Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elevii nemteni pot învăta european

• elevii românii pot studia în orice scoală publică din UE • actele necesare înscrierii la una dintre institutiile publice de învătămînt sînt certificatul de nastere si foaia matricolă de la institutia unde elevul a studiat în România •

Elevii din Neamt, precum cei din întreaga Românie, pot studia în orice tară europeană. Deoarece drepturile de cetăteni europeni sînt destul de proaspete pentru nemtenii care lucrează în străinătate, ori au în plan acest lucru, la Inspectoratul Scolar al judetului Neamt încă nu au apărut solicitări de retragere a copiilor din scolile de masă si transferarea lor, pentru continuarea studiilor, în alte tări. Profesor Maria Rusu, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt, a declarat că, din experienta anilor trecuti, cei mai multi dintre elevii care au plecat erau din ciclul primar si din clasele a V-a si a VI-a. „În ultimii ani, au plecat foarte multi copii din scolile noastre. Dacă s-au înregistrat solicitări de plecare de la începutul anului calendaristic si pînă acum, nu stiu, dar perioada care a trecut este scurtă. De altfel, la Inspectoratul Scolar nu se tine o evidentă a acestor cereri, cele care le înregistrează fiind scolile de unde pleacă elevii. Noi asigurăm doar consilierea directorilor care au de întocmit documentatia privind transferul“, a declarat adjuncta ISJ Neamt, Maria Rusu.
În tările europene, cursurile scolilor de stat sînt gratuite, singura taxă care trebuie plătită fiind aceea de înscriere la unitatea de învătămînt. Valoarea acesteia variază între 40 si 100 de euro. Indiferent că studiază în Franta, Spania, Germania sau Italia, actele necesare înscrierii la una dintre institutiile publice de învătămînt sînt certificatul de nastere si foaia matricolă de la institutia unde elevul a studiat în România. În unele tări, există o taxă modică pentru echivalarea anilor de studiu. De exemplu, în Spania, pentru formalitătile de echivalare a anilor de studiu urmati în România, trebuie plătită o taxă de 42-45 de euro, într-un cont din tara iberică. „În primele săptămîni, au loc testări pentru a vedea care e nivelul de cunostinte al elevului. La matematică s-ar putea să fie mai avansat decît al viitorii lui colegi“, a explicat Luminita Matei, director la Departamentul de Integrare din Ministerul Educatiei. Aceasta mai spune că românii pot cere să studieze limba română si civilizatia românească, cu precizarea că orele se pot organiza în functie de numărul de elevi.

În Anglia, oferte la scolile internationale

În Marea Britanie, rezidentii români îsi pot înscrie copiii la orice scoală publică, prin intermediul autoritătilor locale. Pe lîngă scolile publice, românii pot studia în alte două tipuri de institutii de învătămînt. În cele europene, admiterea se dă în anumite conditii si se plăteste o taxă anuală. În cele internationale, înscrierea se face pe baza documentelor de studiu din tara de origine si a unor teste care se dau înainte de admitere. „Aceste scoli urmăresc programa de studiu din Marea Britanie, iar predarea se face în limba engleză, de la gradinită pînă la liceu“, a afirmat Toma Rusănescu, education promotion officer de la British School România.
În Marea Britanie, autoritătile locale au un rol important în finantarea si managementul scolii. „De aceea, în anumite conditii, pot percepe anumite taxe, însă acestea, în cazul scolilor publice, nu sînt taxe de studiu“, a mai spus Luminita Matei, director la Departamentul de Integrare din Ministerul Educatiei. Detalii despre scolile englezesti se găsesc la www.cobisec.org. De altfel, informatii despre toate scolile europene, precum si detalii despre admitere pot fi aflate de către cei interesati de pe adresa www.eursc.org.

Articol afisat de 1254 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective