Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Încercările unora de a-l face pe român să renunțe la credința strămoșească sînt mereu jalnice și zadarnice“

„Încercările unora de a-l face pe român să renunțe la credința strămoșească sînt mereu jalnice și zadarnice“

• interviu cu protul Vasile Dogaru, protopopul de Tîrgu Neamț

Reporter: Părinte protopop, orașul Tîrgu Neamț este urbea cu cele mai multe biserici din Moldova...
Vasile Dogaru:
Raportat la numărul locuitorilor așa este, avem un număr de 13 biserici în oraș și se mai ridică două cu voia lui Dumnezeu. Asta exprimă, dacă vreți, marea dragoste a locuitorilor pentru credința strămoșească, pentru ortodoxie.
Rep.: Trebuie remarcat efortul depus, pentru ca lăcașurile de cult să arate extraordinar, avem biserici de o frumusețe rară, nu mai vorbesc de sediul Protopopiatului.
V.D.:
Prin străduința preoților parohi și a consilierilor eparhiali, prin sprijinul nelimitat al enoriașilor noștri s-a reușit realizarea acestei salbe de nestemate, avem spre mîndria noastră o biserică mai frumoasă ca alta, fapt recunoscut de toți credincioșii, prietenii și turiștii care ne calcă pragul. Trăim într-un ținut binecuvîntat de Dumnezeu, care ne-a răsplătit credința nestrămutată, ferindu-ne mereu de urgia apelor, cutremurelor, molimelor aviare și de tot felul.
Rep.: Administrația locală vă sprijină demersurile?
V.D.:
Avem o colaborare foarte bună cu cei care conduc destinele urbei, găsim înțelegerea cuvenită, respectul și prietenia de care Biserica are nevoie. Domnul primar Decebal Arnăutu este un bun creștin și a înțeles de mic copil, din familie, rolul benefic pe care îl are această instituție în orice comunitate.
Rep.: Se pare că vremurile tulburi prin care trecem au făcut, mai mult ca oricînd, ca bisericile noastre să fie mereu pline de credincioși...
V.D.:
Dintotdeauna a fost așa, mereu credința în Dumnezeu i-a îndreptat pe tîrgnemțeni spre Biserica Ortodoxă, pentru a se ruga și reculege. Ceea ce ne bucură este numărul tot mai mare de tineri ce vin spre Biserică, ei reprezintă viitorul nostru, marea noastră speranță pentru mai departe.
Rep.: În Tîrgu Neamț coabitați fără probleme și cu reprezentanți ai altor culte...
V.D.:
Prin diverse conjuncturi sociale, rezultat și al meandrelor istoriei, în oraș au apărut și mici comunități catolice, baptiste, adventiste, evanghelice etc. Conviețuim în deplină înțelegere, fiecare își vede de credința lui și nu s-au înregistrat conflicte majore, care să învrăjbeasă aceste comunități religioase și să declanșeze dispute virulente interconfesionale.
Rep.: Atunci cum explicași recentul conflict cu reprezentanții cultului Martorii lui Iehova?
V.D.:
Ca un accident nefericit, generat de lipsa de tact și experiență a unor așa-ziși «misionari» care au pătruns în această zonă fără a cunoaște nimic despre acest ținut binecuvîntat de Dumnezeu, care au ignorat marea dragoste a localnicilor pentru credința ortodoxă strămoșească.
Rep.: De fapt ce s-a întîmplat?
V.D.:
Un număr de 30-40 de persoane aparținînd cultului Martorii lui Iehova, de prin Ardeal, au venit și s-au cazat în satul Săcălușești la un motel, de unde au declanșat o adevărată campanie misionară în zonă. Au anunțat Poliția din Grumăzești despre sosirea lor, dar nu au mers și la primărie pentru a face cunoscut demersul lor. Așa se face că au început să meargă din casă în casă, împărțind pliante și diverse materiale de propagandă religioasă, încercînd să lege dialoguri cu localnicii. Aceștia, însă, afirmă că au fost deranjați de insistența și obrăznicia cu care au fost abordați, ceea ce a generat o stare conflictuală care putea degenera.

„Este o mare greșeală, o prostie, să nu ții cont de realitate, de faptul că nu toată lumea este dispusă să renunțe la tradițiile și obiceiurile strămoșești, la morala creștină și religia în care a crescut“

Rep.: Se spune că ceva îmbrînceli au cam fost, că s-a lăsat chiar cu o plîngere penală și certificate medico-legale, că iehoviștii ar acuza preotul din sat că i-a incitat pe enoriași.
V.D.:
Noi am fost anunțați de preot despre ce se întîmplă, el fiind alertat de către săteni. Ne-am deplasat la fața locului, lucrurile se liniștiseră în bună parte, le-am spus localnicilor să se liniștească și i-am întrebat dacă vor să răspundă la oferta iehovistă și să treacă la acest cult. Toți au respins vehement propunerea și atunci i-am sfătuit pe cei din grup că ar face bine să se retragă. Bineînțeles că aceștia au negat faptul că desfășoară o campanie de prozelitism, de altfel interzisă de legile țării.
Rep.: Părinte protopop, de fapt ce v-a deranjat? Vă e teamă că enoriașii dau în „sminteală“ și trec la altă credință?
V.D.:
Niciodată! Încercările unora de a-l face pe român să renunțe la credința strămoșească sînt jalnice și zadarnice. Mă deranjează maniera în care lucrează acești «misionari», care în fiecare vară organizează adevărate campanii de racolare a adepților la diverse culte, mai mult sau mai puțin obscure. Finanțați de obicei dinafară, ei vin aici într-un fel de concediu, provocînd tulburări și scandaluri de tot felul, plîngîndu-se că nu le sînt respectate drepturile, telefonînd pe la ambasade și organizații neguvernamentale.
Rep.: Cum ar fi normal să acționeze?
D.V.:
Mi se părea corect să anunțe administrația locală despre intențiile lor, să organizeze o întrunire în locuri stabilite de comun acord, acolo să le spună ce vor celor care au răspuns invitației lor. A intra din casă în casă, nepoftiți, este o manieră care crează reacții ostile și de necontrolat.
Rep.: Intrăm în UE și asemenea misionari ne vor călca tot mai des.
V.D.:
Nu sîntem, încă, pregătiți pentru așa ceva. Mai durează, dovadă ceea ce s-a întîmplat cu parada homosexualilor din capitală. Și ei sînt recunoscuți de lege și au avut autorizație pentru miting, dar ați văzut reacțiile ostile ale populației, totul a degenerat în adevărate lupte de stradă. Democrația nu aduce numai pace, prosperitate și toleranță. Este o mare greșeală, o prostie să nu ții cont de realitate, de faptul că nu toată lumea este dispusă să renunțe la tradițiile și obiceiurile strămoșești, la morala creștină și religia în care a crescut. Cine îndrăznește să ignore toate acestea de dragul globalizării, aderării, integrării, își asumă un mare risc, punînd în pericol identitatea națională. Și nu va fi iertat!

Articol afisat de 1422 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de timirom la data 09.07.2006 09:54
Chiar asa?
Preotul Vasile Dogaru se lauda cu cele 13 biserici din Tirg, dar nu ne spune daca a construit vreun azil de batrini sau orfelinat? Locuiesc in Germania de ceva anisori si pot sa va spun ca prin meseria pe care o profesez am cunoscut sute de aziluri sau orfelinate create si conduse din banii bisericii. Cind vin in RO, nu dau niciodata bani bisericii, tocmai pentru ca am vazut palatul episcopal de la Manastirea Neamtului. M-a izbit luxul de acolo, cind stiu ca multi oameni din imprejurimi traiesc sub limita saraciei. Decit sa se faca zeci de biserici la fiecare colt de strada, mai bine sa-i invete pe oameni sa fie mai buni, mai saritori, mai harnici. Nu fatarnicia cu biserici stralucitoare ne duce in rai, ci ajutorul acordat nevoiasilor de linga noi. Si nu ma refer la pomana, ci sa-i ajutam sa-si cistige existenta demn, cu propriile puteri, creindu-le locuri de munca.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective