Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dezastru pe baraj

Dezastru pe baraj

• un grav accident a avut loc pe barajul de la Bicaz • douã maºini de mare tonaj au strivit un autoturism • patru persoane au fost grav rãnite • ele au fost coborîte cu targa de pe baraj • printre ele s-a aflat ºi un ziarist de la Monitorul de Neamþ •

Un accident rutier deosebit de grav s-a petrecut ieri, în jurul amiezii, pe barajul de la Bicaz. În accident au fost antrenate trei autovehicule, douã de mare tonaj ºi un autoturism. Au fost accidentate grav patru persoane, ce se aflau în maºina strivitã de celelalte douã. Pentru salvarea victimelor, au fost antrenate Poliþia Rutierã, pompierii militari cu echipa de descarcerare, Jandarmeria, Serviciile Ambulanþã din Bicaz ºi Tîrgu Neamþ, precum ºi echipajul Salvamont, condus de Raul Papalicef. Serviciile salvamontiºtilor au fost necesare, deoarece victimele accidentului au trebuit coborîte de pe baraj cu ajutorul frînghiilor, pînã la baza acestuia, unde îi aºteptau cele patru ambulanþe. Dupã aproape o orã de acþiuni concertate ºi emoþii împinse pînã la extrem, trãite de toþi cei implicaþi în salvarea rãniþilor, cele patru victime ale dramaticului accident au plecat spre Spitalul Bicaz, pentru a li se acorda îngrijiri medicale. Accidentaþii au suferit leziuni foarte grave, politraumatism (fracturã membru superior cu hemoragie, fracturã membru superior deschisã cu hemoragie, traumatism coloanã vertebralã cu TCC acut cu plagã ºi fracturã membru superior închisã).
23 mai, ora 12.00. Serviciul Ambulanþã de pe lîngã Spitalul Bicaz a fost sesizat despre existenþa unui accident rutier grav petrecut pe DN 15 în zona baraj, unde au fost înregistrate patru victime. Doctorul Awad Bejan Mohamad a dispus deplasarea la locul accidentului a patru autosanitare, douã mari ºi douã mici, avînd ca echipaje doi medici ºi cinci asistenþi. Din nefericire, pe baraj drumul de acces a fost impracticabil datoritã inundaþiilor din zona Izvoru Muntelui. Autosanitarele au fost nevoite sã opreascã la baza barajului, locul cel mai apropiat de unde puteau fi preluate victimele accidentului. ªi totuºi, la locul întîmplãrii a ajuns o echipã medicalã, ce a acordat primul ajutor ºi a efectuat trierea accidentaþilor. Gravitatea evenimentului rutier a presupus implicarea Poliþiei Rutiere Neamþ, Jandarmeriei, SMURD ºi Salvamontului. Primii au dirijat circulaþia în zonã, jandarmii au asigurat ordinea ºi liniºtea, SMURD-ul a operat descarcerarea persoanelor implicate în accident ºi, cel mai important, Salvamontiºtii au operat transportarea victimelor de pe baraj la baza acestuia, coborîndu-i cu targa agãþatã de frînghii de la înãlþimea de peste 110 metri. Dupã mai bine de o orã de eforturi ºi emoþii, acþiunea a fost finalizatã, cei patru accidentaþi ajungînd la Spitalul Orãºenesc Bicaz pentru îngrijiri medicale.

Obiectiv atins
Din fericire, tragicul accident n-a fost decît un exerciþiu de simulare. Obiectivul urmãrit a fost acela de a verifica modul de acþiune al serviciilor implicate în accidente de circulaþie deosebit de grave, Ambulanþã, Poliþie Rutierã, Pompierii, Jandarmerie ºi Salvamont. Cel care a organizat ºi condus exerciþiul a fost doctorul Awad Bejan Mohamad, ºeful Serviciului Ambulanþã Bicaz. „ÃŽn fiecare an, executãm cîte o aplicaþie cu ajutorul colegilor de la Salvamont, dat fiind faptul cã ne desfãºurãm activitatea pe zona montanã. Acum, am efectuat unul care a avut ca locaþie drumul de pe baraj. Dupã cum s-a vãzut, au fost implicate multe forþe, asta însemnînd poliþie, jandarmerie, dar mai ales salvamontul. A fost dificil, dar a fost o reuºitã, spun eu. De aceea, mulþumesc tuturor celor ce ne-au sprijinit“, a declarat doctorul Mohamad, ºeful Serviciului Ambulanþã din Bicaz. La exerciþiu a participat ºi Serviciul Ambulanþã din Tîrgu Neamþ, cu o autosanitarã mare. „Totul s-a desfãºurat în condiþii deosebit de grele, dar cu ajutorul salvamontiºtilor am reuºit sã aducem victimele accidentului de la o înãlþime de peste 110 metri ºi, dupã cum s-a vãzut, în deplinã siguranþã“, a afirmat doctorul Florin Apostoaie, de la Ambulanþa Tîrgu Neamþ. Piesa forte a întregului exerciþiu ºi a reuºitei acestuia, deºi condiþiile de salvare a accidentaþilor au fost deosebit de grele, a însemnat echipa Salvamont condusã de Raul Paplicef. „A fost o acþiune complexã care a implicat ºi un grad mare de risc, profilul barajului fiind impropriu unei salvãri, are o balustradã din piatrã foarte poroasã, necesitînd protejarea corzilor, pentru a fi evitat riscul unei frîngeri a acestora. Am intrat în dispozitiv cu 8 salvatori alpini ºi un coordonator de sistem, ºi totul a decurs conform aºteptãrilor. Operaþiunea propriu-zisã de coborîre a victimelor a durat 32 de minute, un timp record. ÃŽncã o datã doresc sã afirm cã, pentru operaþiuni de salvare specialã, salvamontiºtii sînt cei mai pregãtiþi din þarã, la ora actualã“, a spus Raul Paplicef.
„Cicã trecusem, deja, prin parbriz ºi am ajuns pe asfaltul încins. Eram întins pe spate, iar cînd am miºcat capul spre dreapta, am vãzut roata mare a unui camion ºi mîna ºoferului care gesticula prin parbrizul deschis. Trebuia sã stau nemiºcat, deoarece aveam capul spart, o mînã fracturatã, iar piciorul drept nu-l mai simþeam aproape deloc. Mirosul de cauciuc ars îmi blocase aproape respiraþia, iar caldura intensã a uscat lichidul care îmi curgea pe frunte, fãcîndu-mi pielea sã se încreþeascã. Eram victima unui accident rutier ºi, din cîte se vedea, situaþia nu era neplãcutã doar pentru mine. ÃŽn faþa camionului, aproape sub roþi, se afla un autoturism, iar de unde stãteam puteam vedea fruntea unei persoane care se iþea prin geamul deschis din dreptul locului ºoferului. ÃŽn scurt timp, am auzit sirena poliþiei ºi foarte repede a apãrut ºi agent care a întrebat o doamnã ce s-a întîmplat. Atunci, am aflat ºi eu. «...sînt implicate trei maºini ºi sînt patru victime rãnite grav. Sã vinã repede ambulanþa», a transmis poliþistul prin staþie.
Am auzit sirene ºi au venit medicii, m-au întrebat ce mã doare ºi le-am spus. Mi-au pus piciorul în atele, gîtul l-au prins cu un guler cervical ºi mîna mi-au bandajat-o strîns de tot. Vedeam doar feþe aplecate asupra mea, auzeam indicaþii scurte ºi „cicã“ ar fi trebuit sã simt ºi înþepãturi. Eram împachetat ca un colet ºi am ajuns pe mîna salvamontiºtilor care m-au legat, ºi mai strîns, de o targã specialã. „Sã nu-þi fie fricã. ªtim ce facem ºi ai sã ajungi cu bine jos“. Bãieþii aveau cãºti în cap ºi, dupã figuri, mi-am dat seama cã nici unul nu avea mai mult de 25 de ani. M-au trecut peste balustrada podului, iar Cilit (Cãlin Bãluþ), salvamontistul, m-a tras spre în afarã, el fiind, deja, suspendat în corzi. Atunci mi-a fost teamã, iar în cîteva secunde eram suspendaþi sub balustradã ºi am aflat cã avem de coborît peste 100 de metri pînã la baza barajului de la Bicaz. De aici ºi pînã la baza barajului, cursa a fost lentã ºi fãrã nici un fel de probleme. Odatã ajuns jos, m-au preluat alþi medici care mi-au astupat imediat faþa cu o mascã pentru oxigen. Am fost bãgat în ambulanþã ºi, în cîteva minute, eram, deja, la spital. Aici, totul s-a terminat, exerciþiul fusese un succes. M-am ridicat de pe targã, am dat mîna cu doctorii ºi asistenþii ºi m-am dus sã mã spãl de sosul de roºii cu care m-am dat pe faþã ca totul sã parã real, «cic㻓. Acestea sînt cele trãite de Alex Nechita, ziarist la Monitorul de Neamþ, una din victimele accidentului coborîte cu targa de pe baraj, pînã la baza lui.

Articol afisat de 3596 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective