Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 21 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mincinosii

Extraordinar! Presedintele Bãsescu criticã dur monopolul Gazprom si constatã ce-a vãzut tot cetãteanul român, fãrã sã fie asa de destept si informat ca seful statului, cã România plãteste cel mai mare pret la energie din Europa. Si pentru chestia asta, dl. Presedinte Bãsescu adunã si CSAT-ul (Consiliul Suprem de Apãrare al Tãrii) ca sã se uite de la un milimetru la contractul de privatizare, secret si-n ziua de azi, al PETROM. Exceptional, nu numai cã l-a ciupit pe Putin de o sã i se înroseascã mînuta si-o sã ne mai trînteascã un autograf pe urmãtoarea scumpire, dar se vede cã o sã-i sperie si pe austriecii fãcuti stãpîni pe rezervele naturale ale subsolului, cu contract legal. Si cînd? Pãi chiar acum, cã s-a rãcit vremea, creste pretul la gaz cu 20% si vin anticipatele, iar la prostii de români tine.
S-a spus cã privatizarea PETROM este strategicã. Adevãrat, dar pentru cine? Pentru statul austriac probabil, cã pentru români n-as crede. Mai grav, seria de „miscãri“ ante-contract a fost si este o ticãlosie bine gînditã. Pretul gazului metan produs în România (60% din necesarul national) a devenit, cicã „la cererea Uniunii Europene“, egal cu pretul de la export. Nu existã nici o justificare pentru aceastã decizie despre care nici unul dintre politicienii nostri nu a zis nimic, fiindcã douã guvernãri - Nãstase si Tãriceanu - au pus umãrul la nemernicia asta. Cu aceastã conditie cu tot, nejustificatã economic sau politic si cu clauze secrete pe bani nationali, PETROM a fost vîndutã cu circa 1,5 miliarde de euro (din care 830 de milioane, mãrire de capital).
ÃŽn compensatie, ca „sã suporte bine privatizarea“ grupului austriac OMV i s-au fãcut tot felul de facilitãti. Nimeni nu a explicat de ce era nevoie de aceste facilitãti si de ce România a tinut mortis sã vîndã PETROM. Am putea trage concluzia cã e vorba de santaj la case înalte, de genul: vreti în Uniunea Europeanã, vindeti tot, cu arme si bagaje. Numai cã aceastã chestie nu stã deloc în picioare: sîntem singurii din Europa care s-au pus singuri în situatia asta.

Praf în ochi

În presã au apãrut o parte din prevederile din contractul de privatizare a PETROM. Cum ar fi: procent de redeventã fix în urmãtorii 10 ani; plata de cãtre stat a daunelor de mediu istorice; libertatea de a stabili preturile la carburanti si gaze.
De asemenea, OMV poate vinde cînd vrea rafinãria Arpechim, combinatul chimic Doljchim, 350 de statii de distributie si un cîmp petrolifer în NV tãrii. Petrom este singurul producãtor de titei din România, detinînd controlul asupra tuturor rezervelor dovedite.
Pentru ca toatã coliva asta energeticã si strategicã sã arate si mai bine, vine Cosmin Gusã, parlamentar plimbat prin mai multe partide, si pune degetul pe o firmã elvetianã de intermediere, Wiee, care are actionari germani si rusi. Wiee încaseazã vreo 400 de milioane de dolari pe an, comision de intermediere pentru gazul luat din Rusia. În vremea premierului Ciorbea, cineva a luat decizia istoricã sã nu mai lucrãm cu rusii, ci cu Vestul. Cumpãrãm gaz metan de la Vest, nu de la Est, au zis acei oameni, fie extrem de incompetenti, fie extrem de ticãlosi. Nu conteazã acum care si cum a fost, per total rezultatul este acesta: eram unica tarã care detinea rezerve semnificative de gaz si metan si petrol, iar ele au fost vîndute sau blocate pe urmãtorii 10 ani. Avem unul dintre cele mai mari preturi la gaz metan din Europa.
Presedintele nostru adunã CSAT-ul sã constate, probabil, ce prosti si ce ticãlosi am fost de am vîndut, evident, post-mortem, iar primul ministru declarã cã anularea unui contract care este profund anti-national ar fi un semnal devastator pentru investitorii strãini. Mãi sã fie, de aia fiecare stat din UE aparã ceea ce considerã cã este vital pentru existenta sa. Dar, da, aici am semãna bine cu Rusia care a întors pe dos contractul Yukos si cu politicienii din Afganistan care au însfãcat peste 20 milioane de dolari de la americanii de la UNOCAL si apoi s-au sucit la 180 de grade, zero conductã, zero petrol! Singura problemã este cã nici ãla cu CSAT-ul, nici ãla cu Fluturul zburãtãcit pe afarã n-au stomacul fostului kaghebist numit Putin. Care, apropos, controleazã rezervele de petrol si gaze naturale ale fostei URSS si pare sã fi mostenit si pantofii de la ONU ai lui Brejnev.
Pe scurt: ne-au vîndut si acum ne aruncã praf în ochi.

Articol afisat de 1771 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective