Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sunã „goarna“ descentralizãrii în învãtãmînt

• prezenti, la Brasov“, la o întîlnire cu ministrul educatiei si cercetãrii, sefii inspectoratelor scolare judetene au fost anuntati cã ar putea deveni functionari publici • inspectoratele s-ar putea transforma în directii judetene si ar rãmîne fãrã sarcina gestionãrii fondurilor • directorii de scoli ar putea fi alesi de comisii conduse de primari •

Inspectorii scolari generali s-au întîlnit, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, la Brasov, cu ministrul educatiei si cercetãrii si au aflat care sînt noutãtile în domeniul învãtãmîntului, pentru anul 2007. Punctele „tari“ ale proiectului educatiei se referã la faptul cã toti inspectorii scolari se vor transforma în functionari publici, iar directorii scolilor îsi vor organiza singuri concursurile de angajare a cadrelor didactice.
Ministrul Mihail Hãrdãu i-a anuntat pe inspectorii scolari, aflati la întîlnirea anualã care a avut loc la sfîrsitul sãptãmînii trecute, cã inspectoratele judetene vor fi transformate în directii judetene. Aceastã transformare a MEdC va atrage dupã sine si schimbarea statutului inspectorilor, care ar deveni, din cadre didactice, functionari publici. Planurile MEdC prevãd, însã, si posibilitatea ca inspectorii sã îsi rezerve catedrele.
Mariana Rosanu, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat cã, la întîlnirea de la Brasov, s-a mai discutat despre faptul cã 2007 va fi anul fondurilor pentru formare, al investirii în resursele umane, în vreme ce 2006 a fost anul investitiilor în infrastructura scolarã.
Dacã aceste anunturi fãcute de ministrul Hãrdãu se vor materializa, salarizarea noilor functionari ce provin din inspectoratele scolare judetene ar intra în atributiile Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Directiile judetene pentru învãtãmînt preuniversitar ar rãmîne în subordinea Ministerului Educatiei, dar atributiile lor s-ar limita strict la probleme legate de învãtãmînt si nu ar mai avea responsabilitãti financiare, cum ar fi gestionarea fondurilor pentru investitii, iar acestea ar urma sã fie preluate de comunitãtile locale. Conform proiectului ministerului, directiile de învãtãmînt ar urma sã se ocupe cu organizarea curriculei, a inspectiilor scolare si a examenelor. În planurile fãcute de Mihail Hãrdãu pentru realizarea reformei în învãtãmînt existã si o serie de aspecte care necesitã revizuire. De exemplu, în proiectul privind reforma în învãtãmînt, numirea directorilor de scoalã ar trebui sã fie fãcutã de comisii ai cãrei presedinti ar fi primarii, ori reprezentanti ai acestora. În aceastã situatie, sînt sanse maxime de politizare a functiilor de conducere din unitãtile de învãtãmînt.
De asemenea, ar trebui clarificatã modalitatea prin care vor fi ocupate posturile didactice. Conform proiectului, fiecare director ar putea sã aleagã forma de examinare a viitoarelor cadre didactice din scoala pe care o conduce, adicã ar avea
libertate absolutã în a-si selecta subalternii.
Dupã ce ministrul Hãrdãu si-a prezentat planurile de viitor, va veni rîndul inspectorilor scolari generali în a-si expune punctele de vedere. Apoi, MEdC se va consulta si cu sindicalistii din sistemul educational, pas de la care va fi creionatã directia spre care se va îndrepta învãtãmîntul românesc.

Articol afisat de 1705 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective