Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Capacitatea începe cu probleme

Capacitatea începe cu probleme

• la Dochia, a apãrut un focar de varicelã • trei elevi vor da examenul cu o comisie specialã • pentru 6.265 de copii încep, de luni, emoþiile • 471 de elevi nu vor intra în examene datoritã corigenþelor • la capacitate s-au înscris ºi 43 de etnici þigani •

Chiar înaintea de începerea testelor naþionale, la Dochia a apãrut un focar de varicelã. Pînã vineri, 16 iunie, dupã-amiazã, trei copii care urmeazã sã dea examenul de capacitate a fãcut aceastã boalã a copilãriei. Inspector Mariana Roºanu, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului ªcolar Judeþean Neamþ, a declarat cã pentru ei se va constitui o comisie specialã care sã le ducã la ºcoalã subiectele ºi sã asigure supravegherea pe perioada examenelor. „Pentru cã varicela este o boalã contagioasã, am stabilit ca elevii care s-au îmbolnãvit sã dea examenele într-o ºcoalã care nu este centru de examen, pentru a nu intra în contact cu alþi copii. Este posibil ca pînã luni, cînd trebuie susþinutã prima probã a capacitãþii, sã aparã ºi alte cazuri de îmbolnãviri. Se va constitui o comisie care va duce subiectele la ªcoala Dochia ºi care va asigura supravegherea pe perioada examenului“, a declarat inspectorul ºcolar Mariana Roºanu.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamþ, în primã fazã, conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ a solicitat spitalizarea celor trei copii, sugerînd cã aceºtia ar putea susþine examenul de capacitate în secþia Contagioase a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
„Varicela, cunoscutã în popor sub denumirea de «vãrsat de vînt», nu este o boalã gravã ºi nu necesitã izolarea celor diagnosticaþi. ÃŽn afarã de aceste trei cazuri, nu ºtim dacã mai existã în judeþ, la ora actualã, alþi copii bolnavi de varicelã, deoarece medicii de familie raporteazã trimestrial aceste cazuri. Cum trimestrul al doilea al acestui an nu s-a încheiat, încã, nu am primit datele complete referitoare la varicelã“, a declarat doctor Cecilia Gafencu.
Potrivit aceleiaºi surse, în primul trimestru al anului în curs au fost înregistrate, în judeþ, 318 cazuri de varicelã - 113 în mediul urban ºi 205 în rural. Curios este faptul cã majoritatea victimelor depãºiserã de mult vîrsta copilãriei. Varicela este o boalã infecto-contagioasã, datã de un virus. Are o perioadã de incubaþie de 14-15 zile ºi se manifestã prin erupþii sub formã de vezicule, care apar pe diverse zone ale corpului, în etape succesive. În foarte puþine dintre cazuri pot apãrea complicaþii prin suprainfectarea pielii. Boala trece în aproximativ 21 de zile, fãrã sechele.

43 de etnici þigani, la capacitate

În focul examenelor de luni vor intra 6.265 de absolvenþi care au frecventat, anul acesta, cursurile clasei a VIII-a ºi s-au înscris pentru capacitate încã din luna mai. Au frecventat clasa a VIII-a 6.736 de elevi, dar 471 nu vor intra în examene datoritã corigenþelor, a situaþiilor ºcolare neîncheiate, ori pentru cã se considerã nepregãtiþi. Din cei 6.265 de candidaþi, 43 sînt de etnie romã, iar 345 de absolvenþi au terminat clasa a VIII-a în anii anteriori. Dacã la românã sînt nevoiþi sã dea examen toþi cei înscriºi, fiind disciplinã obligatorie, pentru susþinerea testelor la istorie au optat 1.163, iar la geografie - 5.102. Aceºtia concureazã pentru a ocupa cele 147 de clase de liceu ºi 84 de arte ºi meserii. Printre viitorii liceeni se aflã ºi 29 de etnici þigani, pentru care au fost create locuri speciale, cîte douã în fiecare clasã de liceu, iar alþii 13 vor urma cursurile claselor de arte ºi meserii. Cele 42 de locuri destinate lor vor fi ocupate în ordinea mediilor ºi a opþiunilor. Deocamdatã, în mod cert, unul dintre þiganii înscriºi pentru susþinerea examenelor de capacitate va rãmîne pe dinafarã, întrucît vor intra în cursã 43 pe 42 de locuri.
Conform programãrilor de la minister, pe 19 iunie încep testele naþionale, cu prima probã, cea de limba ºi literatura românã. 20 iunie este zi liberã, pe 21 iunie este examen la matematicã, iar pe 22 - la istoria românilor sau geografia României.

Articol afisat de 1822 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S.ÞÃRNÃ, L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective