Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gaze mai scumpe, de azi

Nemtenii care îsi încãlzesc locuintele cu centrale termice pe bazã de gaz metan vor avea, începînd de astãzi, strîngeri de inimã cînd vor porni cãldura pentru cã aceasta va costa cu 8,5% mai mult. Astfel, potrivit calendarului stabilit de guvernanti si aprobat de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, de pe data de 11 noiembrie, populatia va plãti mai mult pentru gazele consumate cu 8,5 procente. În urmã cu douã sãptãmîni s-a stabilit cã majorarea a fost determinatã de divergentele dintre producãtorii si distribuitorii de gaze care nu reuseau sã semneze contracte de livrare punînd astfel în pericol securitatea alimentãrii consumatorilor casnici si industriali cu combustibil. Aceastã scumpire ce intrã în vigoare de astãzi este cea de-a patra din acest an, populatia plãtind cu aproximativ 30% mai mult decît la sfîrsitul anului trecut pentru aceeasi cantitate de gaz consumatã. Prima scumpire din 2006 si cea mai drasticã a avut loc chiar de la 1 ianuarie si atunci a fost cu 17 procente. În luna aprilie s-a produs o nouã scumpire cu aproximativ 4%, iar în luna iulie pretul gazului metan a crescut din nou cu 1,54%. În aceste conditii, scumpirea ce s-a produs acum va afecta major consumatorii mai ales cã începe sezonul rece cînd consumurile cresc spectaculos. Dupã aceastã ultimã majorare de pret, metrul cub de gaz metan va fi de aproximativ 10.800 de lei, cu 800 de lei mai mult decît pînã acum. Majorarea pretului la gaz înseamnã pentru consumatori o crestere a facturii cu cîteva zeci de mii de lei vara si cîteva sute de mii de lei iarna. Pentru abonatii casnici, adicã cei cu un consum de pînã la 2.400 de metri cubi pe an - unde se încadreazã majoritatea consumatorilor, scumpirea va fi de 8,5 la sutã. Asta înseamnã cã facturile consumatorilor vor creste cu aproximativ 10.000 de lei vara la un consum mediu de 60 de metri cubi pe lunã.
Iarna însã, scumpirea va fi resimtitã si mai mult de cei care folosesc gazul pentru încãlzirea locuintelor. În functie de suprafata locuintei si consum, factura la gaz ar putea creste în aceste cazuri cu cîteva sute de mii de lei vechi sau chiar mai mult. Astfel, dacã la un consum mediu de 200 de metri cubi lunar, în iarna trecutã factura era de aproximativ 1,5 milioane de lei întrucît metrul cub de gaz era aproximativ 7.000 de lei. Acum factura pentru acelasi consum va depãsi 2,1 milioane de lei, ceea ce înseamnã cu mai bine de 600.000 de lei decît anul trecut.
Din pãcate, guvernantii au tinut sã avertizeze populatia cã aceasta nu va fi ultima scumpire, si anul 2007 continuînd în acelasi ritm. Se estimeazã cã în anul viitor pretul gazelor va creste cu peste 20%, dar cu sigurantã aceste procente vor fi depãsite pentru cã asa s-a întîmplat si în anii anteriori. Cert este cã pretul gazelor va creste într-un ritm galopant, iar salariile si pensiile românilor nu pot tine în nici un caz pasul.

Articol afisat de 1789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective