Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bomba de la ICEFS „ticăie“ pe un maldăr de promisiuni

Bomba de la ICEFS „ticăie“ pe un maldăr de promisiuni

• „sper că reprezentanții Romtehnica vor considera că au nevoie de aceste substanțe“, spune prefectul de Neamț • „nu aș vrea să fiu în pielea celor care răspund direct de această chestiune“, a menționat Săvel Matache, fondatorul ICEFS Săvinești •

Ideea că un depozit de la ICEFS Săvinești este plin cu materiale explozive dă dureri de cap autorităților județene care încearcă să îi convingă pe reprezentanții Guvernului să se deplaseze în teritoriu, pentru evaluarea situației. Dar, pînă în acest moment, de la București a curs cu promisiuni și nimic mai mult. După o vizită anunțată a unei comisii interministeriale, pe această problemă, care nu a mai avut loc, de la Ministerul Administrației și Internelor s-a comunicat că descinderea a fost programată pentru săptămîna viitoare. „Am făcut cunoscută problema de la ICEFS Săvinești tuturor ministerelor interesate. Secretarul de stat Paul Dobre, de la Ministerul Administrației și Internelor, mi-a spus că, săptămîna viitoare, o echipă interministerială va veni la ICEFS pentru a vedea ce trebuie făcut cu stocul de TG02, combustibil pentru rachetă care zace într-o hală din ianuarie 1990“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
De menționat este și faptul că TG02 nu este singura substanță periculoasă care se găsește în curtea institutului, pe lîngă aceasta fiind multe altele, inclusiv trinitrotoluen. Toate substanțele sînt expirate și nu mai pot fi folosite în nici un proces tehnologic, cu excepția combustibilului de rachetă, de care pare a fi interesată societatea Romtehnica.
Prefectul Mocanu și-a exprimat speranța că problema va fi rezolvată de această firmă. „Sper că reprezentanții Romtehnica vor considera că au nevoie de aceste substanțe și ne vor ajuta să scăpăm de ele. Vor face verificări, iar în cazul în care vor considera că pot face ceva în folosul lor cu aceste substanțe, le vom pune la dispoziție imediat. Nu trebuie decît să asigure transportul“, a declarat Toader Mocanu.

Măsuri de protecție, potrivit posibilităților

Ieri, acesta s-a întîlnit cu actualul director al ICEFS Săvinești, Marius Ene, pentru a conveni asupra modului în care va fi asigurată, în continuare, paza acestei societăți. Directorul ICEFS și-a asumat responsabilitatea că se va ocupa de paza societății, cu personal propriu, și a arătat că a luat măsuri, în vederea formării unor echipe de intervenție, în caz de incendiu, la fiecare compartiment din cadrul societății.
Pe de altă parte, l-am contactat pe fondatorul institutului de cercetări de la Săvinești, Săvel Matache, pentru a afla mai multe amănunte despre acest caz. Afirmația acestuia ridică semne de întrebare asupra modului în care au fost depozitate materialele, imediat după ce el a părăsit institutul. „Eu nu-mi permit să dau o soluție în acest caz, deoarece nu am fost de acord cu multe decizii care s-au luat în acest institut. Cu toate acestea, nu aș vrea să fiu în pielea celor care răspund direct de această chestiune“, a menționat Săvel Matache.
Reamintim că produsul inflamabil și nociv a fost achiziționat în ianuarie 1990, prin ordinul unui reprezentant al Ministerului Apărării. Destinația inițială a fost de combustibil pentru rachetă. Motivul pentru care s-a achiziționat a fost acela de a recupera trietilamina, una dintre componentele care, ulterior, ar fi fost transferată către SC Melana SA. Nu după mult timp, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat ambele societăți, conducerea de atunci a ICEFS a decis încetarea definitivă a procesului de recuperare a trietilaminei, cantitatea rămasă în stoc fiind de 18,6 tone.
Spațiul ales cu destinația depozit pentru substanțe toxice și periculoase se găsește la parterul unei clădiri dezafectate, construite în 1963, aflată, acum, într-o stare destul de avansată de uzură. Singura variantă pentru a scăpa de combustibil, dacă Romtehnica se va retrage, este distrugerea lor prin incinerare, la firma Pro Air Clean Timișoara, care nu a refuzat afacerea, dar a făcut o ofertă de preț cu mult peste posibilitățile financiare ale institutului - 60.000 de euro.

Articol afisat de 1315 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective