Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 8 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Managementul de criză nu a funcționat

Managementul de criză nu a funcționat

Aș vrea să exprim punctul meu de vedere, bazat pe observațiile făcute pe parcursul anchetei, fără a relua problemele de fond cuprinse în raport. Criza provocată de gripa aviară a depășit și cele mai negre prevederi, ajungînd să scape de sub control și provocînd panică la nivel național.
1. Consider că o situație atît de gravă trebuia coordonată în mod direct de către primul-ministru. Spun acest lucru pentru că în Comandamentul Național Antiepizootic sînt 16 miniștri din cei 23, adică aproape tot Guvernul. Credeți că cei 16 miniștri s-ar fi subordonat ministrului Gheorghe Flutur și ar fi ascultat orbește ordinele sale ? Mă îndoiesc. Îi vedeți pe domnul Blaga sau pe domnul Nicolăescu implicîndu-se cu toată răspunderea în gestionarea crizei, doar pentru că așa le-a dat indicații domnul Flutur? În consecință, consider că, pe cît de vinovat este ministrul agriculturii, pe atît de vinovați sînt fiecare dintre ceilalți 16, în frunte cu premierul Tăriceanu.
2. Greșeala ministrului Flutur ține de faptul că și-a dorit ca să rezolve de unul singur tot ceea ce ține de gripa aviară, de la manifestarea bolii, pînă la substanțele dezinfectante. Dacă în 2005 a reușit acest lucru, dat fiind numărul redus de cazuri și de focare, în 2006 complexitatea situației l-a depășit. A reușit doar să țină prima pagină săptămîni întregi, în final fiind hăituit și desconsiderat, găsit principalul vinovat pentru dezastrul la care s-a ajuns. În locul satisfacțiilor așteptate, s-a văzut umilit și atacat, plătind un preț prea mare pentru trufia sa și pentru dorința de a-și face imagine prin exploatarea situației de criză.
3. Susțin cu toată răspunderea că atît specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare Brașov, cît și managerii societăților comerciale sînt la fel de vinovați pentru situația de pe platforma Codlea. În relația dintre cele două părți au existat disfuncții grave, iar în acest moment încearcă să se acopere unii pe alții, de fapt să creeze derută în stabilirea adevăraților vinovați. Implicarea autorităților publice locale și județene, respectiv Primăria, Consiliul Județean și Prefectura, a fost departe de complexitatea acțiunilor ce trebuiau întreprinse pentru stoparea bolii.
Reproșez Direcției Sanitar-Veterinare că nu a realizat anchete epidemiologice profesionale, că nu a efectuat cu promptitudine testele de patogenitate ale virusului în fiecare focar, că nu a verificat modul în care s-au comercializat păsările vii, că nu a respectat normele sanitar-veterinare privind diagnosticarea, profilaxia, supravegherea și combaterea consecințelor bolii (în conformitate cu Ordinul nr.87/2006), că nu i-a informat suficient pe crescătorii de păsări în legătură cu măsurile strategice de prevenire a gripei aviare, stabilite la nivel național și cu modul de intervenție rapidă în cazul apariției primelor simptome. În acest context al greșelilor și al incompetenței, trebuie să fie clarificat în cele mai mici detalii rolul medicilor veterinari printr-o nouă strategie națională, ținînd seama că cea actuală este total depășită și ineficientă.
Reproșez crescătorilor de păsări că nu au recoltat și nu au trimis urgent către Direcția Sanitar Veterinară probe de la păsările moarte, că nu au efectuat la timp examenele serologice, că au fost comercializați pui vii fără autorizația sanitar-veterinară, că nu au ținut seama de normele sanitar-veterinare stabilite prin strategia națională.
Reproșez Comandamentului Național Antiepizootic desemnarea în echipa de investigații epidemiologice a domnilor academician Nicolae Manolescu, doctor Popa Marius Zeno și doctor Nicolae Ștefan care nu sînt specialiști în patologia păsărilor.
Asupra domnului academician prof. univ. H.C. Manolescu există suspiciuni privind corectitudinea investigațiilor, deoarece desfășoară un program de 15 miliarde lei prin IDSA, instituție condusă de către doctor Nicolae Ștefan și care, la rîndul său, este susținător al domnului doctor Marius Zeno, fost președinte al Colegiului Medicilor Veterinari.
Grave acuzații sînt aduse atît doctorului Nicolae Ștefan, cît și conducerii laboratorului DSV Brașov (coordonat de către IDSA) pentru superficialitatea de care au dat dovadă în eliberarea buletinelor de analiză. Pe baza acestor rezultate incomplete, parțiale a fost întocmit de către medicul veterinar certificatul de transport pentru puii vii. Dar, în timp ce doctor Ștefan și șefii laboratorului sînt bine mersi, medicul veterinar este cercetat penal și incriminat pentru dezastrul de la Codlea.
De asemenea, reproșez numirea pe criterii politice - și nu profesionale - a președintelui și a vicepreședintelui ANSVSA, fără a se ține cont de studii, competență, experiența în domeniu. Consider că în fruntea ANSVSA, a IDSA și a altor instituții responsabile de siguranța alimentelor și de sănătatea unei națiuni întregi trebuie nominalizați specialiști de frunte, neimplicați politic, fără afaceri în domeniul în care își desfășoară activitatea.

„Faptul că încă nu se știe cum a ajuns virusul la Codlea ne arată că situația nu este prea bine clarificată“

Ținînd seama de aceste abateri și nereguli solicit: 1. inspectarea modului în care s-a gestionat stabilirea diagnosticului de gripă aviară și a altor boli; 2. doresc să aflu dacă în afara specialiștilor de la IDSA au mai participat și alți experți la elaborarea programelor privind prevenirea, supravegherea și combaterea bolilor pentru anul 2006; 3. propun să fie invitat la Comisia pentru agricultură, pentru o discuție tehnică, președintele ONG-ului care se ocupă de patologia păsărilor; 4. deoarece nu s-a putut stabili vinovăția crescătorilor de păsări de către organele de specialitate, aceștia trebuie să-și primească subvențiile cuvenite și contravaloarea pagubelor colaterale. Cred că nu este importantă acum nominalizarea celor vinovați, de vreme ce specialiștii nu au făcut-o, ci ieșirea din criză și revenirea la normalitate. Faptul că încă nu se știe cum a ajuns virusul la Codlea ne arată că situația nu este prea bine clarificată, din diverse motive. Cu toate că în județul Brașov s-a instalat o anume liniște după ce zona a fost încadrată în categoria a IV-a de risc, adică aproape de zero, sînt de părere că întreaga Românie trebuie inclusă în grupa de mare risc, atîta vreme cît se mai semnalează, încă, noi focare de gripă aviară. Revenind la crescătorii de păsări, care au făcut investiții speciale pentru a-și pune pe roate o afacere, cu credite și mari sacrificii, consider că nu trebuie să dispere, să meargă înainte, să învețe ceea ce e de învățat din acest mare necaz, dar să ia cele mai stricte măsuri de biosecuritate în activitatea viitoare.
În ceea ce mă privește, în calitatea de membru al subcomisiei parlamentare de anchetă, am luat parte la verificările din județul Brașov, dar, pentru o mai corectă informare, am solicitat informații suplimentare din partea conducerii Direcției Sanitar-Veterinare pe care le inserez, în continuare, așa cum le-am primit, sub semnătură:
1) Întrebare: Puii de curcă importați au fost infectați cu virusul H5N1?
Răspuns: Din ancheta epidemiologică întocmită de către echipa de experți desemnată de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale rezultă că boala a apărut prima dată la puii de curcă importați din Ungaria în data de 24.03.2006. Ținînd cont de data importului, data suspiciunii apariției primelor cazuri de îmbolnăvire (24 - 29.04.2006) și perioada de incubație a virusului (care este în medie de 3-5 zile, cu un maxim de 21 de zile) rezultă că puii de curcă nu au fost infectați în momentul realizării importului, infecția producîndu-se la nivelul fermei Dealul Frumos a SC Patiprod CO SRL Codlea, din cauze încă neidentificate.
2) Întrebare: Nu rezultă ce cantitate s-a recuperat din cele 509,422 tone de carne și dacă întreaga cantitate a fost supusă investigațiilor sanitar-veterinare. E posibil să fi ajuns în consum carne infectată?
Răspuns: Toată carnea a fost examinată sanitar-veterinar, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor avînd asigurată asistența la tăiere. În această perioadă se procedează la trierea cărnii de pasăre depozitată la SC Avicod SRL și la confiscarea întregii cantități rezultate în urma sacrificărilor realizate cu 21 de zile, înainte de data suspiciunii bolii pe platforma AVICOLA Codlea, astfel încît în consumul uman să nu ajungă carnea infectată.
Pînă la această dată, au fost confiscate 59 tone carne pasăre de la SC Avicod SA și sînt puse sub sechestru 20 tone de carne la SC Drakom Silva SRL Codlea și 180 tone carne de pasăre la SC Avicod SRL.
3) Întrebare: Cei 119.042 pui vii, livrați către diferite persoane fizice și societăți comerciale, au fost supuși testelor? Care au fost rezultatele înregistrate ?
Răspuns: Livrarea puilor s-a făcut fără documente sanitar-veterinare, contravenind legislației sanitar-veterinare, astfel încît ei nu au fost examinați de către un medic veterinar.
4) În material nu se precizează perioada în care au fost livrate cantitățile de carne și puii în viu; de asemenea, dacă erau infectate (infectați) cu virusul H5N1.
Răspuns: Este dificil de stabilit exact perioada în care au fost livrați puii în viu. Ceea ce se cunoaște este faptul că SC Drakom Silva SRL a procedat la selectarea puilor vii clinic sănătoși pe care i-a trimis spre vînzare fără documente sanitar-veterinare prin Axinte Adrian, domiciliat în municipiul Făgăraș, în mai multe localități din județ și în județul Vrancea. Din aceste livrări au apărut primele mortalități, începînd cu data de 07.05.2006. În majoritatea cazurilor s-a dovedit că acești pui erau infectați cu virusul gripei aviare, întrucît atît puii, cît și păsările care existau, deja, în gospodăriile în care aceștia s-au introdus au murit.
Corectitudinea și sinceritatea informațiilor semnate de către directorii Direcției Sanitar Veterinare Brașov, Dorin Valter Enache și Gheorghe Puchianu, mă scutesc de orice alte comentarii.
Și, totuși, există o concluzie: managementul de criză nu a funcționat pentru simplul motiv că nu a existat o reală conlucrare între crescătorii de păsări - Direcțiile Sanitar-Veterinare teritoriale și forurile superioare responsabile.

Articol afisat de 1814 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan MUNTEANU, deputat PSD de Neamț)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective