Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Elevii nemteni pot învãta european

• elevii românii pot studia în orice scoalã publicã din UE • actele necesare înscrierii la una dintre institutiile publice de învãtãmînt sînt certificatul de nastere si foaia matricolã de la institutia unde elevul a studiat în România •

Elevii din Neamt, precum cei din întreaga Românie, pot studia în orice tarã europeanã. Deoarece drepturile de cetãteni europeni sînt destul de proaspete pentru nemtenii care lucreazã în strãinãtate, ori au în plan acest lucru, la Inspectoratul Scolar al judetului Neamt încã nu au apãrut solicitãri de retragere a copiilor din scolile de masã si transferarea lor, pentru continuarea studiilor, în alte tãri. Profesor Maria Rusu, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt, a declarat cã, din experienta anilor trecuti, cei mai multi dintre elevii care au plecat erau din ciclul primar si din clasele a V-a si a VI-a. „ÃŽn ultimii ani, au plecat foarte multi copii din scolile noastre. Dacã s-au înregistrat solicitãri de plecare de la începutul anului calendaristic si pînã acum, nu stiu, dar perioada care a trecut este scurtã. De altfel, la Inspectoratul Scolar nu se tine o evidentã a acestor cereri, cele care le înregistreazã fiind scolile de unde pleacã elevii. Noi asigurãm doar consilierea directorilor care au de întocmit documentatia privind transferul“, a declarat adjuncta ISJ Neamt, Maria Rusu.
ÃŽn tãrile europene, cursurile scolilor de stat sînt gratuite, singura taxã care trebuie plãtitã fiind aceea de înscriere la unitatea de învãtãmînt. Valoarea acesteia variazã între 40 si 100 de euro. Indiferent cã studiazã în Franta, Spania, Germania sau Italia, actele necesare înscrierii la una dintre institutiile publice de învãtãmînt sînt certificatul de nastere si foaia matricolã de la institutia unde elevul a studiat în România. ÃŽn unele tãri, existã o taxã modicã pentru echivalarea anilor de studiu. De exemplu, în Spania, pentru formalitãtile de echivalare a anilor de studiu urmati în România, trebuie plãtitã o taxã de 42-45 de euro, într-un cont din tara ibericã. „ÃŽn primele sãptãmîni, au loc testãri pentru a vedea care e nivelul de cunostinte al elevului. La matematicã s-ar putea sã fie mai avansat decît al viitorii lui colegi“, a explicat Luminita Matei, director la Departamentul de Integrare din Ministerul Educatiei. Aceasta mai spune cã românii pot cere sã studieze limba românã si civilizatia româneascã, cu precizarea cã orele se pot organiza în functie de numãrul de elevi.

ÃŽn Anglia, oferte la scolile internationale

ÃŽn Marea Britanie, rezidentii români îsi pot înscrie copiii la orice scoalã publicã, prin intermediul autoritãtilor locale. Pe lîngã scolile publice, românii pot studia în alte douã tipuri de institutii de învãtãmînt. ÃŽn cele europene, admiterea se dã în anumite conditii si se plãteste o taxã anualã. ÃŽn cele internationale, înscrierea se face pe baza documentelor de studiu din tara de origine si a unor teste care se dau înainte de admitere. „Aceste scoli urmãresc programa de studiu din Marea Britanie, iar predarea se face în limba englezã, de la gradinitã pînã la liceu“, a afirmat Toma Rusãnescu, education promotion officer de la British School România.
ÃŽn Marea Britanie, autoritãtile locale au un rol important în finantarea si managementul scolii. „De aceea, în anumite conditii, pot percepe anumite taxe, însã acestea, în cazul scolilor publice, nu sînt taxe de studiu“, a mai spus Luminita Matei, director la Departamentul de Integrare din Ministerul Educatiei. Detalii despre scolile englezesti se gãsesc la www.cobisec.org. De altfel, informatii despre toate scolile europene, precum si detalii despre admitere pot fi aflate de cãtre cei interesati de pe adresa www.eursc.org.

Articol afisat de 1574 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective