Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Boier Videanu

Bustul din marmură al primarului general s-a păstrat în zilele revoltei din Ferentari, proptit stabil pe soclul fotoliului din primărie. Boier Videanu, visitiernic peste un buget de 85 miliarde euro, nu se poate mînji cu noroiul fetid al unei revolte tigănesti, fiindcă Ferentariul, o recunoastem sau nu, e un cartier locuit preponderent de concetătenii nostri romi. Blocurile put, iar spatiul dintre clădiri depozitează zeci de tone de mizerii, de la hîrtii si fecale, pînă la hoituri de cîini si pisici. Pantofii scumpi ai primarului general, din piele frantuzească, n-au obisnuinta periferiei pe care o atinge doar în campania electorală, iar atunci gestul se petrece în grabă mare. Întors acasă, îsi obligă, pesemne, menajera să-i ardă hainele. Să nu care cumva să fi recoltat pe mansete microbi sau, Doamne fereste, păduchi. Oricum, marele tărăboi din Ferentari a avut de toate, de la demagogia electorală a lui Becali, pînă la incendiat saltele si cauciucuri de masină, de la înjurături si „mîncati-as“, la discursul de soprană al prefectului Mantale.
L-am bestelit în scris pe Vanghelie de o sută de ori. Cu prilejul revoltei din Ferentari mi s-a părut singurul lucid, coerent si tot ce a spus a fost corect. Oamenii aceia, unii dintre ei sărmani nefericiti, altii puturosi de-a binelea (am văzut o droaie de tineri zdraveni, buni de muncă), erau în procent covîrsitor proprietari ai apartamentelor lor. Obligatia de a-si plăti curentul si întretinerea nu poate fi transferată celorlalti cetăteni ai tării. M-a socat imaginea unui resou improvizat, cu o rezistentă din fier masiv. Într-o cameră a fost găsită o improvizatie electrică de încălzit, cu o rezistentă din sină de tramvai. Se duc dracului statiile electrice, releele. Filosofia „ce-or să-mi facă?“ a prins si mai prinde încă. Vine statul, vine Becali, vine unul care converteste în imagine orice nenorocire si te scoate.
Sînt în Ferentari, spuneam, multi oameni amărîti. Sînt bătrîni neputinciosi, sînt bolnavi care nu mai au nici o sansă de adaptare la capitalism. Sînt, însă, si suti tineri, hoti de buzunare, pierde vară si pierde iarnă, care si-au făcut o profesie din parazitat pe spinarea altora.
E obligat statul fată de ei? Este, dar nu în sensul de a le plăti factura la curent. Obligatia statului e să-i readucă cu picioarele pe pămînt, pe făgasul muncii cinstite. E obligat statul să le măture între blocuri? E obligat statul să le care tonele de gunoi zvîrlite prin geam? Nu cred. E obligat, însă, să asigure servicii de salubritate si mai e obligat să-i amendeze pe cei care, ca rîmătorii din cotet, umplu cu rahat locul în care trăiesc. În Germania, plătesti pentru un chistoc aruncat în stradă, în unele orase, o amendă de zece euro, iar în altele, în functie de decizia primăriei, optzeci de euro. Nu numai simtul de curătenie al neamtului igienizează orasele, ci si severitatea edililor.
Boier Videanu, uneori în sedinte la Golden Blitz, e preocupat, peste poate, căror firme să acorde asfaltări, înlocuiri de borduri deja înlocuite. Boier Videanu stă în capul mesei si ia decizii care n-au nici o legătură cu mizeria periferiei. Un sofer de taxi îmi spune că numai din cinci la sută comision de la firmele de constructii, boier Videanu a ajuns primul miliardar în euro al noii Puteri. Nu stiu dacă asa stau lucrurile. Soferii de taxi trăncănesc uneori verzi si uscate. Ceea ce stiu cu certitudine este că cineva ar trebui să-i dea un brînci domnului Videanu din biroul de vis-a-vis de Cismigiu si să-l dea cu nasul în mizeriile fizice si morale ale mahalalei.
Din păcate, cîte un Ferentari există în mai toate localitătile României, mari sau mici. Trag nădejde să nu existe peste tot si cîte un Videanu.

Articol afisat de 1281 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletă de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective