Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 17 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Închisoare diferentiată în functie de gravitatea pedepsei

• legea de executare a pedepselor privative de libertate diferentiază regimul de executare • pentru munca prestată în penitenciar, detinutii vor primi bani • 70% din aceste sume revin administratiei penitenciarelor • detinutii se pot căsători în închisoare sau în afara ei •

Noua lege privind regimul de executare a pedepselor diferentiază patru regimuri de detentie. Persoanele condamnate la pedepse mai mari de 15 ani sau detentia pe viată vor beneficia de regim de maximă sigurantă. Aceasta înseamnă că detinutul va fi transferat într-un penitenciar de maximă sigurantă si, de regulă, va fi cazat singur în celulă. Cu toate acestea, sînt cîteva categorii de persoane cărora nu li se poate aplica acest regim. Este vorba de bărbatiii care au împlinit vîrsta de 60 de ani, femeile care au trecut de 55 de ani, cele însărcinate sau care au în îngrijire un copil mai mic de un an, minorii, precum si persoanele încadrate în gradul I de invaliditate si cei cu afectiuni locomotorii. Regimul închis se aplică persoanelor care au o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar care nu depăseste limita de 15 ani. Acesti condamnati sînt cazati, de regulă, în comun, prestează munci si pot participa la activităti educative, culturale, beneficiază de consiliere psihologică sau asistentă socială. Persoanele care au de executat pedepse privative de libertate între unu si 5 ani vor beneficia de regimul semideschis, adică vor locui la comun si vor putea iesi neînsotite prin curtea penitenciarului. Acestea vor putea presta si munci în afara penitenciarului, dar numai sub supravegerea gardienilor. Regimul deschis îi vizează pe aceia care au fost condamnati la pedepse mai mici de un an. În ce-i priveste pe minori si pe tinerii de pînă la 21 de ani care se află în penitenciare, acestia sînt inclusi în programe speciale de consiliere si asistentă, în functie de vîrsta si personalitatea fiecăruia. Legea mai stabileste că femeile execută pedepsele separat de condamnatii bărbati, iar minorii sînt si ei separati de majori. Toti cei condamnati nu vor fi obligati să poarte uniformă, ci se vor putea îmbrăca în tinută civilă. De mentionat este faptul că, în cazul în care un detinut nu dispune de haine civile, acestea îi vor fi asigurate, în mod gratuit, de către administratia penitenciarului. Cel aflat după gratii va avea o grămadă de drepturi, cum ar fi cel de petitionare, de a primi si trimite corespondentă, dreptul la convorbiri telefonice, de a primi pachete sau vizite, dreptul la asistentă medicală si multe altele. Numai în cazul în care există suspiciuni că în corespondentă ar putea fi introduse droguri sau alte substante interzise, plicurile vor fi deschise în prezenta condamnatului, dar fără a fi citit continutul.

La muncă în functie de vîrstă

Holteii din penitenciare au si dreptul de a încheia o căsătorie, chiar la locul detentiei. În acest scop, administratia penitenciarelor are obligatia de a asigura conditiile necesare pentru buna desfăsurare a acestui eveniment. Imediat după jurăminte, proaspetii însurătei vor putea petrece 48 de ore în camera nuptială din incinta închisorii. În certificatul de căsătorie nu se va mentiona, la locul încheierii, puscăria, ci localitatea în care a avut loc fericitul eveniment. Cei care execută pedeapsa în regim semideschis sau deschis vor putea să se căsătorească în localitatea în care domiciliază sau în cea în a cărei rază teritorială este închisoarea, cu acordul directorului locului de detentie.
Munca prestată de cei de după gratii, cu exceptia actiunilor cu caracter gospodăresc, va fi plătită. Minorii care au împlinit 16 ani, barbatii care au depăsit 60 de ani si femeile trecute de 55 nu vor fi obligati să presteze munci. Condamnatii care se vor accidenta sau vor suferi o boală profesională pe parcursul si din cauza muncilor prestate, vor beneficia de pensie de invaliditate. Veniturile realizate din munca prestată în aceste conditii nu vor putea fi mai mici decît salariul minim pe economie, în raport cu programul de muncă. 30% din bani vor reveni condamnatului, iar acesta va putea folosi 90% din sumă pe perioada detentiei. Restul de 10% va fi consemnat pe numele său si va fi încasat la date eliberării din penitenciar. Diferenta de 70% din venitul realizat de puscărias va reveni Administratiei Nationale a Penitenciarelor. În cazul în care condamnatul a fost obligat de instanta de judecată si la plata despăgubirilor civile, iar acestea nu au fost achitate pînă la intrarea în penitenciar, o jumătate din procentul de 30% pe care puscăriasul îl poate folosi în detentie va fi utilizată pentru repararea prejudiciului cauzat prin infractiune.

Articol afisat de 1600 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective