Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 6 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Susțin cu fermitate restructurarea Guvernului, dar aceasta nu trebuie făcută «pe genunchi»“

„Susțin cu fermitate restructurarea Guvernului, dar aceasta nu trebuie făcută «pe genunchi»“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamț Șerban Strătilă

Reporter: Lucrați la un proiect de lege referitor la pensii, ce aduce el nou?
Șerban Strătilă:
Cunoașteți foarte bine poziția pe care am adoptat-o în cazul Statutului parlamentarilor, și anume opoziția față de acordarea acelor pensii de serviciu. Așa cum am declarat la vremea respectivă, nu sînt împotriva unor pensii rezonabile pentru parlamentari, dar acestea trebuie să rezulte exclusiv ca urmare a contribuției, chiar și la un fond de pensii privat. Mai mult, am considerat că adoptarea Statutului va face mai dificilă rezolvarea, din punct de vedere legislativ, a situației inacceptabile cînd unii sînt pensionari de lux - magistrați, polițiști, militari, diplomați - iar ceilalți bugetari și cei din sectorul privat sînt doar „fraierii“ care contribuie prin taxele plătite la subvenționarea sistemelor „speciale“ ale pensiilor „de serviciu“. Nu de mult, am aflat despre un record în materie, și anume o pensie de peste 110 milioane lunar primită de un fost director de penitenciar. Sînt de acord ca
magistrații, polițiștii și alte categorii să beneficieze de salarii bune pentru că au și anumite restricții în activitate și, uneori, meseria lor poate deveni chiar periculoasă, dar la pensie trebuie să fie judecați după aceeași lege ca și ceilalți contribuabili. De asemenea, cred că ar trebui să înceteze angajarea în același sistem a pensionarilor deveniți, dintr-o dată, indispensabili. Ministerele respective sînt pline de pensionari care au beneficiat de salarii compensatorii, iau pensii de zeci de milioane și au fost reîncadrați pentru că, „subit“, s-a descoperit că sînt de neînlocuit.
Aceste aspecte trebuie să înceteze și, de aceea, am început o documentare în sensul promovării unui proiect de lege care să consfințească modul de calcul al pensiei pentru toți cetățenii României după o singură lege: Legea 19/2001. Nimeni nu este împiedicat să aibă pensii mai mari, cu o singură condiție: contribuția la fonduri de pensii private fie de către persoană, fie de către instituția unde este angajat.
Rep.: Revenind la un subiect la zi, cine credeți că se face vinovat de apariția gripei aviare? Considerați corectă demiterea șefului Agenției Sanitar-Veterinare?
Ș.S.:
La această întrebare vor trebui să răspundă specialiștii din domeniul respectiv. În privința șefului ANSV, cred că decizia de demitere s-a luat sub presiunea opiniei publice care cerea un responsabil. Domnul Ioan Agafiței este apreciat drept un bun profesionist în domeniul veterinar, iar ancheta care se desfășoară va găsi, pînă la urmă, adevărații responsabili. Nu vreau să insist asupra reacțiilor penibile ale altor autorități relativ la noul val de gripă aviară și sper să nu se politizeze excesiv aspectele legate de gestionarea crizei. Totuși, să nu uităm de implicațiile asupra sectorului avicol din țara noastră. Importurile de carne de pasăre din România au fost interzise în UE, ceea ce determină statul român să ia măsuri cît mai urgente pentru eradicarea bolii.

Raport de țară favorabil

Rep: A existat un întreg război al declarațiilor referitoare la raportul de țară. În opinia dumneavoastră ne este el favorabil sau nu?
Ș.S.:
Va fi, cu siguranță, favorabil și, conform ultimelor declarații ale domnului Olli Rehn, va fi întocmit chiar mai devreme, respectiv în luna septembrie. Devansarea termenului este, în opinia mea, strîns legată de necesitatea ratificării tratatului de aderare a României și Bulgariei pînă la sfîrșitul anului, în toate parlamentele europene. Evident, dacă ar fi existat cea mai mică intenție de a se recomanda amînarea aderării, nu ar mai fi fost atîta grabă din partea oficialilor europeni.
Rep.: Cum vedeți formula optimă de Guvern, că tot se vorbește de restructurare?
Ș.S.:
Susțin cu fermitate restructurarea Guvernului, dar aceasta nu trebuie făcută „pe genunchi“, urmărindu-se doar un scop electoral sau o modalitate de a scăpa de unele persoane. Cred că reducerea aparatului guvernamental trebuie făcută concomitent cu cea a numărului de agenții și structuri paralele, dar pe baza unor studii profesioniste. Știu că din dispoziția Guvernului există un astfel de studiu, dar concluziile nu se pot elabora nici în cadrul conferințelor de presă și nici în timpul călătoriilor cu avionul. Mai nimerită ar fi numirea unui colectiv extins care să lucreze timp de cîteva luni și să realizeze un proiect de restructurare care să nu țină seama decît de eficiența și nu de algoritmul politic, astfel ca noua structură să fie operațională odată cu integrarea în UE. Personal, în activitatea din Comisia Economică a Senatului, m-am opus constant la inițiative care vizau extinderea birocrației și voi acționa la fel în continuare. Din păcate, unii colegi doresc restructurare doar pentru persoane propuse de alte formațiuni și numai cînd acestea, dintr-un motiv sau altul, devin incomode. Nu sînt de acord cu o astfel de atitudine și sper ca dumneavoastră, presa și opinia publică în general, să discearnă între demagogi și profesioniști.

Articol afisat de 1279 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective