Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Fiecare om valoros este o lume complexă, aparte și inconfundabilă“

„Fiecare om valoros este o lume complexă, aparte și inconfundabilă“

• interviu cu maestrul Gabriel Amiraș

Pertinența, bunul simț, atitudinea îndatoritoare și modestia maestrului Gabriel Amiraș sînt calitățile unui spirit superior care, pentru cineva atent și de bună credință - cum în general nu mai sîntem, din nefericire - ilustrează imaginea unui adevărat „grand uomo“ înțeleasă ca o reconvertire a unui uitat ideal umanist la realitatea, uneori stupidă, dar neîndoios ingrată a contemporaneității.

Reporter: Stimate maestre Gabriel Amiraș, dincolo de faptul că, așa cum ați dovedit și publicului pietrean, sînteți un mare interpret al claviaturii, mai aveți și harul de a fi un profesor cu totul și cu totul deosebit, dacă ținem cont numai de faptul că mare parte din ceea ce mișcă astăzi în România în teritoriul pianului vi se datorează.
Gabriel Amiraș:
La catedra de pian din București se află Dana Borșan, strălucitul pianist Andrei Deleanu, cunoscutul Viniciu Moroianu... la Cluj-Napoca Adriana Pera, la Piatra Neamț - Mihaela Spiridon, la Iași, Timișoara... peste tot. Din partea lor, pe lîngă respectul și considerația cuvenite, port în mine și o profundă frustrare datorată faptului că, în ciuda numeroaselor invitații pe care le am, nu ajung să cînt acolo unde sînt ei.
Rep.: Sînteți clujean...
G.A.:
Da, și culmea, tocmai acolo unde încă mai trăiește mama mea, nu ajung de fel. Este - iertați-mă! - o trăire subiectivă care estompează obiectivitatea. Dar, în ciuda faptului că am o poziție de care nu pot să mă plîng, nu pot uita faptul esențial că de aici am plecat. Aici am rădăcinile mele, aici am amintirile mele, aici am gîndurile mele, simțurile mele. Cum am spus: altfel miros copacii din România, decît în Sigmaringen.
Rep.: Să mai consemnăm și un alt produs de înaltă notorietate internațională a școlii dumneavoastră pianistice și care, întîmplător sau nu, este legat direct de orașul nostru.
G.A.:
Este o fostă studentă de a mea cu care am lucrat șapte ani, care a terminat deja și a făcut o strălucită carieră în Germania. Întîmplător sau nu, ca să folosesc expresia dumneavoastră, este, din păcate, uitată și ignorată total în Piatra Neamț. Este vorba de Iulia-Laura Andrei care... v-a fost elevă. M-a și rugat să vă transmit respectuoase salutări.
Rep.: Sînteți plin de surprize năucitoare. Vă rog să-i mulțumiți din parte-mi și să-i transmiteți gîndurile mele cele mai bune. Spuneți-ne, acum, cîte ceva despre vremelnicul laborator de lucru de la master-class-ul pe care îl conduceți în cadrul „Vacanțelor“. La ce să ne așteptăm?
G.A.:
Este aici, acum, un grup de tineri pianiști veniți din toate instituțiile de învățămînt superior artistic din România, care a produs minuni. Sînt îndrăgostit de fiecare dintre ei pentru că, așa cum vorbeam între noi, fiecare om valoros este o lume complexă, aparte și inconfundabilă. Ei înșiși sînt lumi bogate și diferite. Fiecare este altceva în felul său, fiecare este o valoare. Nici măcar nu pot funcționa clasamentele și de aceea mă și abțin de la o asemenea tentație. Asta nu înseamnă că toți dintre ei vor face carieră. Celebritate și valoare, șansă și neșansă... Ei, deocamdată, șansă nu prea au. Pentru că asta este istoria. Încă sîntem călcați de roata istoriei. Apoi, pe lîngă hazard mai intervine ambiția, dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele, flerul de a găsi drumul bun pe care să-l urmeze. Ruga mea față de Dumnezeu este aceea de a ne arăta următorul pas în această întunecime care este viața. Acești tineri au nevoie și de acel instinct, pe care noi, față de animale, l-am cam pierdut, de a găsi calea adevărată către gloria muzicală. Dar ei, în sine, reprezintă o valoare incomensurabilă.
Rep.: Sînt sigur că ei au profitat de întîlnirea cu dumneavoastră.
G.A.:
S-a creeat o atmosferă creativă în cel mai profund sens al acestei expresii. De la bun început am șters toate hotarele profesor elev, din punct de vedere pur formal, de genul întrebare și răspuns. Am provocat o colaborare perfectă, comună, în care eu ascult, lucrez, demonstrez, fiind deschis la orice fel de întrebare; fie că e naivă, neprofesională. În aceste cîteva zile s-a creat o legătură temeinică ce nu cred că poate fi ruptă ușor.
Rep.: Oricum, urmele acestei legături vor rămîne inevitabil. Contactul cu o mare personalitate a lumii pianistice internaționale nu se poate estompa, de bună seamă, nicicînd. Iar, în această seară, veți avea prilejul de a demonstra pe viu, cum se spune, toate acestea. Vă urăm succes!

Articol afisat de 2094 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I.A.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective