Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sună „goarna“ descentralizării în învătămînt

• prezenti, la Brasov“, la o întîlnire cu ministrul educatiei si cercetării, sefii inspectoratelor scolare judetene au fost anuntati că ar putea deveni functionari publici • inspectoratele s-ar putea transforma în directii judetene si ar rămîne fără sarcina gestionării fondurilor • directorii de scoli ar putea fi alesi de comisii conduse de primari •

Inspectorii scolari generali s-au întîlnit, la sfîrsitul săptămînii trecute, la Brasov, cu ministrul educatiei si cercetării si au aflat care sînt noutătile în domeniul învătămîntului, pentru anul 2007. Punctele „tari“ ale proiectului educatiei se referă la faptul că toti inspectorii scolari se vor transforma în functionari publici, iar directorii scolilor îsi vor organiza singuri concursurile de angajare a cadrelor didactice.
Ministrul Mihail Hărdău i-a anuntat pe inspectorii scolari, aflati la întîlnirea anuală care a avut loc la sfîrsitul săptămînii trecute, că inspectoratele judetene vor fi transformate în directii judetene. Această transformare a MEdC va atrage după sine si schimbarea statutului inspectorilor, care ar deveni, din cadre didactice, functionari publici. Planurile MEdC prevăd, însă, si posibilitatea ca inspectorii să îsi rezerve catedrele.
Mariana Rosanu, purtător de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat că, la întîlnirea de la Brasov, s-a mai discutat despre faptul că 2007 va fi anul fondurilor pentru formare, al investirii în resursele umane, în vreme ce 2006 a fost anul investitiilor în infrastructura scolară.
Dacă aceste anunturi făcute de ministrul Hărdău se vor materializa, salarizarea noilor functionari ce provin din inspectoratele scolare judetene ar intra în atributiile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Directiile judetene pentru învătămînt preuniversitar ar rămîne în subordinea Ministerului Educatiei, dar atributiile lor s-ar limita strict la probleme legate de învătămînt si nu ar mai avea responsabilităti financiare, cum ar fi gestionarea fondurilor pentru investitii, iar acestea ar urma să fie preluate de comunitătile locale. Conform proiectului ministerului, directiile de învătămînt ar urma să se ocupe cu organizarea curriculei, a inspectiilor scolare si a examenelor. În planurile făcute de Mihail Hărdău pentru realizarea reformei în învătămînt există si o serie de aspecte care necesită revizuire. De exemplu, în proiectul privind reforma în învătămînt, numirea directorilor de scoală ar trebui să fie făcută de comisii ai cărei presedinti ar fi primarii, ori reprezentanti ai acestora. În această situatie, sînt sanse maxime de politizare a functiilor de conducere din unitătile de învătămînt.
De asemenea, ar trebui clarificată modalitatea prin care vor fi ocupate posturile didactice. Conform proiectului, fiecare director ar putea să aleagă forma de examinare a viitoarelor cadre didactice din scoala pe care o conduce, adică ar avea
libertate absolută în a-si selecta subalternii.
După ce ministrul Hărdău si-a prezentat planurile de viitor, va veni rîndul inspectorilor scolari generali în a-si expune punctele de vedere. Apoi, MEdC se va consulta si cu sindicalistii din sistemul educational, pas de la care va fi creionată directia spre care se va îndrepta învătămîntul românesc.

Articol afisat de 1610 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective