Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alianța D.A., blocată între divorț și partaj

Alianța D.A., blocată între divorț și partaj

Neîncrederea între parteneri, blocajul administrativ și decizional, proliferarea și generalizarea focarelor de conflict sînt principalele trăsături care caracterizează, în esență, coaliția de guvernămînt.
Actuala Putere este susținută de această coaliție de interese politice și economice, care l-a prins pe premierul Tăriceanu în coconul unei plase de păianjen, transformîndu-l în victimă sigură.
Călin Popescu Tăriceanu este victima „logicii pînzei de păianjen“, împreună cu partidul pe care îl conduce. Orice mișcare de eliberare pe care PNL mai îndrăznește, din ce în ce mai rar, să o schițeze nu face decît să-l blocheze în interiorul coaliției, care îl păstrează astfel, pentru mai tîrziu, pentru a-l sacrifica la momentul bilanțului guvernării. Conflictele din coaliție blochează orice tentativă de limpezire a problemelor din PNL, în care nici Tăriceanu nu-și poate exercita autoritatea fără riscul de a-și pierde suportul politic. Rebelului Crin Antonescu, căruia pupila tăriceană Bogdan Olteanu (președintele Camerei Deputaților, pentru cine nu l-a reținut) a jurat să-i ia capul, nu s-a ales, după toată tevatura, decît cu o mîngîiere pe creștet din partea președintelui - premier. Blocajele interne ale coaliției se repercutează puternic asupra activității administrative a Guvernului care, șifonat din ce în ce mai mult, de la o zi la alta, nu-și mai poate reface credibilitatea și se vede nevoit ca, în frunte cu premierul, să tolereze erorile, reaua-credință și tîmpeniile propriilor miniștri. Așa se explică lipsa de reacție a Guvernului și premierului în cazurile Flutur, Nicolăescu, Sulfina sau Hârdău.
Practic, Guvernul Tăriceanu se află sub o veritabilă stare de asediu; nimeni nu intră, nimeni nu iese, premierul declarînd ritos și prețios că fiecare ministru este indispensabil pe metereza lui.
În tot acest timp, PD rămîne prizonier al propriului vis de aur: alegerile aniticipate. PD funcționează după logica partidului de opoziție, ținînd propriul guvern într-un șah permanent la colțul tablei de joc, reușind să fie mai aproape de așteptările oamenilor ca partid de opoziție, decît ca partid aflat la putere.
PD este calat pe ideea de a nu-și asuma sub nici o formă actele guvernării, după exercițiul de succes pe care l-a probat și în perioada 1996-2000, în sînul Convenției Democratice. Lovind în nominalizarea lui Dan Voiculescu în postul de vice-premier, PD nu urmărește altceva decît să-i discrediteze pe liberali, ca forță de dreapta, loc unde prea multe partide se calcă în picioare pentru a fi reprezentative. Actualmente, coeziunea în coaliția guvernamentală nu se mai menține decît sub presiunea externă, exercitată dinspre organismele europene și sub un puternic curent intern creat de dorința fiecăruia de a se menține la Putere. Dacă presiunea externă asupra Guvernării portocalii s-ar relaxa, conflictele existente în arcul guvernamental ar fi amorsat explozia coaliției, pînă acum.
Vulnerabilitățile în cadrul Alianței cresc de la o etapă la alta, PD și PC fiind cei care exploatează efectul acestor vulnerabilități în favoarea lor. Doar interesele conjuncturale, mai mult economice decît politice, asigură coeziunea în coaliție, ca un liant care menține imaginea unei solidarități care nu mai convinge pe nimeni .

„Proiectul politic al PD presupune eliminarea PNL de pe dreapta eșichierului“

Căsnicia în Alianță este iremediabil compromisă, dar divorțul încă nu se pronunță între parteneri, pentru că este greu de decis cine rămîne cu locuința și cine ia copiii, la partaj. Nici un scenariu al împăcării între liberali și democrați nu stă în picioare, pentru că fiecare are un pachet de decizii politice incompatibile cu cele ale partenerului.
Schimbarea premierului Tăriceanu a devenit pentru PD o miză politică majoră, motivat de războiul personal asumat de Traian Băsescu cu acesta, dar și de poziția atipică a PD-ului în cadrul coaliției, aceea de a fi opozantul de serviciu din interiorul guvernării.
Paradoxal, rolul de arbitru în coaliție și l-a asumat UDMR, care în toate ieșirile publice demonstrează că este singurul susținător loial al programului de guvernare al portocaliilor. Tot PD este cel care dorește să i se atribuie meritul de a fi primul, dar și singurul care vrea să se debaraseze de o guvernare păguboasă, susținînd, în surdină, orice demers al PSD de a-l debarca pe Călin Popescu Tăriceanu.
În actuala coaliție, premierul riscă să fie răpus de PD dar, odată ce acesta va deveni strigoi, nu s-a decis încă cine va fi curajosul care să-i înfingă un țăruș în inimă. Se pare că tot Cotroceniul și-a luat și sarcina aceasta, Traian Băsescu punîndu-l pe Stolojan să ascută țăruși.
Dacă, în caz de anticipate, PSD nu intră în competiție de pe poziția favorabilă de contestator, dar și de alternativă la guvernare, va exista riscul ca, în campania electorală, lupta să se dea între liberali și democrați. Pentru acest moment, democrații se pregătesc de pe acum, încercînd să contabilizeze în propriul interes toate greșelile Guvernului Tăriceanu.
În acest context, proiectul politic al PD presupune eliminarea PNL de pe dreapta eșichierului sau, ce este mult mai posibil, trimiterea acestuia în zona lui 5-7%, transformîndu-l în băiat de mingi.
În această conjunctură, PSD-ului nu-i rămîne decît să aștepte momentul prielnic al introducerii unei moțiuni de cenzură, care să declanșeze aprinzătorul bombei din Alianță, aceasta fiind singura modalitate reală de a declanșa alegeri anticipate.

Articol afisat de 1302 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamț)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective