitat riscul unei frîngeri a acestora. Am intrat în dispozitiv cu 8 salvatori alpini și un coordonator de sistem, și totul a decurs conform așteptărilor. Operațiunea propriu-zisă de coborîre a victimelor a durat 32 de minute, un timp record. Încă o dată doresc să afirm că, pentru operațiuni de salvare specială, salvamontiștii sînt cei mai pregătiți din țară, la ora actuală“, a spus Raul Paplicef.
„Cică trecusem, deja, prin parbriz și am ajuns pe asfaltul încins. Eram întins pe spate, iar cînd am mișcat capul spre dreapta, am văzut roata mare a unui camion și mîna șoferului care gesticula prin parbrizul deschis. Trebuia să stau nemișcat, deoarece aveam capul spart, o mînă fracturată, iar piciorul drept nu-l mai simțeam aproape deloc. Mirosul de cauciuc ars îmi blocase aproape respirația, iar caldura intensă a uscat lichidul care îmi curgea pe frunte, făcîndu-mi pielea să se încrețească. Eram victima unui accident rutier și, din cîte se vedea, situația nu era neplăcută doar pentru mine. În fața camionului, aproape sub roți, se afla un autoturism, iar de unde stăteam puteam vedea fruntea unei persoane care se ițea prin geamul deschis din dreptul locului șoferului. În scurt timp, am auzit sirena poliției și foarte repede a apărut și agent care a întrebat o doamnă ce s-a întîmplat. Atunci, am aflat și eu. «...sînt implicate trei mașini și sînt patru victime rănite grav. Să vină repede ambulanța», a transmis polițistul prin stație.
Am auzit sirene și au venit medicii, m-au întrebat ce mă doare și le-am spus. Mi-au pus piciorul în atele, gîtul l-au prins cu un guler cervical și mîna mi-au bandajat-o strîns de tot. Vedeam doar fețe aplecate asupra mea, auzeam indicații scurte și „cică“ ar fi trebuit să simt și înțepături. Eram împachetat ca un colet și am ajuns pe mîna salvamontiștilor care m-au legat, și mai strîns, de o targă specială. „Să nu-ți fie frică. Știm ce facem și ai să ajungi cu bine jos“. Băieții aveau căști în cap și, după figuri, mi-am dat seama că nici unul nu avea mai mult de 25 de ani. M-au trecut peste balustrada podului, iar Cilit (Călin Băluț), salvamontistul, m-a tras spre în afară, el fiind, deja, suspendat în corzi. Atunci mi-a fost teamă, iar în cîteva secunde eram suspendați sub balustradă și am aflat că avem de coborît peste 100 de metri pînă la baza barajului de la Bicaz. De aici și pînă la baza barajului, cursa a fost lentă și fără nici un fel de probleme. Odată ajuns jos, m-au preluat alți medici care mi-au astupat imediat fața cu o mască pentru oxigen. Am fost băgat în ambulanță și, în cîteva minute, eram, deja, la spital. Aici, totul s-a terminat, exercițiul fusese un succes. M-am ridicat de pe targă, am dat mîna cu doctorii și asistenții și m-am dus să mă spăl de sosul de roșii cu care m-am dat pe față ca totul să pară real, «cic㻓. Acestea sînt cele trăite de Alex Nechita, ziarist la Monitorul de Neamț, una din victimele accidentului coborîte cu targa de pe baraj, pînă la baza lui.

Articol afisat de 3181 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective