Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Respectul pentru presedinte

Cred ca presedintele Basescu are dreptate cînd zice “Sa iesim din povestea cu geniala noastra scoala. Este etichetata ca fiind o scoala mediocra iar olimpicii nu reprezinta nivelul scolii”, a spus seful statului. “Ei pot fi niste vîrfuri selectate, care pot sa apara si într-o scoala mediocra cum este a noastra”.

ÃŽn mod normal, ca de la seful statului catre copii, parinti si profesori, acesta ar fi începutul “speech”-ului. Constatarea unei situatii de fapt. Situatie care poate fi detaliata plecînd de la reformele successive pe care le-a suportat scoala romaneasca în ultimii 16 ani, fara ca o reforma sa fi fost continuata de la un ministeriat la altul. Profesorii au fost si ramîn, o mare masa de manevra politica; utili în campanie, ca votanti, transformati pe parcurs, acolo unde e cazul si se poate, în membri de partid pe modelul inaugurat de PSD si dus mai departe ba de PNL, ba de PD. Nici unul dintre partide nu s-a ostenit sa le acorde respectul cuvenit –atît scolii, cît si profesorilor- între campanii, într-un mod practic.
Scoala romaneasca are toate sansele, la un astfel de tratament, sa se înfunde în mediocritate. Din scoala romaneasca razbat scandaluri. Nivelul integritatii academice este discutabil. Destui dintre elevii sau studentii straluciti îsi doresc sa plece din tara, fara gîndul de a reveni acasa. Ca atare, si nivelul scolii per total, este în scadere. Am întîlnit profesori universitari care îsI faceau probleme nu doar asupra calitatii studentintilor lor, ci si asupra celor care ar urma sa îi înlocuiasca la catedra. Banii dedicati unui asistent universitar sunt putini. Asa încît scoala, transformata în obiect de tîrguiala politica, risca sa devina o mare piata pe care se vînd si se cumpara note, în dispretul elevilor care muncesc cu adevarat. Am vazut, inclusiv în Neamt, ca se poate lua bacalaureatul cu 10 cînd nu meriti.
ÃŽnsusi numarul elevilor –ca urmare a lipsei de perspectiva si de proiectie în planul natalitatii – scade de la un an la altul. Romania are ca atu, în ochii îmbatrînitei Uniuni Europene, generatia fortata a ceauseilor! Sa adaugam copiii de vîrsta scolara care parasesc tara, odata cu parintii plecati la lucru în strainatate.
Tragica însa, mi se pare soarta copiilor de la tara, ai caror parintI nu îsI pot permite sa achite cheltuielile de cazare, haine, carti, drum, tot ce înseamna sa mearga la scoala mai departe. În cazul în care familiile cu venituri mici sau sarace nu fac eforturi disperate, acesti copii reprezinta o valoare pierduta inutil, de politicieni iresponsabili.
Ca peste toate aceste, la început de an scolar, sa se vina si sa se mai arunce o mîna de noroi peste scoala în genere, mi se pare incalificabil. Faptul ca profesorii au cereri salariale este în cu totul alt plan.
Scoala romaneasca nu are nevoie de picioare prezidentiale în gura, ci de un program responsabil si pe termen lung, indiferent de ce culoare e partidul de governamînt. Are nevoie de solutii. Si nu cred ca valorile sunt o întîmplare. Ele reprezinta munca dedicata a elevului si a profesorului. A, si apropos, în alegerile primare din SUA am remarcat un lucru: multi candidati, învinsi sau cîstigatori, se reîntorc la catedra universitara sau pleaca de acolo, pentru o vreme. O forma de respect fata de oameni si fata de carte care e de înteles si de predat oriunde. Inclusiv, cu respect, presedintelui.

Articol afisat de 1937 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective