Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul traditional al rromilor romascani - editia a IV-a

Festivalul traditional al rromilor romascani - editia a IV-a

Rromii romascani au luat, ieri, 8 septembrie, de Sfînta sarbatoare a Nasterii Maicii Domnului, considerata patroana spirituala a etniei, calea Strandului Municipal, pentru a participa la a IV-a editie a Festivalului Traditional al Rromilor. De bunul mers al acestei manifestari s-au ocupat membrii de seama ai Partidei Rromilor Filiala Roman, în frunte cu presedintele Sorin Daraban, vicepresedintii Anghel Dragan, Dumitru Alexa, Raj Chiciu, Constantin Marolicaru, Paul Cojocaru si Mircea Daraban.
Sorin Daraban a opinat ca aceasta importanta sarbatoare a rromilor din municipiul de la confluenta rĂ®urilor Siret si Moldova, n-ar fi fost posibila fara sprijinul substantial al Primariei Roman. Festivalul a fost deschis, la ora 11, Ă®n fata sediului administratiei publice locale, de Fanfara de la 10 Prajini, care a interpretat, cu talent, muzica specifica de fanfara. Conducerea Partidei Rromilor - Filiala Roman precum si Neculai Agresanu, secretar general si Sorin Serban, vicepresedinte, din partea formatiunii politice judetene, au avut ca invitati de seama pe Dan Ioan Carpusor, primarul municipiului, viceprimarul Neculai Stan, secretarul Gheorghe Carnariu si alti functionari ai administratiei publice locale. ĂŽn cuvĂ®ntul de deschidere, Dan Ioan Carpusor a apreciat efortul rromilor de a se integra Ă®n societate, precum si sprijinul nemijlocit al comunitatii locale pentru a crea conditii bune de munca si viata rromilor din municipiu. „S-au reusit lucruri deosebite pentru rromii din localitate. S-au asfaltat strazile din zona cu populatie rroma majoritara, s-a asigurat apa curenta, canalizare, s-au creat locuri de munca Ă®n cadrul Serviciului Salubritate. Prin Cantina de Ajutor Social, circa 160 de persoane nevoiase au asigurate masa, elevii rromilor sĂ®nt cuprinsi Ă®n procesul de Ă®nvatamĂ®nt, iar multi dintre membrii etniei primesc ajutor social. SĂ®nt eforturi facute cu sacrificii din partea comunitatii locale si se pare ca rromi au Ă®nteles ca trebuie sa fie si ei utili societatii. Toate aceste eforturi conjugate vor fi proiectate si Ă®n viitor, pentru ca, din 2007, cerintele vor fi si mai mari“, a declarat primarul Dan Ioan Carpusor.
Presedintele Partidei Rromilor Filiala Roman, Sorin Daraban, a multumit edilului sef pentru sprijinul acordat si pentru eforturile facute de comunitate, Ă®n scopul unei bune Ă®ntelegeri. „Multumim domnului primar pentru ca, prin demersurile dumnealui, s-a reusit asfaltarea Strazii Noua, alimentarea cu apa curenta, electricitate si canalizare Ă®n unele zone Ă®n care locuiesc membrii etniei noastre. Asiguram Ă®ntreaga conducere a primariei pentru o buna colaborare, pe viitor si multumesc, pe aceasta cale, pentru ajutorul acordat“, a spus Sorin Daraban. Acesta s-a declarat putin nemultumit de faptul ca prezenta la aceasta sarbatoare a rromilor a fost destul de redusa, din cauze obiective.
„Vom studia posibilitatea de a organiza acest festrival anual Ă®n alta zi, Ă®n afara de 8 septembrie. Multi dintre membrii etniei noastre sĂ®nt saraci si, pentru a-si Ă®ntretine familiile, merg Ă®n aceasta perioada prin bĂ®lciuri pentru a cĂ®stiga bani. Acestia au copii care trebuie Ă®mbracati si echipati pentru noul an scolar. Le Ă®ntelegem dorinta de a cĂ®stiga bani, Ă®ntr-o asemenea zi speciala si nu de a cheltui“, a mai spus Sorin Daraban. RĂ®nd pe rĂ®nd, pe scena amenajata Ă®n cadrul natural al Strandului Municipal au evoluat formatia condusa de Liviu de la Botosani, trupe de muzica usoara, „Crystal“ Roman, o echipa de dansuri de la Scoala nr. 7, care a interpretat dansuri populare tiganesti si taraful de lautari, condus de Gabi Lalaru. De asemenea, cei prezenti au putut aplauda frumusetea unor fete care s-au Ă®ntrecut pentru titlul de „Miss Piranda 2006“. Rromii amatori de fotbal si-au disputat Ă®ntĂ®ietatea Ă®n cadrul meciurilor disputate pentru „Cupa Rromilor romascani“. Organizatorii au oferit cĂ®stigatorilor premii simbolice, iar cei prezenti la acest festival au primit cĂ®te un bon care le-a dat dreptul de a mĂ®nca mici si a bea bere. END

Articol afisat de 1760 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective