Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criza sîngelui transfuzabil persistă

Criza sîngelui transfuzabil persistă

• sîngele donat, în ultimele două zile, nu poate satisface solicitările pentru week-end, venite din partea spitalelor • conducerea CJ Neamț a decis să susțină financiar activitatea Centrului de Transfuzie •

Criza de sînge cu care se confruntă Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Neamț încă persistă. Potrivit precizărilor făcute de către Maria Abageru, asistenta șefă a acestei unități, la punctul de recoltare din Roman, s-au prezentat, ieri, ca și în ziua anterioară, numai șase persoane care au donat sînge.
În cazul în care testele arată că sîngele din toate cele 12 pungi trimise, în ultimele două zile, este bun, această cantitate de lichid vital este mult mai mică decît cea necesară spitalului din Roman.
Nici solicitările făcute de Spitalul Județean nu au putut fi onorate ieri, în totalitate, deși la sediul CJTS din Piatra Neamț s-au prezentat 25 de persoane care au venit să doneze sînge. Testările preliminare au arătat, în cazul a cinci persoane, că acestea au probleme de sănătate și că sîngele lor nu are calitățile necesare care să îl recomande tranfuzării.
Reamintim că, de săptămînă trecută, CJTS Neamț se confruntă cu o lipsă de sînge, din cauză că donatorii fideli, proveniți din zona Roman, refuză să li se mai recolteze lichid vital, atît timp cît nu li se acordă bonurile de masă în valoare de 300.000 de lei, precum și premiile în valoare de 600.000 de lei, după cinci donări consecutive. Astfel, rezervele zilnice ale unității, la toate grupele de sanguine, sînt de 6-7 pungi, chiar și în cazul Rh-ului negativ, care, de regulă, creează probleme. În aceste condiții, numărul solicitărilor venite din partea spitalelor din județ nu pot fi onorate în totalitate de către CJTS.
Înștiințată despre criza de sînge transfuzabil care afectează, în final, buna desfășurare a activității medicale în unitățile sanitare din județ, conducerea Consiliului Județean s-a întrunit, ieri, pentru a găsi o cale de rezolvare a acestei probleme.
„Analizînd toate datele și ținînd cont de legislația actuală, am ajuns la concluzia că sumele care trebuie alocate primăriilor din județ, pentru cheltuielile cu donatorii, să fie dirijate în exclusivitate la Piatra Neamț, unde este sediul Centrului de Transfuzie Sanguină. Ne-am consultat, în acest sens, și cu domnul primar Gheorghe Ștefan, care a fost de acord cu această idee. În cursul săptămînii viitoare, cînd va avea loc proxima ședință a Consiliului Județean, vom supune dezbaterii propunerea de suplimentare a bugetului alocat instituției noastre, pentru a avea de unde să susținem financiar donarea de sînge a populației. Propunerea va fi făcută Guvernului, căruia îi vom cere mai mulți bani la rectificarea de buget, care urmează curînd “, a declarat Dumitru Badea, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.
Ținînd cont de criza de sînge transfuzabil cu care se confruntă unitatea, angajații CJTS fac apel la bunăvoința populației județului, la umanitatea și la conștiința oamenilor, pe care îi invită să doneze sînge. Transfuzia sanguină este absolut necesară bolnavilor care necesită intervenții chirurgicale de mare anvergură și sînt anemici, bolnavilor cu ciroză hepatică, cancer, leucemie etc.

Articol afisat de 1154 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective