 Părinți plecați la muncă în străinătate și consecințe psihologice asupra copiilor
Instabilitatea socio-economică din România și tranziția interminabilă au determinat pe mulți dintre români să plece la muncă în străinătate pentru a-și putea întreține familia. Desigur, cîștigurile obținute sînt importante atît pentru familie cît și pentru economia românească, însă această migrație spre vest are și aspecte mai puțin dorite. Acestea ar fi destrămarea familială și „abandonul“ copiilor la bunici sau la alte rude, cu consecințe psihologice grave în timp pentru aceștia. Trecutul ne arată că și în perioada comunistă foarte mulți părinți au fost nevoiți să lucreze pe șantiere, în alte orașe, și să lase copilul în grija bunicilor. Aceștia din urmă au avut dintotdeauna un rol foarte important în educația și creșterea copiilor, dar după revoluție au un rol și mai mare, pentru că foarte mulți români, aproape două milioane lucrează în prezent în străinătate, dintre care majoritatea au și unul sau mai mulți copii.
Situația e mai accentuată în Moldova și în zonele rurale, unde 30-50% din copii trăiesc la bunici sau la rude apropiate. Sînt și cazuri în care copilul cel mare de vîrsta adolescenței este și tată și mamă, avînd grijă de frații lui mai mici. În situații extreme copilul rămîne total abandonat și autoritățile trebuie să aibă grijă de el. Există o problemă destul de delicată care se ridică: ar fi mai bine să se rămînă în România și părinții să nu aibă bani, astfel să nu aibă posibilitatea să-i educe și să-i îngrijească sau e mai bine să plece, eliminîndu-se problemele financiare, însă să rămînă copii în grija altor persoane sau doar cu un părinte. Lucrurile nu pot fi privite în alb și negru, însă trebuie evidențiate consecințele psihologice care apar ca urmare a absenței numai a unuia din părinți pe o perioadă mai lungă. Din momentul nașterii, copilul observă că există două persoane în jurul lui cu roluri diferite. Împreună, părinții îndeplinesc toate funcțiile familiale. Funcția instrumentală este legată mai mult de tată, iar cea afectivă de mamă. În aceste condiții apare identificarea băiatului cu tatăl, iar a fetei cu mama, necesară constituirii identității de sine a copilului. Această identitate este afectată cînd nu există ambele figuri parentale în preajma copilului.
Copii învață să accepte limitele și disciplina pe care părinții o impun. El poate manipula prin dualitatea lui pe părinții care nu sînt uniți. De exemplu, cînd nu reușește să obțină ceva de la unul din părinți încearcă de la al doilea și reușește astfel în cele mai multe cazuri și invers. La vîrsta de trei ani copilul crede că el este cel mai puternic. Omnipotența este o iluzie, o fantezie a copilului, părinții fiind cei care îl fac să revină cu capul pe pămînt prin educație și prin limitele impuse. În momentul cînd acestea nu sînt, copilul se simte puternic, că poate să facă orice, însă în momentul cînd nu reușește să facă față problemelor intervine dezamăgirea și frustrarea.
Plecarea unuia dintre părinți sau a ambilor, conduce la un sentiment de abandon sau la anxietatea de separare.
„Se recomandă să se evite plecarea ambilor părinți în străinătate“
Astfel fiecare despărțire pe parcursul vieții lor va fi traumatică și accentuată. Eforturile vor fi îndreptate spre evitarea despărțirii, chiar dacă uneori aceasta este necesară. Astfel vor apărea multe compromisuri și tulburări afective. Intervine și lipsa atașamentului care nu poate fi compensată în nici un alt fel. Lipsa de afectivitate este de cele mai multe ori autocompensată prin cheltuieli nejustificate și prin imaginea afișată, însă banii nu pot compensa lipsa părinților și rolul lor în dezvoltarea copilului și în viața de zi cu zi. Absența părinților sau doar a unuia poate conduce și la probleme școlare, copilul nu se mai concentrează, se închide în el sau devine neliniștit, abandonează școala uneori, nu are nimeni puterea să-l controleze. Copilul suferă de disciplină, de lipsa de limitare.
Părinții plecați sînt de mai multe feluri: care sună des, care vin acasă la cîteva luni și-l vizitează sau care numai trimit bani. În această privință autoritățile trebuie să impună ca plecarea în străinătate să aibă loc după ce s-a lăsat copilul pe mîini bune și s-a luat angajamentul de a se ține un contact permanent cu copiii, cu toate că cele mai moderne mijloace de comunicare, telefonul sau internetul nu țin loc de căldură umană și de un sfat dat de aproape, cu afecțiune părintescă.
Din păcate, această datorie se uită cînd se ajunge în străinătate și dacă la început era în plan rămînînerea pentru o perioadă scurtă, aceasta se prelungește pînă se ajunge la instalarea unei rupturi puternice între părinți și copii.
În concluzie, se recomandă să se evite plecarea ambilor părinți în străinătate și de asemenea, înainte de aceasta, cîteva întîlniri de consiliere psihologică care să stabilească relația dintre părinți după plecare și relația între părintele plecat și copil/copii, pentru a se evita apariția de probleme în familie și la copii.
Altfel, se creează la copii sentimentul abandonului și este posibil ca odată ajunși la maturitate să abandoneze și ei pe copii lor ca un fel de protest și ca răzbunare împotriva propriilor părinți.
|