Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Casele private de pensii, motiv de concurentã în turismul balnear

Intrarea în Uniunea Europeanã, de la începutul anului viitor, si aparitia caselor de pensii private vor fi de bun augur pentru turismul balnear din tara noastrã. Si aceste organisme vor avea bilete de tratament pentru cei care se vor asigura în sistemul privat, iar cei mai cîstigati vor fi beneficiarii care vor avea alternative, baze de comparatie si vor putea obtine bilete la preturi destul de mici, datoritã concurentei acerbe care este de asteptat sã aparã în turismul balnear. În acest fel vor apãrea oportunitãti de dezvoltare si provocãri destul de serioase pentru statiuni. Pentru a rezista si pentru a oferi conditii cît mai bune beneficiarilor, patronii bazelor de tratament vor trebui sã investeascã sume serioase pentru a-si pune la punct infrastructura, conditiile de cazare, dar si cele de masã, si mai cu seamã baza de tratament. Integrarea pune pe jar si agentiile de turism deoarece vor apãrea si marii tour-operatori internationali. Teoretic, de la 1 ianuarie, orice persoanã dintr-o tarã comunitarã care are o politã de asigurare poate sã vinã la tratament într-una din statiunile de dimensiuni mai mari din România. Avînd însã în vedere oferta autohtonã, practic este mai plauzibilã situatia inversã, în care un asigurat român alege sã se trateze într-o statiune dintr-o tarã europeanã, o parte din cheltuielile ocazionate de acest lucru fiindu-i suportate de casa de asigurãri private. Acest sistem va fi doar în faza incipientã, dar cel mai probabil se va dezvolta destul de rapid, iar concurenta între statiuni nu va deloc de neglijat. Pe de altã parte nici o casã de pensii privatã nu-si va trimite asiguratii în statiuni unde se ajunge în trei zile de mers cu masina sau acolo unde cade varul de pereti, ori nu este apã caldã. Fãrã investitii în aceste statiuni, tara noastrã va pierde nu atît clientii strãini, cît pe cei autohtoni care vor prefera fãrã doar si poate sã se trateze peste hotare, în statiuni de 3 sau chiar mai multe stele.

Multe bilete,
putine cereri

Concurenta strãinã este cel mai bine doveditã de vecinii bulgari. Prin respectarea standardelor de calitate în alimentatia publicã, conditii excelente de cazare si preturi mai mici decît în statiunile românesti au reusit sã atragã o grãmadã de turisti din tara noastrã, desi si noi avem aproximativ aceleasi conditii naturale. Spre deosebire de vecinii nostri, ne lipseste însã organizarea, inves-titiile si capacitatea de a exploata cadrul natural. De mentionat este faptul cã anul trecut pentru Casa Judeteanã de Pensii Neamt au fost alocate, de la Casa Nationalã, un numãr de peste 10.000 de bilete de tratament. La începutul anului în curs pentru Neamt au fost distribuite doar 5.525, mai putine cu 50% fatã de anul anterior. În oricare statiune ar fi, pretul mediu pentru un bilet este de 8,5-9 milioane de lei, dar cu toate acestea pensionarii nemteni nu prea se înghesuie sã plece în statiuni, nici mãcar datoritã faptului cã ei plãtesc jumãtate din valoarea pensiei pentru un astfel de sejur. Gradul de valorificare a fost de doar 69,61%, în 2005, iar din 10.031 de bilete care au ajuns în Neamt au fost distribuite cãtre pensionari numai 6.983. Din cele pentru anul în curs aproape o cincime, 992, au fost pentru Bãltãtesti, aceasta fiind una din cele mai solicitate statiuni, iar alte 246 au fost pentru Nicolina Iasi. Restul erau în alte statiuni din toatã tara, cum ar fi Amara, Buzias, Cãciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Govora, Lacul Sãrat, Mangalia, Tîrgu Ocna, Tusnad, Techirghiol sau Vatra Dornei. Cererile se analizeazã si în cadrul profilului de tratament, iar unui beneficiar, cãruia i s-a aprobat un bilet pentru o anumitã statiune, la o anumitã datã si refuzã ridicarea acestuia, nu i se mai înregistreazã si nu i se mai aprobã o altã cerere în anul respectiv. Din experienta anilor trecuti s-a constatat cã lunile de primãvarã si iarnã nu sînt cãutate de beneficiari, în timp ce pentru perioada de varã se depun foarte multe cereri. Pensionarii nemteni preferã litoralul si perioada estivalã, în timp ce în celelalte luni ale anului nu se epuizeazã, aproape niciodatã, numãrul de bilete alocate.

Articol afisat de 1993 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective