Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
POVESTE CUTREMURATOARE

POVESTE CUTREMURATOARE

Un copil în vîrsta de 6 ani, din satul Buhalnita, comuna Hangu, care a necesitat 11 saptamîni de spitalizare în urma unui groaznic accident a carui victima a fost în urma cu patru luni, a impresionat peste masura si a pus pe jar zeci cadre medicale care l-au îngrijit, persoane care l-au cunoscut, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale.
Dorinel a stîrnit mai întîi mila, extrem de multa grija, atentie si simpatie cadrelor medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Neamt, care au fost de-a dreptul socate de starea foarte grava în care acesta a ajuns aici, dupa ce s-a electrocutat atingînd niste fire electrice la care a ajuns urcîndu-se pe un stîlp de înalta tensiune. Cum curentul electric i-a intrat copilului prin cap si i-a iesit prin picior, a suferit arsuri profunde si de mare intensitate la cele doua extremitati ale corpului. Arsura de la cap a fost atît de grava încît a afectat nu numai pielea, iar unul dintre oasele craniului a fost necrozat aproape în totalitate, asa încît în prima faza micul pacient a necesitat administrarea tratamentului specific de sustinere a functiilor vitale la sectia Anestezie si Terapie Intensiva.
A necesitat apoi tratament si îngrijiri speciale din partea cadrelor medicale ale sectiei Chirurgie Infantila, durata internarii sale în ambele sectii ajungînd la noua saptamîni.
Restabilit partial, scapat de infectia groaznica pe care a avut-o, Dorinel a mers acasa o vreme, dupa care a revenit la spital, fiind internat timp de doua saptamîni la Chirurgie Plastica si Reparatorie, în vederea efectuarii unei grefe de piele la cap.
„Din punct de vedere medical, cazul acestui copil a fost foarte grav si complex. Dupa cĂ®t a fost de profunda arsura de la cap, dupa cĂ®t de distrus a fost unul dintre oase si dupa urmele de intrare si de iesire a curentului existente la cap si la picior, am intuit ca a fost vorba despre electrocutare. Mama copilului nu a spus ce s-a Ă®ntĂ®mplat, a mintit, nu a colaborat cu noi, de altfel nici nu am prea vazut-o pe aici si, mai mult decĂ®t atĂ®t, nu a venit cu copilul la spital imediat dupa accident, ci cĂ®teva zile mai tĂ®rziu“, a declarat doctorul Liviu Dobre, seful sectiei Chirurgiue Infantila din cadrul Spitalului Judetean Neamt. De altfel, dupa cum a recunoscut mama copilului, accidentul, despre care ea nu stie nimic, s-a Ă®ntĂ®mplat vineri 5 mai, Ă®n timp ce baiatul se deplasa de la gradinita spre casa, iar la medicul de familie si la spital a mers abia luni, 8 mai.
„Nu mi-am dat seama ca e chiar asa de grav si m-am gĂ®ndit ca Ă®l pot trata eu acasa. A venit la un moment dat cineva la mine si mi-a zis ca ar fi bine sa ma duc la spital cu baiatul, mai ales ca este vorba despre lovitura la cap“, a declarat Maria Poleac, mama micutului.
Întrucît tesuturile nu s-au refacut complet, copilul a fost externat saptamîna trecuta, urmînd sa revina la Chirurgie Plastica si Reparatorie peste trei saptamîni, cînd i se va preleva piele de pe picior si i se va pune pe cap, pentru a reface zona afectata.

„La mine nu vine Mos Craciun, pentru ca sĂ®nt obraznic si sĂ®ntem saraci“

Cum pe perioada spitalizarii mama micutului nu a stat deloc cu el, dar l-a vizitat foarte rar, Dorinel a cucerit inimile si atentia tuturor celor care l-au Ă®ntĂ®lnit si au aflat despre miraculoasa sa supravietuire - cadre medicale, parinti ai altor copii internati, pacienti cu care a stat Ă®n salon, vizitatori. Fiind istet, prietenos si foarte vorbaret, copilul s-a facut placut, obtinĂ®nd din partea tuturor hrana, dulciuri, hainute curate, jucarii si chiar bani. Pe masura ce s-a Ă®mprietenit cu cadrele medicale, cu o parte dintre vizitatori si chiar cu o echipa de muncitori care faceau reparatii la spital, Dorinel a Ă®nceput sa spuna vrute si nevrute despre el si familia lui. O parte dintre povestirile sale au provocat audoriului impresia ca Dorinel nu are parte de o copilarie fericita, de o viata lipsita de griji, nici de haine sau jucarii si bunatati. Copilul tĂ®njeste de altfel si dupa afectiunea paterna, avĂ®nd Ă®n vedere ca tatal lui a murit acum mai bine de un an. ĂŽmpreuna cu mama, copilul traieste Ă®n conditii precare, Ă®ntr-o casa batrĂ®neasca, mica si neiluminata din cauza debransarii de la reteaua electrica, survenita dupa neplata Ă®ndelungata a consumului de curent. „Am un frate mai mare care este plecat Ă®n Italia, sa munceasca. El a trimis acasa mai multi bani, pentru ca mama sa plateasca lumina, dar mama i-a cheltuit. Cam asa face mereu cĂ®nd are un ban dupa ce munceste prin sat cu ziua“, a spus la un moment dat Dorinel.
Cu inocenta caracteristica vîrstei, copilul a povestit despre fel de fel de vizite nocturne pe la casa mamei si ca trebuie sa stea singur într-o magazie, în astfel de situatii. Dorinel s-a plîns ca, atunci cînd face cîte o pozna, atît mama, cît si un alt frate mai mare, provenit dintr-o casatorie anterioara a acesteia, aciuat la o stîna din Braditel, îl bat cu parul.
Un moment extrem de impresionant a fost acela cĂ®nd un vizitator i-a adus o carte de colorat si niste carioci, iar baiatul le-a Ă®mbratisat extaziat, spunĂ®nd ca nu a mai avut niciodata astfel de obiecte, pentru ca mama nu Ă®i cumpara. Lui nu i-a spus nimeni povesti si nici nu i-a adus daruri la aniversare sau la ziua onomastica. De fapt nici nu stie cĂ®nd este ziua lui de nastere. Ori de cĂ®te ori primea cĂ®te un ban de la binevoitori, Dorinel Ă®si cumpara pufuleti, fiind interesat mai mult de jucariile pe care le gasea Ă®n pungi, decĂ®t de alimente. Copilul nu l-a asteptat si nu l-a vazut niciodata pe Mos Craciun, nu a avut Ă®n casa bradutul Ă®mpodobit si nici nu a avut ocazia sa deschida daruri primite de la mos. „La mine nu vine Mos Craciun, pentru ca sĂ®nt obraznic si sĂ®ntem saraci“, a spus foarte convins si sec baietelul, care pe 10 mai a Ă®mplinit 6 ani.

„O femeie saraca si singura poate fi oricĂ®nd victima rautatii celor din jur“

TinĂ®nd cont de faptul ca o parte dintre afirmatiile si povestioarele lui Dorinel Ciucanu ar putea sa fie fabulatii, exagerari, am cerut relatii despre familia lui Dorinel mai multor oficialitati din Hangu- seful Postului de Politie, asistentul social si secretarului din cadrul primariei si chiar primarului. Unele dintre aceste persoane au afirmat ca mama mai consuma alcool si ca nu prea s-ar Ă®ngriji de copil. „La mine personal sau la Postul de Politie nu au ajuns reclamatii referitoare la faptul ca mama si-ar neglija copilul, ca s-ar purta rau cu el sau ca ar face gesturi sau diverse lucruri nepotrivite care i-ar putea strica acestuia educatia. E adevarat ca sĂ®nt foarte saraci, ca nu au alta sursa de venit decĂ®t ajutorul social de 460.000 de lei si alocatia copilului. Nu cresc nici animale, ca nu au cu ce. Mama munceste cu ziua prin sat ca sa mai primeasca si ea macar de-ale gurii, daca nu bani. CĂ®t despre rautatile pe care le-ati auzit, nu prea le-as da crezare. Asistenta sociala din primarie, care merge lunar la ei acasa, pentru a face ancheta sociala, nu a auzit nimic din cele reclamate de dumneavoastra. Atunci cĂ®nd a fost cazul si s-a dovedit a fi vorba despre rele tratamente aplicate minorilor sau despre neglijenta, asistenta sociala a facut toate demersurile necesare, parintii au fost decazuti din drepturi, iar copiii au fost institutionalizati. Si va mai spun eu ceva, mai ales la tara, lumea e foarte rea, scoate vorbe aiurea si bĂ®rfeste fara motiv pe oricine. Mai ales o femeie saraca si singura, poate fi oricĂ®nd victima rautatii celor din jur. Cu toate astea, Ă®n urma celor pe care ni le-ati semnalat, noi vom avea Ă®n atentie aceasta familie“, a decarat Gavril Lupu, primarul comunei Hangu.

Articol afisat de 3177 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective