Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Orase nemtene pe ruta unei autostrazi Est - Vest

Parlamentarii au de aprobat Ă®n perioada urmatoare o noua varianta de autostrada care sa lege Moldova de Ardeal si de aici de Europa de Vest. SaptamĂ®na trecuta, o initiativa pedista prezenta ca traseul acesteia ar urma sa fie si prin trei orase din Neamt - Roman, Piatra Neamt, Bicaz si de aici la TĂ®rgu Mures. Noul proiect Ă®l va Ă®nlocui pe cel propus la Ă®nceputul acestui an de lideri penelisti. Conform primelor aprecieri, costul investitiei va fi de circa 1,5 miliarde de euro si lucrarile urmeaza sa Ă®nceapa Ă®n anul 2008. Potrivit parlamentarilor PD, partid care detine Ministerul Transporturilor, Moldova ar urma sa fie conectata de vestul Romaniei si de tarile UE printr-o autostrada cu cĂ®te doua benzi pe sens, lunga de 300 km. „Traseul autostrazii este clar stabilit. Noi ne propunem ca, pĂ®na la sfĂ®rsitul acestui an, sa realizam un calendar precis privitor la construirea autostrazii, iar pĂ®na la sfĂ®rsitul lui 2008 dorim ca Ă®ntregul traseu sa poata fi predat catre eventualul constructor“, a precizat senatorul Dan CĂ®rlan, liderul filialei iesene a PD. Conform primului contur tras pe harta, viitoarea autostrada Est-Vest va Ă®ncepe de la Sculeni si va trece prin Iasi, Roman, Piatra Neamt, Bicaz, Lacu Rosu si Sovata, pĂ®na la TĂ®rgu Mures, unde se va uni cu autostrada Transilvania.
Reprezentanti ai PD mai sustin ca dupa realizarea studiului de prefezabilitate, va exista o evaluare clara a investitiei. Parlamentarii vor ca, pîna la sfîrsitul anului, sa gaseasca o modalitate de finantare agreata de Ministerul Transporturilor. Este de preferat un parteneriat public-privat, deoarece fondurile structurale care vor fi alocate Romaniei dupa aderare se vor îndrepta catre drumuri internationale. La începutul acestui an, reprezentantii PNL au propus un alt traseu pentru autostrada Est-Vest, prin nordul tarii, plecînd de la Odessa si trecînd prin Chisinau, Sculeni, Iasi, Suceava, Baia Mare, pîna în Ungaria. Se pare însa ca varianta acceptata de minister, cu traseul prin Tîrgu Mures, este legatura cea mai ieftina.
ĂŽn ciuda optimismului manifestat de membrii PD, deputatul PSD de Neamt Ioan Bivolaru a criticat dur propunerea acestora. „Autostrazi se pot construi tot timpul. Important este cu ce bani. Daca PD vrea sa construiasca o astfel de autostrada trebuie vazut de unde vor fi luati banii. Daca se mizeaza pe o investitie de la bugetul statului, ideea pedistilor este doar o sugestie. Dupa parerea mea sĂ®nt doar Ă®ncercari de a atrage atentia asupra lor. Nu dau doi bani pe o propunere ca o autostrada sa treaca prin Piatra Neamt si Bicaz. Trebuie un tunel pe sub Carpati, care sa lege Estul de Vestul tarii. Ceea ce sustine PD este mai mult decĂ®t aberant pentru momentul de fata. Propunerea mea este ca atunci cĂ®nd mai au astfel de idei, de a fixa trasee, sa-i mai Ă®ntrebe si pe altii. Este foarte necesar un tunel pe sistem duplex, si pentru cale ferata si pentru trafic rutier, dupa care se va face si autostrada. Ideea cu tunelul este veche, dar nu exista bani si din pacate trebuie foarte, foarte multi. Este nevoie de o astfel de legatura Ă®ntre Moldova si Ardeal si apoi mai departe, peste granita, dar deocamdata varianta PD nu este decĂ®t o poveste de adormit copiii“, a spus deputatul PSD Ioan Bivolaru.

Articol afisat de 3211 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective