Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 13 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taximetria, încotro?

Taximetria, încotro?

Taximetria, ca serviciu de utilitate publică, este reglementată prin Legea nr. 38/ 2003 care stabileste cum se organizează, se autorizează si se controlează această activitate.
Din 2003 si pînă în prezent, pe plan legislativ au intervenit o serie de modificări la nivel european care, cu ocazia integrării României în comunitate, au trebuit preluate în legislatia natională.
Principala prevedere vizează scoaterea transportului local public de persoane de sub autoritatea Ministerului Transporturilor si organizarea acestuia sub autoritatea Ministerului Administratiei si Internelor.
Din această perspectivă, dar si datorită aparitiei unor disfunctionalităti în sistemul de organizare a taximetriei la nivelul localitătilor, se impune modificarea unor prevederi ale Legii 38/ 2003 operatiune care este în curs de finalizare.
Legea 38/ 2003, privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere, nu poate fi modificată înainte de finalizarea Legii privind transportul local, lege care este, în prezent, în lucru la Camera Deputatilor si care va fi aprobată pînă la finele lunii februarie.
Functie de prevederile legii respective, vor fi operate modificări ale Legii 38/2003. După cum decurg dezbaterile în comisii, legea respectivă modificată va intra în vigoare la finele lunii martie.
Pînă atunci, activitatea de taximetrie va fi autorizată si va functiona după legea si normele existente.
Pînă atunci însă, autoritătile locale, respectiv Primăriile si Consiliile locale au obligatia să supravegheze desfăsurarea taximetriei conform legilor si normelor existente.
Zilele acestea, unii taximetristi din Roman mi-au adus la cunostintă unele deficiente cu care se confruntă în practicarea meseriei în acest municipiu.
În primul rînd, se reclamă tratamentul discriminator la care sînt supusi taximetristii independenti în comparatie cu taximetristii de firmă, în ce priveste activitatea de dispecerat -taxi.
După cum se stie, pentru a primi autorizatie - taxi trebuie făcută dovada că taximetristul respectiv este racordat la un dispecerat - taxi. Dovada este un contract încheiat cu un operator - dispecer.
La Roman, un astfel de contract costă 150-200 lei pe lună, ceea ce este mult, pentru a asigura unui taximetrist comenzile transmise prin statia radio.
Unii operatori- dispeceri, pe post de „băieti destepti“, profitînd de prevederile legii privind existenta contractului, eliberează dovezi de „racordare“ la dispecerat, contra sumei de 50 lei pe lună, fără ca acest racord să existe în mod real, prostind astfel functionarii primăriei, care transformă o cerintă reală într-o formalitate.
Asa-zisa dispecerizare a unor taximetristi romascani, pentru suma de 50 lei / lună, nu rezolvă o cerintă a legii care este în favoarea publicului -utilizator, ci în defavoarea acestora.
În schimb măsura, aplicată formal, este în favoarea exclusivă a operatorilor - dispecerii respectivi, care încasează, astfel, 600 de lei anual, pentru fiecare taximetrist, fără a avea nici o obligatie si fără nici o cheltuială, introducînd efectiv banii în buzunar.
Mai grav este faptul că acesti taximetristi nu pot demonstra că au plătit dovada dispecerizării, deoarece nu se eliberează chitante, ceea ce aduce de la o postă a evaziune fiscală.
În aceste circumstante, finantele publice locale ar trebui să se sesizeze si să facă ordine, dar si functionarii primăriei trebuie să nu mai accepte să înghită pe nemestecate tot ce li se „serveste“ din partea acestor dispeceri „băieti destepti“.

„Obligatorie să rămînă numai dispecerizarea taxiurilor apartinînd de firme“

În modificarea Legii 38/ 2003, mă gîndesc ca, în cazul în care taximetristii independenti vor fi mentinuti în limita a 30% ca pondere, dispecerizarea radio să devină optională. Obligatorie să rămînă numai dispecerizarea taxiurilor apartinînd de firme. Totodată, dispeceratelor existente, care au taxiuri în piată, să li se interzică de a asigura dispecerizarea altor taxiuri, pentru a elimina orice posibilitate de tratament discriminatoriu, care se manifestă de altfel la nivelul majoritătii localitătilor din tară, unde se practică taximetria.
O altă problemă este situatia reprezentării intereselor legitime ale taximetristilor. Este firesc ca acestia să se asocieze în diverse forme, pentru a-si putea sustine interesele în raport cu autoritătile locale. Este reală o astfel de cerintă, dar unele forme de asociere sînt create doar ca solutii de a încasa necuvenit niste bani de la taximetristi pentru eliberarea „recomandărilor“ anuale. Pentru majoritatea unor astfel de „asociatii“, eliberarea „recomandărilor“ nu reprezintă nici o responsabilitate, ci doar o sursă de venituri ilicite. Spun ilicite deoarece si la Piatra Neamt, si la Roman se eliberează taximetristilor astfel de „recomandări“, fără existenta unor chitante de plată, ceea ce aduce tot a evaziune fiscală, banii adunîndu-se în buzunare.
Directia Finantelor Publice ar trebui să se sesizeze că atît numărul „contractelor de dispecerizare“, cît si al „recomandărilor“ aflate în dosarele de autorizare de la primării trebuie să aibă în echivalent numărul de chitante pentru taxele plătite la dispecerate sau la asociatiile de taximetristi existente.
Voi sustine, cu ocazia modificării Legii 38/ 2003, desfiintarea impunerii prezentării unei „recomandări“, în cazul autorizării sau eliberării unei autorizatii -taxi.
Sînt convins că, astfel, majoritatea asa-ziselor asociatii de taximetristi, înfiintate numai pentru încasarea taxelor pentru „recomandări“, alte activităti nedesfăsurînd, se vor dizolva de la sine, rămînînd în functiune doar acele asociatii serioase, dispuse să reprezinte interesele taximetristilor în orice situatii, fără a-i buzunări nejustificat.

Articol afisat de 1602 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamt)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective