Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FRAUDÃ LA CEC

FRAUDÃ LA CEC

• la unitatea CEC din Tîrgu Neamt s-au luat cu acte false credite de 7,7 miliarde de lei • pentru obtinerea împrumuturilor au fost falsificate 45 de contracte de muncã si adeverinte de salariat • tot atîtia titulari au obtinut credite cuprinse între 100 si 200 de milioane de lei • 6 inculpati au fost trimisi în judecatã • „creierul“ afacerii a obtinut foloase necuvenite de peste jumãtate de miliard •

Sase inculpati au fost trimisi în judecatã de procurorii Parchetului Judetean Neamt, acuzati fiind de fraudarea CEC Tîrgu Neamt cu suma totalã de 7,7 miliarde de lei. Teapa este una de proportii, cu concursul fiecãruia dintre inculpati fiind falsificate contracte de muncã si adeverinte de salariat în baza cãrora 45 de titulari au luat credite cuprinse între 100 si 200 milioane de lei. Dosarele cu actele contrafãcute au fost depuse în perioada august-decembrie 2005, aproape toate împrumuturile fiind pentru nevoi personale. O contributie a avut-o un inspector de la punctul de lucru Tîrgu Neamt al Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamt, acesta falsificînd o parte dintre acte, mai exact 6 dintre contractele de muncã. De mentionat este faptul cã principalul acuzat, Mihai Ungureanu, cerea comisioane de la titularii contractelor pentru ajutorul dat, iar în acest fel a obtinut mai mult de jumãtate de miliard de lei.
Conform normelor bancare, fiecare contract de împrumut trebuie dublat de o politã de asigurare, deoarece, în situatia în care titularul nu îl mai poate returna, institutia de credit sã fie asiguratã cã banii vor fi de recuperati. Parte din împrumuturi au fost achitate de cele douã firme de asigurãri alese de beneficiari, dar cînd falsurile au iesit la ivealã, acestea nu au mai vrut sã plãteascã. Totusi, firmele de asigurãri plãtiserã împreunã, cãtre CEC, circa 1,7 miliarde de lei. Marea majoritate a celor implicati sînt insolvabili, dar rãspunzãtori pentru prejudiciul creat. Organele de urmãrire penalã au fost sesizate chiar de inspectorii ITM care, la o verificare internã a documentelor, au constatat cã mai multe contracte de muncã erau întocmite în fals, iar persoanele în cauzã nu figurau ca angajati ai firmelor înscrise în documente.

6 inculpati deferiti justitiei

Au fost trimisi în judecatã Mihai Ungureanu, de 35 de ani, din Oglinzi-Rãucesti, pentru complicitate la înselãciune, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, complicitate la uz de fals si trafic de influentã. Inspectorul de muncã Paul Herta, de 32 de ani, din Tîrgu Neamt, este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la înselãciune, complicitate la uz de fals si fals intelectual. ÃŽn aceeasi cauzã mai sînt inculpati Georgeta Apostol, de 34 de ani, din Davideni, Ionel Boariu de 36 de ani, si Vasile Sãndoi, de 39 de ani, ambii din Tîrgu Neamt, si Stoienica Arsinte, de 52 de ani, din Brosteni - Suceava. „Creierul“ afacerii a fost Ungureanu, care a falsificat contracte de muncã, în cele mai multe dintre situatii folosindu-se de xerocopii si de tehnica de calcul de ultimã generatie, pentru transferul electronic al stampilelor pe contractele de muncã. El avea functia de director general la societatea comercialã Elcana Com SRL, Tîrgu Neamt, administratã de Boariu. Acesta din urmã a aflat de abilitãtile lui Ungureanu si a intrat si el în afacere. Astfel, 5 persoane ce aveau contracte de muncã pe perioadã nedeterminatã la Elcana au obtinut credite de la CEC, cu adeverinte falsificate. Alte 6 persoane, care nu erau angajate legal, au obtinut acte contrafãcute, parte din acestea completate de Boariu si semnate de Ungureanu. Pe baza lor, s-au dat credite între 130 si 170 de milioane de lei pentru fiecare. Boariu s-a împrumutat si el cu 200 de milioane de lei. Vasile Sãndoi, prin intermediul lui Ungureanu, a ajuns la Herta. Inspectorul de muncã i-a fãcut documentatia falsã, facilitîndu-i un credit de 200 milioane de lei. Actele au fost fãcute pe firma Dolaris 2000, la care Sãndoi fusese asociat, dar se retrãsese din 2001.
Herta a cãpãtat curaj si a mai contrafãcut 5 contracte de muncã, la care a folosit atît stampila sa, cît si pe ale altor doi colegi, fãrã stiinta acestora. Expertiza dispusã în cauzã a certificat falsul si faptul cã semnãtura nu apartine colegilor lui Herta. Douã din contracte le-a realizat în august 2005, dar le-a antedatat cu ianuarie 2005, deoarece titularii aveau nevoie de o vechime în unitatea emitentã de cel putin trei luni. O parte le-a fãcut pe firma Codra, din Tibucani, apartinînd Georgetei Apostol. Inculpata a început colaborarea cu Ungureanu de la o sumã de bani pe care i-a datora. Pentru cã nu avea de unde sã-i returneze suma, Ungureanu i-a propus sã o ajute cu un împrumut la CEC. Ea a luat 160 milioane de lei, ulterior acuzatul folosindu-se de actele firmei lui Apostol, dar si de firma Capricio Com SRL. Stoienica Arsinte era administrator la societatea comercialã Speranta 2001 din Brosteni, dar, din lipsã de lichiditãti, firma a intrat în incidentã de platã. Pentru a se redresa, a apelat la Ungureanu si a obtinut un credit de 200 de milioane de lei.

„Sînt sume care se pot recupera“

Ulterior, inculpatul a mai fãcut si alte contracte false, în vederea creditãrii pe aceastã societate. Ancheta a mai stabilit cã Ungureanu s-a folosit de stampilele unor firme, fãrã stiinta administratorilor. În relatiile de afaceri pe care le avea, intra în birourile managerilor, discuta cu ei si, în anumite momente de neatentie, se folosea de stampilele acestora. Ulterior, a scanat impresiunile stampilelor si le-a transferat pe alte documente.
Prejudiciul în dauna CEC se cifreazã la 7,74 miliarde de lei, din care circa un miliard de lei s-au dat pe firma Capricio, 900 de milioane - pe Codra Tibucani, alte cîteva sute de milioane de lei au fost pe contracte de muncã si adeverinte la Elcana Com, iar 366 de milioane de lei - pe firma lui Sãndoi, Sindocom, plus 200 de milioane pe Doralis 2000. Restul creditelor au fost obtinute cu acte întocmite pe alte 4 firme, fãrã stiinta administratorilor.
Cele douã firme de asigurãri din Neamt, cu care au fost încheiate polite la acordarea creditelor, subrogate în drepturile CEC, sînt pãrti civile în procesul penal cu 623 milioane de lei, respectiv putin peste un miliard. Acestea au sistat plãtile cînd au aflat de fraudã. Una a achitat 4 credite, iar cea de-a doua - 6. Despre restul prejudiciului, conducerea CEC sustine cã va fi recuperat. „Este adevãrat, au fost mai multe adeverinte de salariat contrafãcute si contracte de muncã false, în baza cãrora s-au acordat credite. Din punctul nostru de vedere, sînt sume care se pot recupera, existînd mai multe cãi prin care se poate face acest lucru. ÃŽn nici un caz nu este vorba de o «gaur㻓, a declarat Cristi Dumitriu, director de vînzãri în cadrul Sucursalei CEC Neamt. Partea proastã este cã majoritatea inculpatilor sînt foarte aproape de insolvabilitate. De mentionat este faptul cã Ungureanu a cerut si a primit, cu mici exceptii, de la fiecare titular de credit, sume cuprinse între 15 si 20 milioane de lei. El motiva cererea prin necesitatea plãtii taxelor de intrare în legalitate a contractelor încheiate retroactiv. ÃŽn acest fel, a cîstigat 560 milioane de lei.

Articol afisat de 4326 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective