Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 2 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Un zîmbet sãnãtos pentru copiii nostri“, un succes

• proiectul derulat în opt scoli rurale din judet de cãtre reprezentantii Casei de Asigurãri, zece medici stomatologi si reprezentantii Inspectoratului Scolar si-a atins scopul - 781 de copii au beneficiat de evaluarea stãrii sãnãtãtii dentare


Proiectului „Un zîmbet sãnãtos pentru copiii nostri“, initiat si desfãsurat în opt scoli rurale din judet de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, sub patronajul Prefecturii, în colaborare cu reprezentanti ai Colegiului Medicilor Dentisti si ai Inspectoratului Scolar Neamt s-a dovedit a fi mai mult decît benefic. 781 de copii cu vîrste prescolare si scolare din sapte localitãti rurale izolate din Neamt, unde sînt scolarizati si copii rromi au beneficiat în perioada 20-27 octombrie de consultatii stomatologice gratuite, de servicii profilactice si de o scurtã lectie de educatie sanitarã care sã îi ajute sã înteleagã importanta îngrijirii corespunzãtoare a danturii, de a cãrei sãnãtate depinde cea a întregului organism.
Evaluarea stãrii sãnãtãtii oro-dentare a celor prinsi în acest proiect a arãtat cã aceasta este satisfãcãtoare la cea mai mare parte dintre subiectii examinati. Pe de altã parte, incidenta cariei este destul de crescutã (70-80 %) în rîndul copiilor cuprinsi în grupul tintã, din cauza alimentatiei necorespunzãtoare, dar si lipsei controalelor stomatologice. ÃŽntîlnirea celor implicati în acest proiect cu copiii a scos la ivealã faptul cã 70% dintre cei examinati cunosteau regulile elementare de igienã buco-dentarã. Acest proiect este cel de al treilea al campaniei „Sîntem aici pentru tine. Sãnãtatea ta conteazã“, sustinute de cãtre CAS Neamt în colaborare cu diversi furnizori de servicii medicale din judet si nu numai.
La propunerea prefectului, au fost desemnate pentru a gãzdui activitãtile acestui proiect scoli din mediul rural, aflate în zone foarte izolate, unde accesul populatiei la medic este foarte dificil si unde trãiesc si familii de rromi.

„Sîntem decisi sã nu ne oprim aici“

Astfel, zece dentisti, însotiti de reprezentanti ai CAS si ai ISJ, au mers pe 20 octombrie, la Scoala Vînãtori - Tîrgu Neamt, pe 23 octombrie - la Scoala Chilii- Valea Ursului, pe 24 - la Scoala Huisurez - Dãmuc, pe 25 - la Scoala Români-Silistea, pe 26 - la Scoala Crãcãoani- Mitocu Bãlan - Magazia, pe 27 - la Scoala Poiana -Brusturi Drãgãnesti si Hangu. Desi nu se aflã în mediul rural, pentru cã este situatã într-o anexã locuitã cu precãdere de rromi, a fost inclusã în acest proiect si Scoala nr. 17 Vãleni, din Piatra Neamt, unde cei implicati în acest proiect au mers pe 27 octombrie.
Copiii au fost învãtati cum se efectueazã corect periajul dintilor si au beneficiat si de manevre de tratare a danturii cu fluor.
Toti cei care s-au deplasat în teren au distribuit materiale de informare si educatie sanitarã, seturi de igienã minimã care contineau periute de dinti, pastã, sãpun, batiste, servetele de unicã folosintã. „Scopul actiunii a fost de a identifica si remedia problemele de sãnãtate dentarã ale copiilor si de a-i face sã nu mai aibã retinere si teamã de stomatolog. Pe de altã parte, i-am învãtat ce înseamnã profilaxia afectiunilor dentare si cît de importantã este sãnãtatea danturii, a cãrei lipsã poate influenta sãnãtatea întregului organism. Am fost foarte impresionat de disponibilitatea de care au dat dovadã colegii mei pentru sprijinirea acestei actiuni si, ca atare, sîntem decisi sã nu ne oprim aici. Vom face demersuri la nivel central pentru accesarea unor fonduri guvernamentale nerambursabile cu care sã tratãm copiii si categoriile defavorizate, sã facem ceva pentru reabilitarea cabinetelor stomatologice din mediul rural si pentru a obtine caravane stomatologice dotate corespunzãtor, cu care sã ne deplasãm în judet, în zonele izolate unde nu existã dentisti“, a declarat doctorul Gheorghe Cotaie, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Neamt. Acesta a mai afirmat cã valoarea actiunii a fost de circa 60 milioane de lei, bani proveniti din veniturile proprii ale medicilor, din fondurile forului profesional precum si din resursele proprii ale farmacistilor nemteni. Acestia din urmã au mai sponsorizat aceastã actiune si cu medicamente.

Articol afisat de 1615 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective