Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un colt de Rai, binecuvîntat de Dumnezeu, la Ion Creangã

Un colt de Rai, binecuvîntat de Dumnezeu, la Ion Creangã

• biserica din Ion Creangã este singura din zona Roman care are hramul „ Tãierea Capului Sfîntului Ioan Botezãtorul“ • preotul paroh Mihai Buda are o „ vechime“ de circa 13 ani în sat • acesta s-a implicat deseori în proiecte sociale, o legislaturã fiind consilier local •

Biserica „Tãierea Capului Sfîntului Ioan Botezãtorul“ din Ion Creangã slujeste de aproape 350 de ani ca sfînt lãcas de închinãciune pentru crestinii ortodocsi din zonã. Situatã într-un cadru natural mirific, biserica este înconjuratã de coamele dealurilor înverzite. Toamna încã n-a reusit sã-si întindã ruginiul peste întreaga fire, iar soarele parcã a simtit a sãrbãtoare, deoarece glasul clopotelor a chemat, ieri, 8 noiembrie, enoriasii la slujba de pomenire si la Sfînta Liturghie, sustinute pentru preamãrirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si a întregului sobor de îngeri. ÃŽncet, încet, pe ulitele satului, cîteva zeci de crecindioase si crediciosi au luat calea sfîntului lãcas pentru a se închina si pomeni pe cei vii si cei morti si pe cei doi îngeri ai Domnului. ÃŽn interiorul bisericii, un cor format din diaconi si cîntãreti ridicau la cer psalmii întru' cinstirea lui Dumnezeu. Preotul paroh Mihai Buda, aflat si el în zi de onomasticã, cu fata la altar, a citit si scandat din Sfintele Scripturi, cu glas ferm si cu multã trãire sufleteascã. De pe catapeteasma veche, ochii sfintilor arhangheli Mihail si Gavriil „urmãreau“ ca totul sã fie pe placul Domnului, ca tot ce este omenesc sã fie fãrã de gresealã. Pe icoanele murale bine realizate, în urmã cu trei ani, alti sfinti stãteau martori la fierbintile rugãciuni ale credinciosilor crestini ortodocsi si ai „pãstorului de suflete“, Mihai Buda. Dupã ce clopotele au „bãtut“, cu un dangãt de jale, sfîrsitul Sfintei Liturghii solemne, preotul paroh a sfintit jertfele aduse lui Dumnezeu, de cãtre localnici, pentru iertarea pãcatelor mortilor si pentru linistea vesnicã a acestora. Gospodinele din sat, venite la bisericã, în marea lor majoritate în vîrstã, au împãrtit apoi din suflet pomenile celor nevoiasi.

Flori si recunostintã pentru preotul Mihai Buda

Primarul comunei, Petricã Prichici, receptiv la toate problemele zonei, nu a uitat sã ofere un buchet de flori preotului Mihai Buda, cu prilejul zilei onomastice. Vizibil emotionat, parohul a precizat cã „longevitatea“ lui la Biserica „Tãierea Capului Sfîntului Ioan Botezãtorul“, din Ion Creangã, se datoreazã aerului din zonã si sefului administratiei publice locale. „Am avut ocazia sã plec din comunã de mai multe ori, însã am renuntat. ÃŽn primul rînd din cauza «omului» Petricã Prichici si apoi din pricina zonei deosebit de frumoase si de curate“, a declarat Mihai Buda. Edilul sef al comunei a spus despre preotul paroh cã a fost si este un om care s-a implicat major în viata comunitãtii, o legislaturã fiind, de altfel, consilier local. Nici în prezent „omul“ Mihai Buda n-a renuntat la unele idei de larg interes civic. „ÃŽmpreunã cu primarul si Consiliul Local as dori sã construim sau sã amenajãm un centru social pentru oamenii nevoiasi. Este un vis al meu mai vechi. Am vãzut, undeva în judetul Iasi, cîtiva tineri cu initiativã, care au montat pe un deal o imensã cruce, luminatã pe timp de noapte cu becuri de neon. Consider cã si pe cel mai înalt deal din comuna Ion Creangã o asemenea cruce ar avea un impact deosebit pentru comunitate si pentru zonele înconjurãtoare. Ar fi ca un punct de reper pentru «rãtãciti». Cu ajutorul lui Dumnezeu le vom face pe toate“, a mai spus preotul. Cuvinte de laudã pentru „pãstorul“ lor au avut si cetãtenii din sat. „Sã-i dea Dumnezeu sãnãtate preotului nostru, este un om deosebit. Nu stiu ce ne-am face multi din acestã comunã, dacã ar dori sã plece. Pãrintele Mihai Buda este un om calm, cu mult har si cu întelegere pentru toti oamenii“, s-a destãinuit Vasile Huci. Am pãrãsit cu smerenie si pace sufleteascã sfînta bisericã din Ion Creangã si am constatat cã românul are dreptate: „Omul sfinteste locul!“. Adevãrul a fost încã o datã demonstrat de pãrintele paroh Mihai Buda, pentru care comuna Ion Creangã este un loc drag, pe care se gîndeste sã nu-l pãrãseascã pînã la pensie.

Biserica din Ion Creangã, mãrturie a trecutului

Biserica „Tãierea Capului Sfîntului Ioan Botezãtorul“ din comuna Ion Creangã are o istorie aparte. ÃŽn ziua de 29 august 1665, boierul Batiste, rudã cu marele cronicar moldovean Ion Neculce, a ridicat , exact pe locul unde se aflã, în prezent, biserica, un metoc. Mosierul s-a gîndit cã viata de cãlugãr, o viatã asprã i se potriveste mai bine si aplecat, apoi, la Mãnãstirea Secu, acolo unde timp de mai multi ani a slujit cu pocãintã, dupã ce si-a donat întreaga mosie si toate bunurile sfîntului lãcas. Metocul a dãinuit pînã în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Dupã secularizarea averilor mãnãstiresti, schitul de la Ion Creangã a rezistat pînã în anul 1930. ÃŽn acel an, credinciosii ortodocsi din zonã, au pus „mînã de la mînã“ si astfel s-a ridicat o bisericã, cu hramul mentionat. Primul preot paroh a fost Vasile Pascal. ÃŽn anul 1973, pe 21 octombrie, sfîntul lãcas a fost resfintit sub „oblãduirea“ preotului Toader Nãstase. Lãcasul de cult a intrat în reparatie capitalã în 2003, cînd a fost schimbat acoperisul si a fost realizat un nou gard împrejmuitor. De asemenea, dupã ce au fost schimbate geamurile, alãturi, lîngã bisericã, „a crescut,“ cu binecuvîntarea Domnului, un prãznicar. Slujba de resfintire, din 21 octombrie 2003, a fost tinutã de PS Arhiereu Vicar Ioachim Bãcãuanul. ÃŽn „grija“ preotului paroh Mihai Buda sînt 475 de familii, ale cãror membri participã la slujbele de peste an si la marile sãrbãtori.

Articol afisat de 1814 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective