Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 17 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criza sîngelui transfuzabil persistã

Criza sîngelui transfuzabil persistã

• sîngele donat, în ultimele douã zile, nu poate satisface solicitãrile pentru week-end, venite din partea spitalelor • conducerea CJ Neamþ a decis sã susþinã financiar activitatea Centrului de Transfuzie •

Criza de sînge cu care se confruntã Centrul Judeþean de Transfuzie Sanguinã (CJTS) Neamþ încã persistã. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Maria Abageru, asistenta ºefã a acestei unitãþi, la punctul de recoltare din Roman, s-au prezentat, ieri, ca ºi în ziua anterioarã, numai ºase persoane care au donat sînge.
În cazul în care testele aratã cã sîngele din toate cele 12 pungi trimise, în ultimele douã zile, este bun, aceastã cantitate de lichid vital este mult mai micã decît cea necesarã spitalului din Roman.
Nici solicitãrile fãcute de Spitalul Judeþean nu au putut fi onorate ieri, în totalitate, deºi la sediul CJTS din Piatra Neamþ s-au prezentat 25 de persoane care au venit sã doneze sînge. Testãrile preliminare au arãtat, în cazul a cinci persoane, cã acestea au probleme de sãnãtate ºi cã sîngele lor nu are calitãþile necesare care sã îl recomande tranfuzãrii.
Reamintim cã, de sãptãmînã trecutã, CJTS Neamþ se confruntã cu o lipsã de sînge, din cauzã cã donatorii fideli, proveniþi din zona Roman, refuzã sã li se mai recolteze lichid vital, atît timp cît nu li se acordã bonurile de masã în valoare de 300.000 de lei, precum ºi premiile în valoare de 600.000 de lei, dupã cinci donãri consecutive. Astfel, rezervele zilnice ale unitãþii, la toate grupele de sanguine, sînt de 6-7 pungi, chiar ºi în cazul Rh-ului negativ, care, de regulã, creeazã probleme. În aceste condiþii, numãrul solicitãrilor venite din partea spitalelor din judeþ nu pot fi onorate în totalitate de cãtre CJTS.
Înºtiinþatã despre criza de sînge transfuzabil care afecteazã, în final, buna desfãºurare a activitãþii medicale în unitãþile sanitare din judeþ, conducerea Consiliului Judeþean s-a întrunit, ieri, pentru a gãsi o cale de rezolvare a acestei probleme.
„Analizînd toate datele ºi þinînd cont de legislaþia actualã, am ajuns la concluzia cã sumele care trebuie alocate primãriilor din judeþ, pentru cheltuielile cu donatorii, sã fie dirijate în exclusivitate la Piatra Neamþ, unde este sediul Centrului de Transfuzie Sanguinã. Ne-am consultat, în acest sens, ºi cu domnul primar Gheorghe ªtefan, care a fost de acord cu aceastã idee. ÃŽn cursul sãptãmînii viitoare, cînd va avea loc proxima ºedinþã a Consiliului Judeþean, vom supune dezbaterii propunerea de suplimentare a bugetului alocat instituþiei noastre, pentru a avea de unde sã susþinem financiar donarea de sînge a populaþiei. Propunerea va fi fãcutã Guvernului, cãruia îi vom cere mai mulþi bani la rectificarea de buget, care urmeazã curînd “, a declarat Dumitru Badea, vicepreºedintele Consiliului Judeþean Neamþ.
Þinînd cont de criza de sînge transfuzabil cu care se confruntã unitatea, angajaþii CJTS fac apel la bunãvoinþa populaþiei judeþului, la umanitatea ºi la conºtiinþa oamenilor, pe care îi invitã sã doneze sînge. Transfuzia sanguinã este absolut necesarã bolnavilor care necesitã intervenþii chirurgicale de mare anvergurã ºi sînt anemici, bolnavilor cu cirozã hepaticã, cancer, leucemie etc.

Articol afisat de 1529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective