Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Boier Videanu

Bustul din marmurã al primarului general s-a pãstrat în zilele revoltei din Ferentari, proptit stabil pe soclul fotoliului din primãrie. Boier Videanu, visitiernic peste un buget de 85 miliarde euro, nu se poate mînji cu noroiul fetid al unei revolte tigãnesti, fiindcã Ferentariul, o recunoastem sau nu, e un cartier locuit preponderent de concetãtenii nostri romi. Blocurile put, iar spatiul dintre clãdiri depoziteazã zeci de tone de mizerii, de la hîrtii si fecale, pînã la hoituri de cîini si pisici. Pantofii scumpi ai primarului general, din piele frantuzeascã, n-au obisnuinta periferiei pe care o atinge doar în campania electoralã, iar atunci gestul se petrece în grabã mare. ÃŽntors acasã, îsi obligã, pesemne, menajera sã-i ardã hainele. Sã nu care cumva sã fi recoltat pe mansete microbi sau, Doamne fereste, pãduchi. Oricum, marele tãrãboi din Ferentari a avut de toate, de la demagogia electoralã a lui Becali, pînã la incendiat saltele si cauciucuri de masinã, de la înjurãturi si „mîncati-as“, la discursul de sopranã al prefectului Mantale.
L-am bestelit în scris pe Vanghelie de o sutã de ori. Cu prilejul revoltei din Ferentari mi s-a pãrut singurul lucid, coerent si tot ce a spus a fost corect. Oamenii aceia, unii dintre ei sãrmani nefericiti, altii puturosi de-a binelea (am vãzut o droaie de tineri zdraveni, buni de muncã), erau în procent covîrsitor proprietari ai apartamentelor lor. Obligatia de a-si plãti curentul si întretinerea nu poate fi transferatã celorlalti cetãteni ai tãrii. M-a socat imaginea unui resou improvizat, cu o rezistentã din fier masiv. ÃŽntr-o camerã a fost gãsitã o improvizatie electricã de încãlzit, cu o rezistentã din sinã de tramvai. Se duc dracului statiile electrice, releele. Filosofia „ce-or sã-mi facã?“ a prins si mai prinde încã. Vine statul, vine Becali, vine unul care converteste în imagine orice nenorocire si te scoate.
Sînt în Ferentari, spuneam, multi oameni amãrîti. Sînt bãtrîni neputinciosi, sînt bolnavi care nu mai au nici o sansã de adaptare la capitalism. Sînt, însã, si suti tineri, hoti de buzunare, pierde varã si pierde iarnã, care si-au fãcut o profesie din parazitat pe spinarea altora.
E obligat statul fatã de ei? Este, dar nu în sensul de a le plãti factura la curent. Obligatia statului e sã-i readucã cu picioarele pe pãmînt, pe fãgasul muncii cinstite. E obligat statul sã le mãture între blocuri? E obligat statul sã le care tonele de gunoi zvîrlite prin geam? Nu cred. E obligat, însã, sã asigure servicii de salubritate si mai e obligat sã-i amendeze pe cei care, ca rîmãtorii din cotet, umplu cu rahat locul în care trãiesc. În Germania, plãtesti pentru un chistoc aruncat în stradã, în unele orase, o amendã de zece euro, iar în altele, în functie de decizia primãriei, optzeci de euro. Nu numai simtul de curãtenie al neamtului igienizeazã orasele, ci si severitatea edililor.
Boier Videanu, uneori în sedinte la Golden Blitz, e preocupat, peste poate, cãror firme sã acorde asfaltãri, înlocuiri de borduri deja înlocuite. Boier Videanu stã în capul mesei si ia decizii care n-au nici o legãturã cu mizeria periferiei. Un sofer de taxi îmi spune cã numai din cinci la sutã comision de la firmele de constructii, boier Videanu a ajuns primul miliardar în euro al noii Puteri. Nu stiu dacã asa stau lucrurile. Soferii de taxi trãncãnesc uneori verzi si uscate. Ceea ce stiu cu certitudine este cã cineva ar trebui sã-i dea un brînci domnului Videanu din biroul de vis-a-vis de Cismigiu si sã-l dea cu nasul în mizeriile fizice si morale ale mahalalei.
Din pãcate, cîte un Ferentari existã în mai toate localitãtile României, mari sau mici. Trag nãdejde sã nu existe peste tot si cîte un Videanu.

Articol afisat de 1607 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective