Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Bomba“ bacteriologica vie

Un nemtean, în vîrsta de 24 de ani, cu probleme majore de sanatate reprezinta pentru medicii infectionisti un caz rarisim, nemaiîntîlnit pîna acum. Costel Capra, în vîrsta de 24 de ani, din Bîrgauani, aflat de o saptamîna în îngrijirea medicilor de la Spitalului de Boli Infectioase Iasi, a fost diagnosticat cu doua boli virale extrem de grave: botulism si leptospiroza.
Medicii ieseni spun ca nu au mai întîlnit, pîna acum, niciodata un pacient care sa aiba, odata, ambele infectii.
Pacientul a ajuns la sectia Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt sîmbata, 23 septembrie, acuzînd o stare generala proasta. În afara de faptul ca avea febra, senzatie de voma si varsaturi, barbatul nu îsi mai putea controla pleoapele, avea tulburari de vorbire, de înghitire, iar pielea si mucoasele erau foarte uscate. Toate aceste simptome descriau existenta unei infectii cu toxina botulinica. Se pare ca sursa acestei infectii a fost fie carnea de la borcan, fie brînza de la putina pe care le-a consumat.
„Starea pacientului era foarte grava, iar persoanele care l-au Ă®nsotit, oameni din sat unde el munceste de regula, fiind sarac si avĂ®nd chiar si probleme de intelect, se temeau ca nu cumva sa fi fost otravit. Cum simptomele aratau ca este vorba despre botulism, boala grava care poate duce la deces daca nu este tratata Ă®n timp util, am transferat pacientul la Iasi“, a declarat doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Neamt. Bolnavul avea si tulburari ale functiilor renale si hepatice, motiv pentru care medicii infectionisti ieseni au facut si alte testari si au depistat ca sufera si de leptospiroza. Aparitia acestei infectii a fost provocata de contactul pacientului cu urina de sobolan sau soarece. Infectia mai grava care poate produce decesul, daca nu este tratata corespunzator, este botulismul.

Pacientul a depasit starea critica

Ambele diagnostice au fost confirmate de rezultatele analizelor de laborator. Doctor Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infectioase Iasi, a precizat ca, în urma tratamentului administrat, starea pacientului s-a ameliorat.
Botulismul este o boala extrem de rara ca frecventa, dar cu evolutie foarte grava, si este determinata de consumul de alimente care contin toxina secretata de un grup de bacterii raspîndite pe sol, în intestinul omului si al animalelor. Toxina botulinica se produce în medii sarace în oxigen, cu aciditate scazuta, a caror temperatura este situata între 22 si 37 de grade Celsius. Cele mai periculoase alimente sînt conservele de legume, carne si peste preparate în casa, carnea afumata, cîrnatii, mezelurile preparate în gospodarie. Toxina botulinica apare din cauza ca nu a fost corect facuta sterilizarea conservelor. De altfel, ea este distrusa prin fierbere timp de zece minute. Toxina botulinica afecteaza sistemul nervos. Prima data apar tulburarile gastro-intestinale, iar apoi urmeaza deficientele de vedere, paralizia pleoapelor, uscaciunea mucoaselor, tulburari de vorbire, înghitire, insuficienta respiratorie prin paralizia muschilor respiratori. Cele mai multe dintre persoanele care se îmbolnavesc de botulism decedeaza. Supravietuitorii au nevoie de îngrijire medicala speciala timp de cîteva luni.
În scopul prevenirii aparitiei acestei boli, se recomanda ca persoanele care prepara conserve în casa sa respecte reguli stricte de igiena, spalarea legumelor si fructelor, repetarea sterilizarii trei zile consecutiv. Conservele sau muraturile cu strat gros de mucegai, ori conservele al caror celofan s-a bombat trebuie neaparat aruncate. În cazul prepararii cîrnatilor, ori mezelurilor de casa, este foarte importanta prevenirea contaminarii cu pamînt sau continut intestinal provenit de la animalul sacrificat. Produsele perisabile trebuie tinute la frigider, iar tratamentul termic al alimentelor nesigure, care prezinta risc, trebuie sa dureze cel putin zece minute.
Leptospiroza este o infectie acuta, caracterizata prin febra, frison, mialgii, afectare meningiana, hepatica si renala. Boala are raspîndire universala, cu evolutie endemica - sporadica, pe care se grefeaza epidemii de amploare redusa, mai ales în sezonul de vara - toamna si în mediul rural. Boala are si un caracter profesional, aparînd mai ales la persoanele care lucreaza cu animalele, ori în mediu mlastinos. Leptospiroza se transmite prin contact cu urina sau organele animalelor bolnave sau infectate - porcine, bovine, rozatoare, cai, cîini - cu solul sau apa contaminata, bacteriile patrunzînd prin tegumentele lezate, ori pe cale digestiva, prin alimente sau apa contaminata. Cazurile de lepstospiroza se izoleaza în mod obligatoriu în spital, internarea fiind urmata de ancheta epidemiologica.

Articol afisat de 2973 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective