Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Capacitatea începe cu probleme

Capacitatea începe cu probleme

• la Dochia, a apărut un focar de varicelă • trei elevi vor da examenul cu o comisie specială • pentru 6.265 de copii încep, de luni, emoțiile • 471 de elevi nu vor intra în examene datorită corigențelor • la capacitate s-au înscris și 43 de etnici țigani •

Chiar înaintea de începerea testelor naționale, la Dochia a apărut un focar de varicelă. Pînă vineri, 16 iunie, după-amiază, trei copii care urmează să dea examenul de capacitate a făcut această boală a copilăriei. Inspector Mariana Roșanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a declarat că pentru ei se va constitui o comisie specială care să le ducă la școală subiectele și să asigure supravegherea pe perioada examenelor. „Pentru că varicela este o boală contagioasă, am stabilit ca elevii care s-au îmbolnăvit să dea examenele într-o școală care nu este centru de examen, pentru a nu intra în contact cu alți copii. Este posibil ca pînă luni, cînd trebuie susținută prima probă a capacității, să apară și alte cazuri de îmbolnăviri. Se va constitui o comisie care va duce subiectele la Școala Dochia și care va asigura supravegherea pe perioada examenului“, a declarat inspectorul școlar Mariana Roșanu.
Potrivit precizărilor făcute de către doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicină Preventivă Neamț, în primă fază, conducerea Inspectoratului Școlar Neamț a solicitat spitalizarea celor trei copii, sugerînd că aceștia ar putea susține examenul de capacitate în secția Contagioase a Spitalului Județean de Urgență Neamț.
„Varicela, cunoscută în popor sub denumirea de «vărsat de vînt», nu este o boală gravă și nu necesită izolarea celor diagnosticați. În afară de aceste trei cazuri, nu știm dacă mai există în județ, la ora actuală, alți copii bolnavi de varicelă, deoarece medicii de familie raportează trimestrial aceste cazuri. Cum trimestrul al doilea al acestui an nu s-a încheiat, încă, nu am primit datele complete referitoare la varicelă“, a declarat doctor Cecilia Gafencu.
Potrivit aceleiași surse, în primul trimestru al anului în curs au fost înregistrate, în județ, 318 cazuri de varicelă - 113 în mediul urban și 205 în rural. Curios este faptul că majoritatea victimelor depășiseră de mult vîrsta copilăriei. Varicela este o boală infecto-contagioasă, dată de un virus. Are o perioadă de incubație de 14-15 zile și se manifestă prin erupții sub formă de vezicule, care apar pe diverse zone ale corpului, în etape succesive. În foarte puține dintre cazuri pot apărea complicații prin suprainfectarea pielii. Boala trece în aproximativ 21 de zile, fără sechele.

43 de etnici țigani, la capacitate

În focul examenelor de luni vor intra 6.265 de absolvenți care au frecventat, anul acesta, cursurile clasei a VIII-a și s-au înscris pentru capacitate încă din luna mai. Au frecventat clasa a VIII-a 6.736 de elevi, dar 471 nu vor intra în examene datorită corigențelor, a situațiilor școlare neîncheiate, ori pentru că se consideră nepregătiți. Din cei 6.265 de candidați, 43 sînt de etnie romă, iar 345 de absolvenți au terminat clasa a VIII-a în anii anteriori. Dacă la română sînt nevoiți să dea examen toți cei înscriși, fiind disciplină obligatorie, pentru susținerea testelor la istorie au optat 1.163, iar la geografie - 5.102. Aceștia concurează pentru a ocupa cele 147 de clase de liceu și 84 de arte și meserii. Printre viitorii liceeni se află și 29 de etnici țigani, pentru care au fost create locuri speciale, cîte două în fiecare clasă de liceu, iar alții 13 vor urma cursurile claselor de arte și meserii. Cele 42 de locuri destinate lor vor fi ocupate în ordinea mediilor și a opțiunilor. Deocamdată, în mod cert, unul dintre țiganii înscriși pentru susținerea examenelor de capacitate va rămîne pe dinafară, întrucît vor intra în cursă 43 pe 42 de locuri.
Conform programărilor de la minister, pe 19 iunie încep testele naționale, cu prima probă, cea de limba și literatura română. 20 iunie este zi liberă, pe 21 iunie este examen la matematică, iar pe 22 - la istoria românilor sau geografia României.

Articol afisat de 1515 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S.ȚĂRNĂ, L.ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective