Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cavoul unui episcop a fost profanat

Cavoul unui episcop a fost profanat

MomĂ®ntul Episcopului de Roman, Ioanichie Flor Bacauanu, din Cimitirul „Eternitatea“, a fost profanat de oameni fara frica de Dumnezeu, „boschetari“ care cautau un loc unde sa se adaposteasca la venirea noptii, jefuitorii dovedindu-se „cu ghinion“. Acestia au „ratat“ adevarata comoara ascunsa Ă®n cripta unde Ă®si doarme somnul de veci Ă®naltul prelat. ĂŽn schimb, „pagĂ®nii“ au reusit sa devasteze mormĂ®ntul unei fiice a ierarhului, care Ă®si are loc de odihna alaturi de tatal ei. Daca „boschetarii“ ar fi deschis cripta unde se afla episcopul, ar fi „pus mĂ®na“ pe o adevarata comoara, deoarece episcopii sĂ®nt Ă®nmormĂ®ntati cu toate odajdiile purtate de Ă®naltele fete bisericesti la executarea ritualurilor religioase, foarte valoroase. Este vorba de podoabe de o impresionanta valoare istorica, dar si intrinseca, acestea fiind confectionate din kilograme de aur batut cu pietre pretioase. „Dumnezeu a vrut ca profanatorii sa nu poata patrunde Ă®n cripta episcopului si i-a «orbit», astfel ca acestia au devastat o gropnita Ă®nvecinata, Ă®n care era Ă®nmormĂ®ntata o fiica a Ă®naltului prelat. Si aceasta avea, probabil, ceva podoabe, iar jefuitorii, multumiti probabil de prada, au renuntat sa mai controleze si celelalte cripte“, a declarat Florin Tuscanu, preot protopop al Protopopiatului Roman.

Tezaur „la mila Domnului“

În prezent, se lucreaza la restaurarea si consolidarea mausoleului care adaposteste mormîntul episcopului.
„Boschetarii“ au distrus placile de marmura pe care erau gravate numele, cavoul a fost devastat si au fost sparte piesele funerare din interior. Desi profanarea mormĂ®ntului a avut loc cu ceva timp Ă®n urma, Protopopiatul Roman a aflat ca din Ă®ntĂ®mplare despre cele Ă®ntĂ®mplate. „Mi s-a adus la cunostinta tĂ®rziu despre aceste fapte. Am adunat marmura de diferite nuante aproape si am reconstituit placile, iar acum finalizam lucrarile de restaurare, cu o echipa din Ruginoasa. Alaturi de mine, acesti oameni de buna credinta doresc sa facem o lucrare care sa reprezinte un act de respect si de pretuire. Toate materialele le-am cumparat din banii proprii, iar, la terminarea lucrarilor, vom face sfintirea, slujba de pomenire si un parastas, la care va participa si PS Ioachim Bacauanul“, a mai mentionat Florin Tuscanu. Ioanichie Flor Bacauanu a murit la 1899 si este Ă®nmormĂ®ntat, cu Ă®ntreaga sa familie, Ă®n cimitirul municipiului Roman. Acest episcop a fost, mai Ă®ntĂ®i, preot de mir, a fost casatorit, a avut sapte copii si a slujit o vreme la biserica „SfĂ®ntul Nicolae“, de lĂ®nga piata. Dupa moartea sotiei, acesta s-a calugarit, a fost director al Seminarului „SfĂ®ntul Gheorghe“ vreme Ă®ndelungata si, ulterior, fiind caugar, a fost promovat la treapta de arhiereu. A detinut multa vreme aceasta functie, fiind ajutorul episcopului Melchisedec Stefanescu, iar mai apoi a suplinit conducerea episcopiei, Ă®n calitate de locotenent de episcop, Ă®n trei rĂ®nduri. ĂŽn cele din urma, a ajuns episcop de Roman, titular, eparhiot, Ă®ntre 1897 si 1899, anul cĂ®nd a murit. Ioanichie Bacauanul a dorit sa fie Ă®nmormĂ®ntat cu familia, caz unic Ă®n istoria Episcopiei, ca un episcop sa fie Ă®nmormĂ®ntat alaturi de populatia orasului. Toti ceilalti episcopi sĂ®nt Ă®ngropati fie la Episcopie, fie la manastirea lor de metanie, lacasul de cult unde s-au calugarit. Spre exemplu, numai la Manastirea Neamt se odihnesc 12 episcopi de Roman.

Articol afisat de 2092 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de silviu la data 16.09.2006 08:53
Aviz amatorilor
"Daca boschetarii ar fi deschis cripta unde se afla episcopul, ar fi pus mîna pe o adevarata comoara, deoarece episcopii sînt înmormîntati cu toate odajdiile purtate de înaltele fete bisericesti la executarea ritualurilor religioase, foarte valoroase. Este vorba de podoabe de o impresionanta valoare istorica, dar si intrinseca, acestea fiind confectionate din kilograme de aur batut cu pietre pretioase."
Asa fratilor faceti "reclama", poate pana la urma se va gasi unul care sa reuseasca sa ajunga la cripta episcopului.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective