Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aruncati în Bistrita de furtunã

Aruncati în Bistrita de furtunã

• un copil de 11 ani si o bãtrînã în vîrstã de 74 de ani, ambii din Borca, au ajuns în rîul Bistrita, dupã ce au cãzut de pe o punte • nefiind sustinutã, puntea a fost întoarsã pe dos de o rafalã de vînt extrem de violentã • cei doi au fost salvati de vecinii care au auzit strigãtele disperate ale copilului •

Un copil de 11 ani si o bãtrînã în vîrstã de 74 de ani, ambii din satul Pîrîul Cîrjei, comuna Borca, au fost la un pas sã se înece în rîul Bistrita, dupã ce au cãzut de pe o punte extrem de nesigurã, întoarsã pe dos de o puternicã rafalã de vînt. Incidentul s-a petrecut sîmbãtã dimineatã, în jurul orei 9, în timp ce Constantin Bîrgãuanu si Valeria Cîrjã, vecini pe care îi despart cîteva case, treceau puntea pentru a ajunge în satul Poiana Borcii, ca sã meargã la un magazin universal si sã cumpere diverse lucruri de care aveau nevoie. Cînd a început sã batã vîntul si sã zgîltîie puntea, copilul mai avea avea de parcurs vreo 20 de metri pînã sã ajungã pe mal, iar septuagenara se afla pe la mijlocul acesteia, asa încît nu au avut de ales si si-au continuat drumul.
Cum puntea nu este sustinutã deloc si este doar prinsã la cele douã capete, cînd vîntul a început sã batã foarte tare, a fost pur si simplu întoarsã pe dos, iar copilul si bãtrîna au fost aruncati în apã de la înãltimea de aproximativ patru metri. Bãiatul a aterizat pe prundis, într-o zonã unde apa nu îi trecea de genunchi.
„Cînd am vãzut cã mã ia vîntul, am încercat sã mã tin de o sîrmã care atîrna de punte, dar nu am reusit si am cãzut pe burtã pe pietrele din albie. Cîteva minute nu am mai stiu ce e cu mine, am lesinat, dar cînd mi-am revenit si m-am vãzut în apã, m-am ridicat si am vrut sã mã duc spre mal, dar am auzit-o pe bunica Valeria care tipa tare. Ea a cãzut în mijlocul Bistritei si apa a cãrat-o la vale vreo sutã de metri. M-am dus dupã ea si am încercat sã o trag înspre mal. Ceva-ceva am reusit eu, dar apa era asa furioasã si rece si nu prea aveam putere. Cînd am vãzut cã nu mã descurc, am strigat cît am putut eu de tare, dupã ajutor. M-au auzit oamenii din sat, s-au adunat o grãmadã si, pînã la urmã, au adus o scarã si ne-au scos din apã“, a povestit Constantin Bîrgãuanu.
Cele douã victime au fost transportate cu masina de cãtre un sãtean la casele lor, dupã care au fost duse la Spitalul Bicaz. Cum cei doi accidentati acuzau dureri insuportabile si necesitau investigatii amãnuntite, de aceea au fost transportati cu autosanitara la Spitalul Judetean Neamt.
„Cînd au ajuns la noi, pãreau a avea amîndoi afectiuni destul de grave, dar mai ales în cazul copilului, care avea traumatism abdominal si toracic, am suspectat cã ar putea fi vorba despre rupturi de organe interne. Investigatiile radiologice au arãta cã, din fericire, nu era vorba despre asa ceva. Oricum, starea lor nu era bunã, din cauza traumatismelor suferite si, pentru a-i supraveghea atent, i-am internat pe amîndoi, pentru cã mai sînt leziuni în doi timpi, care pot apãrea si ceva mai tîrziu“, a precizat doctorul Iosif Köszeghi, seful sectiei Chirurgie Generalã a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, care, fiind de gardã, s-a ocupat de cei doi pacienti.

„Pentru cã nu avem fonduri sã le consolidãm, cred cã mai bine este sã le suspendãm“

La mai bine de 24 de ore de la accidentul a cãrei victimã a fost, ieri, Valeria Cîrjã încã se minuna si fãcea cruce, nevenindu-i a crede cã a scãpat cu viatã. „Numai Dumnezeu si Maica Domnului mi-au auzit rugãciunile si nu m-au lãsat sã mor. Am avut mare noroc cã am cãzut pe spate si nu m-am înecat. Apa era tare învolburatã si mã ducea repede la vale. De spaimã si de durere si de cît mi-era de frig, abia am putut sã deschid gura si sã strig. Dacã nu era Costel, cred cã eram moartã. El s-a chinuit, sãracul, sã mã ducã înspre mal si a strigat cît l-au tinut puterile dupã ajutor. Slavã Domnului cã sînt vie. Puntea aceea e tare periculoasã, au mai fost oameni care au cãzut de pe ea si nimeni nu ia nici o mãsurã, sã o sprijine cu ceva. Pe primar nu îl intereseazã. Au fost puse, la un moment dat, niste bîrne, sub formã de stîlp, ca sã o sustinã, dar au fost luate de apã. Anul trecut, parcã tot pe vremea asta, un bãrbat tînãr a cãzut si a murit înghetat, cã, de seara, de cînd s-a întîmplat, nu a mai trecut nimeni pe acolo si nici nu l-a auzit nimeni. L-au gãsit oamenii mort, dimineatã“, a spus septuagenara.
Desi puntea nu prezintã deloc sigurantã, toti muntenii din cele douã sate îsi riscã viata si traverseazã de pe un mal pe altul al Bistritei, ca sã scurteze drumul cu aproape un kilometru.
Vasile Aleca, primarul de Borca, a sustinut cã din cauza instabilitãtii puntii de legãturã dintre Pîrîul Cîrjei si Poiana Borcii, ca si a altora din comunã, li s-a recomandat muntenilor sã nu le mai foloseascã, chiar dacã au de mers mai mult. „Am spus de zeci de ori cã aceste punti nu sînt stabile si, ca atare, nu prezintã nici o sigurantã, mai ales atunci cînd plouã, bate vîntul si cînd e zãpadã. Noi am încercat sã reparãm aceste punti, dar ele necesitã consolidãri. Dar pentru asta este nevoie de bani. Pentru cã nu avem fonduri sã le consolidãm, cred cã este mai bine sã le suspendãm“, a declarat Vasile Aleca, primarul comunei Borca.

Articol afisat de 1540 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective