Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Decembrie 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Circul din Parlament i-a rusinat pe alesii de Neamt

Dup´┐Ż cum a putut vedea o tar´┐Ż ´┐Żntreag´┐Ż, prezentarea Raportului Tism´┐Żneanu, care condamn´┐Ż comunismul, a transformat sedinta Parlamentului ´┐Żntr-un b´┐Żlci ieftin, cu huiduieli, fluier´┐Żturi si cartonase rosii, pancarte insult´┐Żtoare si jigniri, pentru c´┐Ż presedintele PRM s-a tinut de cuv´┐Żnt si a ´┐Żncercat s´┐Ż boicoteze discursul presedintelui Traian B´┐Żsescu. Desi au p´┐Żreri ´┐Żmp´┐Żrtite legate de continutul raportului Tism´┐Żneanu, parlamentarii de Neamt s-au simtit rusinati, luni dup´┐Ż-amiaz´┐Ż, c´┐Ż s-a putut petrece asa ceva la locul lor de munc´┐Ż.
„´┐Żmi pare r´┐Żu c´┐Ż ´┐Żntr-o sedint´┐Ż care se dorea a fi solemn´┐Ż au avut loc asemenea incidente nepl´┐Żcute, mai ales ´┐Żn Parlamentul unei t´┐Żri care se afl´┐Ż ´┐Żn pragul intr´┐Żrii ´┐Żn Uniunea European´┐Ż. Autorii acestor incidente s´┐Żnt ´┐Żn exclusivitate cei de la Partidul Rom´┐Żnia Mare si simpatizantii acestora. Dincolo de asta, salut initiativa presedintelui Traian B´┐Żsescu, chiar dac´┐Ż ea vine la doi ani de zile de mandat. ´┐Żn acelasi timp, s´┐Ż nu uit´┐Żm c´┐Ż liberalii au fost cei care au f´┐Żcut primii demersuri ´┐Żn condamnarea comunismului si PNL este cel care lupt´┐Ż zi de zi pentru asta, prin m´┐Żsurile liberale pe care le ia guvernarea“, a declarat senatorul liberal Serban Str´┐Żtil´┐Ż.
„A fost circ! Si nu l-a f´┐Żcut nici PSD, nici actuala Putere. L-a f´┐Żcut Partidul Rom´┐Żnia Mare. Fiecare din noi are modul lui de a se comporta. Mie personal mi-a fost rusine de atitudinea lor. De regul´┐Ż, locul meu este ´┐Żn apropierea grupului parlamentarilor PRM, dar v´┐Ż spun sincer c´┐Ż, la un moment dat, m-am ridicat si m-am dus mai ´┐Żn spate. Nu s´┐Żnt de acord si dezavuez aceste manifest´┐Żri. Eu s´┐Żnt pentru dezbatere politic´┐Ż, iar Parlamentul Rom´┐Żniei este cadrul ´┐Żn care ar trebui s´┐Ż aib´┐Ż loc aceste dezbateri politice“, a spus deputatul PSD R´┐Żzvan Bobeanu.
„Gestul PRM a fost unul necontrolat. Cred c´┐Ż isteria care a cuprins Partidul Rom´┐Żnia Mare s-a datorat ´┐Żn mare m´┐Żsur´┐Ż agitatorilor din lojele Parlamentului, prezenti acolo la invitatia PRM. B´┐Żnuiesc c´┐Ż presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor s-a asteptat la o nominalizare din partea presedintelui Rom´┐Żniei, o nominalizare care ar fi aruncat cumva o ´┐Żndoial´┐Ż asupra acestui partid. Discursul presedintelui B´┐Żsescu, care de fapt a luat si titlu de lege, fiind ´┐Żn cadru oficial, nu a nominalizat dec´┐Żt o mic´┐Ż parte dintre victimele incontestabile ale regimului comunist. Rezultatele raportului au evidentiat caracterul ilegal de fiintare si instalare a Partidului Comunist Rom´┐Żn si aceast´┐Ż fil´┐Ż din istorie trebuie s´┐Ż o p´┐Żstr´┐Żm ´┐Żn mintea rom´┐Żnilor, la fel ca si necazurile create de aceast´┐Ż structur´┐Ż, ´┐Żn primul r´┐Żnd pentru a nu repeta aceleasi greseli pe viitor“, este de p´┐Żrere si deputatul PD de Neamt Marius Rogin.
„Este jenant ce s-a ´┐Żnt´┐Żmplat! Am mai v´┐Żzut dezbateri, declaratii politice, spectacol ´┐Żn Parlament, dar ca acesta niciodat´┐Ż. La un moment dat, nu mai ´┐Żntelegeam unde m´┐Ż aflu. Cu acest prilej, Parlamentul a mai sc´┐Żzut cu 3% ´┐Żn sondaje, iar Vadim Tudor a mai c´┐Żstigat 3% simpatizanti. Personal, m´┐Ż detasez total de o asemenea atitudine. Nu as putea s´┐Ż fac asa ceva, oric´┐Żt m-ar costa ´┐Żn ochii electoratului. Pur si simplu n-as putea! Mesajul presedintelui B´┐Żsescu a fost unul corect. As putea spune chiar c´┐Ż am apreciat st´┐Żp´┐Żnirea de sine de care a dat dovad´┐Ż. La fel, judec´┐Żnd obiectiv si ´┐Żn conformitate cu regulamentul si cutuma Parlamentului, dup´┐Ż mesajul presedintelui t´┐Żrii nu se fac dezbateri. Nu se putea s´┐Ż fim de acord cu propunerea de dezbatere a celor de la PRM si de aici a pornit totul - c´┐Ż noi nu am votat pentru dezbatere. Cred c´┐Ż atitudinea noastr´┐Ż a fost una corect´┐Ż si tocmai asta vrem acum, dup´┐Ż congresul recent - alt´┐Ż conceptie politic´┐Ż, alt´┐Ż atitudine. Unii analisti ne-au f´┐Żcut ´┐Żn tot felul, pentru c´┐Ż nu am actionat ca PRM, ´┐Żns´┐Ż noi tinem s´┐Ż ne aprecieze oamenii, nu c´┐Żtiva analisti politici“, a spus deputatul PSD Ioan Munteanu.
„Presedintele trebuia s´┐Ż aib´┐Ż curajul s´┐Ż asculte p´┐Żn´┐Ż la cap´┐Żt ce au de spus reprezentantii partidelor politice“
Singurul care s-a declarat pro-b´┐Żl´┐Żc´┐Żreala de la Casa Poporului a fost, asa cum era de asteptat, presedintele PRM Neamt, fost senator. „Regret doar c´┐Ż nu s-a creat aceast´┐Ż posibilitate ca fortele politice s´┐Ż ´┐Żsi spun´┐Ż cuv´┐Żntul ´┐Żn fata presedintelui t´┐Żrii dup´┐Ż discurs, desi se tot bat cu pumnii ´┐Żn piept cu democratia lor. Presedintele trebuia s´┐Ż aib´┐Ż curajul s´┐Ż asculte p´┐Żn´┐Ż la cap´┐Żt ce au de spus reprezentantii partidelor politice. Apreciez c´┐Ż dac´┐Ż eram eu acolo, as fi fost mult mai dur. Nu poti s´┐Ż condamni o or´┐Żnduire f´┐Żr´┐Ż s´┐Ż te referi la oameni, la persoane, concret. Raportul acesta, dincolo de faptul c´┐Ż este f´┐Żcut de persoane care nu aveau ce c´┐Żuta ´┐Żn acest demers, este generalist. Este plin de lozinci pe care le-as fi putut scrie si eu din birou“, a spus Dumitru Badea.
Circul de la Parlament a avut ca buton declansator discursul presedintelui Traian B´┐Żsescu, ca urmare a raportului elaborat de comisia Tism´┐Żneanu. Traian B´┐Żsescu a declarat oficial c´┐Ż regimul comunist a fost unul „ilegal si criminal“ si a prezentat o parte din concluziile comisiei. ´┐Żnversunati de faptul c´┐Ż prin cele peste sase sute de file apare Corneliu Vadim Tudor ca fiind „un bard de ´┐Żncredere al cuplului Ceausescu“, peremistii ´┐Żn frunte cu liderul lor au huiduit, fluierat, ´┐Żnjurat, s´┐Żrit la b´┐Żtaie cu Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu, i-au trimis o sticl´┐Ż de sampanie presedintelui B´┐Żsescu la tribun´┐Ż, au fluturat cartonase rosii, au plimbat un banner pe care scria „Pusc´┐Żria mafiotilor“ si care ar´┐Żta un Traian B´┐Żsescu ´┐Żn spatele gratiilor, au ´┐Żnjurat si au st´┐Żrnit amuzamentul colegilor de Parlament. Spectacolul a avut parte si de public de elit´┐Ż, la eveniment fiind invitati personal de presedintele B´┐Żsescu personalit´┐Żti precum Regele Mihai I, fostul sef de stat Emil Constantinescu, Doina Cornea, Theodor Stolojan, Lech Walesa (fostul presedinte al Poloniei) si Jelio Jelev (fostul sef al statului bulgar).

Articol afisat de 1735 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective