Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Aruncati în Bistrita de furtună

Aruncati în Bistrita de furtună

• un copil de 11 ani si o bătrînă în vîrstă de 74 de ani, ambii din Borca, au ajuns în rîul Bistrita, după ce au căzut de pe o punte • nefiind sustinută, puntea a fost întoarsă pe dos de o rafală de vînt extrem de violentă • cei doi au fost salvati de vecinii care au auzit strigătele disperate ale copilului •

Un copil de 11 ani si o bătrînă în vîrstă de 74 de ani, ambii din satul Pîrîul Cîrjei, comuna Borca, au fost la un pas să se înece în rîul Bistrita, după ce au căzut de pe o punte extrem de nesigură, întoarsă pe dos de o puternică rafală de vînt. Incidentul s-a petrecut sîmbătă dimineată, în jurul orei 9, în timp ce Constantin Bîrgăuanu si Valeria Cîrjă, vecini pe care îi despart cîteva case, treceau puntea pentru a ajunge în satul Poiana Borcii, ca să meargă la un magazin universal si să cumpere diverse lucruri de care aveau nevoie. Cînd a început să bată vîntul si să zgîltîie puntea, copilul mai avea avea de parcurs vreo 20 de metri pînă să ajungă pe mal, iar septuagenara se afla pe la mijlocul acesteia, asa încît nu au avut de ales si si-au continuat drumul.
Cum puntea nu este sustinută deloc si este doar prinsă la cele două capete, cînd vîntul a început să bată foarte tare, a fost pur si simplu întoarsă pe dos, iar copilul si bătrîna au fost aruncati în apă de la înăltimea de aproximativ patru metri. Băiatul a aterizat pe prundis, într-o zonă unde apa nu îi trecea de genunchi.
„Cînd am văzut că mă ia vîntul, am încercat să mă tin de o sîrmă care atîrna de punte, dar nu am reusit si am căzut pe burtă pe pietrele din albie. Cîteva minute nu am mai stiu ce e cu mine, am lesinat, dar cînd mi-am revenit si m-am văzut în apă, m-am ridicat si am vrut să mă duc spre mal, dar am auzit-o pe bunica Valeria care tipa tare. Ea a căzut în mijlocul Bistritei si apa a cărat-o la vale vreo sută de metri. M-am dus după ea si am încercat să o trag înspre mal. Ceva-ceva am reusit eu, dar apa era asa furioasă si rece si nu prea aveam putere. Cînd am văzut că nu mă descurc, am strigat cît am putut eu de tare, după ajutor. M-au auzit oamenii din sat, s-au adunat o grămadă si, pînă la urmă, au adus o scară si ne-au scos din apă“, a povestit Constantin Bîrgăuanu.
Cele două victime au fost transportate cu masina de către un sătean la casele lor, după care au fost duse la Spitalul Bicaz. Cum cei doi accidentati acuzau dureri insuportabile si necesitau investigatii amănuntite, de aceea au fost transportati cu autosanitara la Spitalul Judetean Neamt.
„Cînd au ajuns la noi, păreau a avea amîndoi afectiuni destul de grave, dar mai ales în cazul copilului, care avea traumatism abdominal si toracic, am suspectat că ar putea fi vorba despre rupturi de organe interne. Investigatiile radiologice au arăta că, din fericire, nu era vorba despre asa ceva. Oricum, starea lor nu era bună, din cauza traumatismelor suferite si, pentru a-i supraveghea atent, i-am internat pe amîndoi, pentru că mai sînt leziuni în doi timpi, care pot apărea si ceva mai tîrziu“, a precizat doctorul Iosif Köszeghi, seful sectiei Chirurgie Generală a Spitalului Judetean de Urgentă Neamt, care, fiind de gardă, s-a ocupat de cei doi pacienti.

„Pentru că nu avem fonduri să le consolidăm, cred că mai bine este să le suspendăm“

La mai bine de 24 de ore de la accidentul a cărei victimă a fost, ieri, Valeria Cîrjă încă se minuna si făcea cruce, nevenindu-i a crede că a scăpat cu viată. „Numai Dumnezeu si Maica Domnului mi-au auzit rugăciunile si nu m-au lăsat să mor. Am avut mare noroc că am căzut pe spate si nu m-am înecat. Apa era tare învolburată si mă ducea repede la vale. De spaimă si de durere si de cît mi-era de frig, abia am putut să deschid gura si să strig. Dacă nu era Costel, cred că eram moartă. El s-a chinuit, săracul, să mă ducă înspre mal si a strigat cît l-au tinut puterile după ajutor. Slavă Domnului că sînt vie. Puntea aceea e tare periculoasă, au mai fost oameni care au căzut de pe ea si nimeni nu ia nici o măsură, să o sprijine cu ceva. Pe primar nu îl interesează. Au fost puse, la un moment dat, niste bîrne, sub formă de stîlp, ca să o sustină, dar au fost luate de apă. Anul trecut, parcă tot pe vremea asta, un bărbat tînăr a căzut si a murit înghetat, că, de seara, de cînd s-a întîmplat, nu a mai trecut nimeni pe acolo si nici nu l-a auzit nimeni. L-au găsit oamenii mort, dimineată“, a spus septuagenara.
Desi puntea nu prezintă deloc sigurantă, toti muntenii din cele două sate îsi riscă viata si traversează de pe un mal pe altul al Bistritei, ca să scurteze drumul cu aproape un kilometru.
Vasile Aleca, primarul de Borca, a sustinut că din cauza instabilitătii puntii de legătură dintre Pîrîul Cîrjei si Poiana Borcii, ca si a altora din comună, li s-a recomandat muntenilor să nu le mai folosească, chiar dacă au de mers mai mult. „Am spus de zeci de ori că aceste punti nu sînt stabile si, ca atare, nu prezintă nici o sigurantă, mai ales atunci cînd plouă, bate vîntul si cînd e zăpadă. Noi am încercat să reparăm aceste punti, dar ele necesită consolidări. Dar pentru asta este nevoie de bani. Pentru că nu avem fonduri să le consolidăm, cred că este mai bine să le suspendăm“, a declarat Vasile Aleca, primarul comunei Borca.

Articol afisat de 1210 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective