Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bomba de la ICEFS „ticãie“ pe un maldãr de promisiuni

Bomba de la ICEFS „ticãie“ pe un maldãr de promisiuni

• „sper cã reprezentanþii Romtehnica vor considera cã au nevoie de aceste substanþe“, spune prefectul de Neamþ • „nu aº vrea sã fiu în pielea celor care rãspund direct de aceastã chestiune“, a menþionat Sãvel Matache, fondatorul ICEFS Sãvineºti •

Ideea cã un depozit de la ICEFS Sãvineºti este plin cu materiale explozive dã dureri de cap autoritãþilor judeþene care încearcã sã îi convingã pe reprezentanþii Guvernului sã se deplaseze în teritoriu, pentru evaluarea situaþiei. Dar, pînã în acest moment, de la Bucureºti a curs cu promisiuni ºi nimic mai mult. Dupã o vizitã anunþatã a unei comisii interministeriale, pe aceastã problemã, care nu a mai avut loc, de la Ministerul Administraþiei ºi Internelor s-a comunicat cã descinderea a fost programatã pentru sãptãmîna viitoare. „Am fãcut cunoscutã problema de la ICEFS Sãvineºti tuturor ministerelor interesate. Secretarul de stat Paul Dobre, de la Ministerul Administraþiei ºi Internelor, mi-a spus cã, sãptãmîna viitoare, o echipã interministerialã va veni la ICEFS pentru a vedea ce trebuie fãcut cu stocul de TG02, combustibil pentru rachetã care zace într-o halã din ianuarie 1990“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
De menþionat este ºi faptul cã TG02 nu este singura substanþã periculoasã care se gãseºte în curtea institutului, pe lîngã aceasta fiind multe altele, inclusiv trinitrotoluen. Toate substanþele sînt expirate ºi nu mai pot fi folosite în nici un proces tehnologic, cu excepþia combustibilului de rachetã, de care pare a fi interesatã societatea Romtehnica.
Prefectul Mocanu ºi-a exprimat speranþa cã problema va fi rezolvatã de aceastã firmã. „Sper cã reprezentanþii Romtehnica vor considera cã au nevoie de aceste substanþe ºi ne vor ajuta sã scãpãm de ele. Vor face verificãri, iar în cazul în care vor considera cã pot face ceva în folosul lor cu aceste substanþe, le vom pune la dispoziþie imediat. Nu trebuie decît sã asigure transportul“, a declarat Toader Mocanu.

Mãsuri de protecþie, potrivit posibilitãþilor

Ieri, acesta s-a întîlnit cu actualul director al ICEFS Sãvineºti, Marius Ene, pentru a conveni asupra modului în care va fi asiguratã, în continuare, paza acestei societãþi. Directorul ICEFS ºi-a asumat responsabilitatea cã se va ocupa de paza societãþii, cu personal propriu, ºi a arãtat cã a luat mãsuri, în vederea formãrii unor echipe de intervenþie, în caz de incendiu, la fiecare compartiment din cadrul societãþii.
Pe de altã parte, l-am contactat pe fondatorul institutului de cercetãri de la Sãvineºti, Sãvel Matache, pentru a afla mai multe amãnunte despre acest caz. Afirmaþia acestuia ridicã semne de întrebare asupra modului în care au fost depozitate materialele, imediat dupã ce el a pãrãsit institutul. „Eu nu-mi permit sã dau o soluþie în acest caz, deoarece nu am fost de acord cu multe decizii care s-au luat în acest institut. Cu toate acestea, nu aº vrea sã fiu în pielea celor care rãspund direct de aceastã chestiune“, a menþionat Sãvel Matache.
Reamintim cã produsul inflamabil ºi nociv a fost achiziþionat în ianuarie 1990, prin ordinul unui reprezentant al Ministerului Apãrãrii. Destinaþia iniþialã a fost de combustibil pentru rachetã. Motivul pentru care s-a achiziþionat a fost acela de a recupera trietilamina, una dintre componentele care, ulterior, ar fi fost transferatã cãtre SC Melana SA. Nu dupã mult timp, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat ambele societãþi, conducerea de atunci a ICEFS a decis încetarea definitivã a procesului de recuperare a trietilaminei, cantitatea rãmasã în stoc fiind de 18,6 tone.
Spaþiul ales cu destinaþia depozit pentru substanþe toxice ºi periculoase se gãseºte la parterul unei clãdiri dezafectate, construite în 1963, aflatã, acum, într-o stare destul de avansatã de uzurã. Singura variantã pentru a scãpa de combustibil, dacã Romtehnica se va retrage, este distrugerea lor prin incinerare, la firma Pro Air Clean Timiºoara, care nu a refuzat afacerea, dar a fãcut o ofertã de preþ cu mult peste posibilitãþile financiare ale institutului - 60.000 de euro.

Articol afisat de 1663 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective