Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 13 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taximetria, încotro?

Taximetria, încotro?

Taximetria, ca serviciu de utilitate publicã, este reglementatã prin Legea nr. 38/ 2003 care stabileste cum se organizeazã, se autorizeazã si se controleazã aceastã activitate.
Din 2003 si pînã în prezent, pe plan legislativ au intervenit o serie de modificãri la nivel european care, cu ocazia integrãrii României în comunitate, au trebuit preluate în legislatia nationalã.
Principala prevedere vizeazã scoaterea transportului local public de persoane de sub autoritatea Ministerului Transporturilor si organizarea acestuia sub autoritatea Ministerului Administratiei si Internelor.
Din aceastã perspectivã, dar si datoritã aparitiei unor disfunctionalitãti în sistemul de organizare a taximetriei la nivelul localitãtilor, se impune modificarea unor prevederi ale Legii 38/ 2003 operatiune care este în curs de finalizare.
Legea 38/ 2003, privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere, nu poate fi modificatã înainte de finalizarea Legii privind transportul local, lege care este, în prezent, în lucru la Camera Deputatilor si care va fi aprobatã pînã la finele lunii februarie.
Functie de prevederile legii respective, vor fi operate modificãri ale Legii 38/2003. Dupã cum decurg dezbaterile în comisii, legea respectivã modificatã va intra în vigoare la finele lunii martie.
Pînã atunci, activitatea de taximetrie va fi autorizatã si va functiona dupã legea si normele existente.
Pînã atunci însã, autoritãtile locale, respectiv Primãriile si Consiliile locale au obligatia sã supravegheze desfãsurarea taximetriei conform legilor si normelor existente.
Zilele acestea, unii taximetristi din Roman mi-au adus la cunostintã unele deficiente cu care se confruntã în practicarea meseriei în acest municipiu.
În primul rînd, se reclamã tratamentul discriminator la care sînt supusi taximetristii independenti în comparatie cu taximetristii de firmã, în ce priveste activitatea de dispecerat -taxi.
Dupã cum se stie, pentru a primi autorizatie - taxi trebuie fãcutã dovada cã taximetristul respectiv este racordat la un dispecerat - taxi. Dovada este un contract încheiat cu un operator - dispecer.
La Roman, un astfel de contract costã 150-200 lei pe lunã, ceea ce este mult, pentru a asigura unui taximetrist comenzile transmise prin statia radio.
Unii operatori- dispeceri, pe post de „bãieti destepti“, profitînd de prevederile legii privind existenta contractului, elibereazã dovezi de „racordare“ la dispecerat, contra sumei de 50 lei pe lunã, fãrã ca acest racord sã existe în mod real, prostind astfel functionarii primãriei, care transformã o cerintã realã într-o formalitate.
Asa-zisa dispecerizare a unor taximetristi romascani, pentru suma de 50 lei / lunã, nu rezolvã o cerintã a legii care este în favoarea publicului -utilizator, ci în defavoarea acestora.
În schimb mãsura, aplicatã formal, este în favoarea exclusivã a operatorilor - dispecerii respectivi, care încaseazã, astfel, 600 de lei anual, pentru fiecare taximetrist, fãrã a avea nici o obligatie si fãrã nici o cheltuialã, introducînd efectiv banii în buzunar.
Mai grav este faptul cã acesti taximetristi nu pot demonstra cã au plãtit dovada dispecerizãrii, deoarece nu se elibereazã chitante, ceea ce aduce de la o postã a evaziune fiscalã.
ÃŽn aceste circumstante, finantele publice locale ar trebui sã se sesizeze si sã facã ordine, dar si functionarii primãriei trebuie sã nu mai accepte sã înghitã pe nemestecate tot ce li se „serveste“ din partea acestor dispeceri „bãieti destepti“.

„Obligatorie sã rãmînã numai dispecerizarea taxiurilor apartinînd de firme“

În modificarea Legii 38/ 2003, mã gîndesc ca, în cazul în care taximetristii independenti vor fi mentinuti în limita a 30% ca pondere, dispecerizarea radio sã devinã optionalã. Obligatorie sã rãmînã numai dispecerizarea taxiurilor apartinînd de firme. Totodatã, dispeceratelor existente, care au taxiuri în piatã, sã li se interzicã de a asigura dispecerizarea altor taxiuri, pentru a elimina orice posibilitate de tratament discriminatoriu, care se manifestã de altfel la nivelul majoritãtii localitãtilor din tarã, unde se practicã taximetria.
O altã problemã este situatia reprezentãrii intereselor legitime ale taximetristilor. Este firesc ca acestia sã se asocieze în diverse forme, pentru a-si putea sustine interesele în raport cu autoritãtile locale. Este realã o astfel de cerintã, dar unele forme de asociere sînt create doar ca solutii de a încasa necuvenit niste bani de la taximetristi pentru eliberarea „recomandãrilor“ anuale. Pentru majoritatea unor astfel de „asociatii“, eliberarea „recomandãrilor“ nu reprezintã nici o responsabilitate, ci doar o sursã de venituri ilicite. Spun ilicite deoarece si la Piatra Neamt, si la Roman se elibereazã taximetristilor astfel de „recomandãri“, fãrã existenta unor chitante de platã, ceea ce aduce tot a evaziune fiscalã, banii adunîndu-se în buzunare.
Directia Finantelor Publice ar trebui sã se sesizeze cã atît numãrul „contractelor de dispecerizare“, cît si al „recomandãrilor“ aflate în dosarele de autorizare de la primãrii trebuie sã aibã în echivalent numãrul de chitante pentru taxele plãtite la dispecerate sau la asociatiile de taximetristi existente.
Voi sustine, cu ocazia modificãrii Legii 38/ 2003, desfiintarea impunerii prezentãrii unei „recomandãri“, în cazul autorizãrii sau eliberãrii unei autorizatii -taxi.
Sînt convins cã, astfel, majoritatea asa-ziselor asociatii de taximetristi, înfiintate numai pentru încasarea taxelor pentru „recomandãri“, alte activitãti nedesfãsurînd, se vor dizolva de la sine, rãmînînd în functiune doar acele asociatii serioase, dispuse sã reprezinte interesele taximetristilor în orice situatii, fãrã a-i buzunãri nejustificat.

Articol afisat de 1858 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective