Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 24 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Partidul Național Liberal, la 131 de ani de la constituire

Partidul Național Liberal, la 131 de ani de la constituire

Eficiență, identitate națională, europenism
La 24 mai 1875, Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, C. Fusea, Al. Candiano-Popescu, Anastase Stolojan, Gh. Chițu, C.G. Peșacov și N.C. Furculescu, printr-un program întărit de semnături puneau bazele Partidului Național Liberal. Programul menționat, publicat la 4 iunie 1875 în „Alegătorul liber“, nu era o expunere de principii doctrinare, ci o consemnare a unor obiective concrete, din perspectiva unei succesiuni guvernamentale. Se accentua, astfel, dezvoltarea bunei stări a claselor muncitoare prin ocrotirea muncii și avutului acestora, combaterea „legii tocmelilor agricole“ spoliatoare pentru țărănime, „împroprietărirea însurățeilor“ de la sate și a „mahalagiilor“ din orașe, dezvoltarea învățămîntului public, autonomie comunală.
În titulatura partidului se îngemănau două concepte, național și liberal, care expuneau însuși sensul dezvoltării societății și statului român. Termenul „național“ semnifica continuarea procesului de recuperare identitară nu numai sub raportul întregirii statului în atributele suveranității și independenței depline, ci și sub acela al dezvoltării economice, culturale, intelectuale și educaționale. Cuvîntul „liberal“ exprima natura regimului social - economic și politic instituțional bazat pe proprietate și libertate, prin căutarea permanentă a unui echilibru între diferitele clase ale societății. Denumirea partidului reprezintă o chintesență istorică a două curente de gîndire politică românească din care s-a întrupat statul român modern, ele contopindu-se și regăsindu-se în ideologia și practica unui partid care, după 1866, a devenit vehiculul politic al procesului de modernizare a României.
Liberalii au reprezentat în practică cel mai puternic partid politic al perioadei interbelice. Ei au condus neîntrerupt din 1914 și pînă în 1919 cînd, asemenea altor partide liberale europene, au pierdut alegerile organizate de ei pe baza votului universal. După o scurtă perioadă de organizare și de extindere în teritoriile nou alipite, liberalii s-au reîntors la putere, cîrmuind cu autoritate între 1922-1928 (cu o întrerupere între martie 1926 și iunie 1927) și 1933 - 1937. Perioada 1922-1926 a fost probabil epoca celor mai mari succese liberale, guvernul lui I.C. Brătianu rezolvînd cu pricepere problemele dificile ale organizarii noului stat întregit, ale unificării celor patru regiuni, atît din punct de vedere administrativ, cît și legislativ; au fost de asemenea anii refacerii economice și ai aplicării reformelor; s-a adoptat o nouă Constituție. Se poate socoti că, în 1926, Partidul Liberal se află în culmea puterii și influenței sale, încheindu-și o misiune istorică începută în 1848.
PNL s-a implicat în istoria sa în mai multe evenimente ce aveau să devină semnificative pentru România, în special obținerea independenței în 1877, construirea Regatului României în 1881, războiul de reîntregire națională (crearea României Mari) în 1918, reforma agrară în 1921 și relansarea economică după criza mondială din 1929-1933.

„Integrarea europeană este, de altfel, efectul politicilor liberale adoptate în România“
Pentru județul Neamț, pentru dezvoltarea urbană și rurală, politicile liberale au fost determinante. Reprezentantul cel mai de seamă al liberalismului nemțean rămîne Nicu Albu, fost prefect liberal al județului între 1885-1888, 1895-1899, deputat și senator în mai multe legislaturi, primar al municipiului Piatra Neamț între 1901-1904. De evoluția sa politică și de spiritul său administrativ se leagă o mare parte din realizările care au modernizat zona noastră. Sub influența și prin consecvența cu care a urmărit sincronizarea condițiilor de viață și de civilizație ale județului Neamț la cele ale României și ale Europei, Nicu Albu este cel care a proiectat și finalizat rețeaua de șosele care leagă și azi Piatra Neamț de Bicaz, de Hangu, pînă la Dorna, Tîrgu Neamț de Poiana Largului, cu trecere prin Pipirig și peste dealul Petru Vodă. De asemenea, a determinat realizarea liniilor ferate Bacău-Piatra Neamț, Piatra Neamț-Tarcău, a introdus telefonul în toate comunele județului, la 1906 toate „comunele rurale“ fiind legate de capitala țării. Nicu Albu a impus exploatarea științifică a pădurilor, a realizat un program coerent de plantații, mare parte dintre pădurile județului, de astăzi, fiind realizarea acelei epoci.
Un alt reprezentant de seamă al liberalismului nemțean a fost filosoful Vasile Conta, ministru al educației în Guvernul I.C. Brătianu, postura din care a făcut primul proiect de reformare a învățămîntului românesc, în relație cu sistemele educaționale europene.
După invazia sovietică, după anul 1947, Partidul Național Liberal își încetează practic activitatea. Reprezentanții săi cei mai de seamă ajung în închisorile comuniste, mare parte dispar în împrejurări tragice.
După 1989, Partidul Național Liberal revine în viața politică din România. Chiar dacă revenirea a fost supusă inițial presiunilor structurilor comuniste încă active, unei mentalități și unor inerții ale populației greu de schimbat, PNL-ul a reușit să ajungă o forță politică credibilă în România. Mai mult, în campania pentru alegerile din 2004, PNL-ul a reușit să fie forța politică numărul unu în România, să rămînă în prim planul vieții noastre publice prin personalități credibile, dinamice, puternice. Integrarea europeană este, de altfel, efectul politicilor liberale adoptate în România.
În plan local, nemțean, liberalismul a însemnat refacerea unor legături de competență și eficiență cu epocile strălucite care ne-au premers în planul politicilor și programelor de sorginte liberală.
La 131 de ani de la fondarea PNL-ului, liberalismul este confirmat, în Europa și în România, ca o politică a prezentului și a viitorului. Deviza „prin noi înșine“, care a marcat evoluția PNL-ului în întreaga sa istorie se traduce acum prin eficiență, identitate națională, europenism. La 131 de ani de la fondarea Partidului Național Liberal mizăm pe maturitatea unui partid „istoric“, dar și pe puterea de înnoire a unui „concept“, liberalismul, care polarizează forța, idei, curaj, adaptare la evoluția societății.
Membrilor Partidului Național Liberal, simpatizanților, cetățenilor din județul Neamț le dorim să aibă parte de satisfacții în redefinirea României ca țară europeană, să aibă parte de satisfacții materiale și spirituale, să se regăsească mereu alături de „forța liberală“.
FOTO: Gheorghe Ștefan, președintele PNL Neamț

Articol afisat de 1364 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gheorghe Ștefan, Președinte al Filialei Teritorial)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective