Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (II)

Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (II)

Aprilie

• În urma unei solicitări exprese a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România, o Hotărîre de Guvern a statuat Ziua Bibliotecarului din România, în 23 aprilie. Dorind să sublinieze importanta acestui act, Biblioteca Judeteană „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamt a organizat un colocviu national, cu participarea membrilor consiliilor de conducere ale Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România, a altor specialisti ai bibliotecilor din întreaga tară si a unor invitati din Republica Moldova. Tema Săptămînii Nationale a Bibliotecilor a fost „Biblioteca publică - provocări si oportunităti ale dezvoltării sale într-un mediu concurential“.
• În cadrul „Săptămînii Nationale a Bibliotecilor“, între 25 si 29 aprilie, la Piatra Neamt s-au desfăsurat „Zilele Bibliotecii Judetene «G.T. Kirileanu»“.
• O manifestare organizată vineri, 28 aprilie, de Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturală „Pro Basarabia si Bucovina“ a marcat Anul National Mircea Eliade si a prefigurat Anul mondial consacrat marelui scriitor si filosof.
• Sîmbătă, 29 aprilie, la Piatra Neamt a avut loc adunarea de tineret pe tară a „Oastei Domnului“ la care au participat circa 1.500 de tineri din România si Ucraina. Oastea Domnului, înfiintată în 1923, a fost considerată în perioada comunismului drept „un dusman primejdios în calea construirii socialismului si comunismului“ fiind scoasă în afara legii în 1948. La 28 septembrie 1990, printr-o hotărîre a Sfîntului Sinod, a fost recunoscută ca „un mădular viu si fidel al Bisericii Ortodoxe“ si i s-a aprobat statutul de functionare.
• Cu povestirea „Inima casei“, Camelia Varvara-Tudose a obtinut Marele Premiu al Concursului literar „Ion Creangă“ desfăsurat la Iasi.

Mai

• Sub genericul „Tribuna tinerilor interpreti“, Stagiunea muzicală pietreană a adus în prim plan trei dintre foarte tinerele talente ale scolii nemtene de interpretare: pianistii Andrei Gologan si Daniel Ciobanu si violonistul Laurentiu Busnea. Acompaniati de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău, dirijată de Ovidiu Bălan, cei trei tineri virtuozi au prezentat un program de concerte din creatia lui Wolfgang Amadeus Mozart.
• Sala de lectură a Bibliotecii Tehnice din Piatra Neamt a găzduit luni, 15 mai, un colocviu dedicat Marii Adunări Nationale a românilor de pe Cîmpul Libertătii de la Blaj, din 15 mai 1848.
• Regizoarea Louise Dănceanu semnează o premieră a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt cu piesa „L'amour toujours“ de Bulat Okudjava.
• Joi, 18 mai, în sala „Cupola“ a Bibliotecii Judetene „G.T. Kirileanu“ Neamt, a avut loc un recital extraordinar al Ansamblului de muzică barocă „Collegium Musicum Academicum“ al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.
• Sîmbătă, 20 mai, un colocviu organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturală „Pro Basarabia si Bucovina“ a marcat Ziua Mondială a Culturii“ - 21 mai.
• În ultimele zile ale lunii mai, Teatrul Tineretului a prezentat publicului bucurestean trei spectacole cu piesele: „Shakespeare reîncărcat“, regia Stefan Iordănescu, „L'amour toujours“ de Bulat Okudjava si „Volpone“ de Ben Jonson, regia Louise Dănceanu.
• Pe 27 si 28 mai, la Piatra Neamt s-a desfăsurat cea de a XVI-a editie a Festivalului de Teatru „Yorick“, care a marcat 11 ani de existentă a Asociatiei Nationale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. Au participat 14 trupe din tară si din Serbia-Muntenegru, iar presedinte al juriului a fost, ca de obicei, actrita Draga Olteanu-Matei.
• La Biblioteca Judeteană „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamt, cunoscutul om de cultură romascan Gh. A.M. Ciobanu si-a lansat marti, 30 mai, lucrarea intitulată „Mileniul trei pe portativ. Ontifonismul“, apărută la Editura „Musatinia“.

Iunie

• Cei 135 de ani de la nasterea savantului si omului de cultură Nicolae Iorga au fost comemorati luni, 5 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamt.
• Prin eforturile unui inimos colectiv de pasionati ai genului, în frunte cu actorul Corneliu-Dan Borcia, peisajul teatral al pietrenilor s-a îmbogătit cu o nouă formă spectaculară inspirată din reprezentatiile underground bucurestene. Primul act artistic a fost consemnat de piesa „Junghiuri“ de Bob Jude Ferrante, pusă în operă de regizorul Alex Mihail, cu sprijinul actorilor: Cezar Antal, Ecaterina Hîtu si Dragos Ionescu.
• Joi, 8 iunie, la Liceul Particular nr. 1 „Aurora Ouatu“ a avut loc lansarea volumelor „Împotriva singurătătii“ de Victor Stan si „Dimineata ciocîrliilor“ de Victor Stan si Ioan Ouatu, apărute la Editura „Timpul“ din Iasi.
• Între 9 si 19 iunie, Ansamblul „Floricică de la Munte“ al Centrului pentru Cultură si Arte „Carmen Saeculare“ din Piatra Neamt, a reprezentat folclorul românesc în cadrul Festivalului International de Folclor de la Reims (Franta).
• În cadrul seratei literar-artistice care a avut loc marti, 13 iunie, la Biblioteca Judeteană „G.T. Kirileanu“, a fost lansat volumul „Mozart sînt eu“ de Max Geneve, tradus din limba franceză de doctorul Virgil Răzesu si apărut la editura omonimă.
• Vineri, 16 iunie, a avut loc ultimul concert din cadrul stagiunii simfonice pietrene. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacău s-a aflat dirijorul american Robert Gutter, iar soliste au fost pianistele Mihaela Spiridon si Ozana Kalmuski-Zarea.
• Luni, 19 iunie, la Clubul Q 30 din Piatra Neamt a avut loc o reprezentatie eveniment. Productia Clubului Prometheus din Bucuresti, preluată de Teatrul „Pi Buni“ al Fundatiei PiatrArt, „Ich bin Ofelia“, este un recital dramatic al actritei Coca Bloos, pe un text de Gertrud Fussenegger, tradus de Dan Stoica, în viziunea regizorală a lui Sorin Militaru, scenografia Alinei Herescu si muzica lui Peter Sarosi.
• Începutul agresiunii URSS împotriva României în 1940 si consecintele ei au fost rememorate în colocviul organizat marti, 27 iunie de către Asociatia Culturală „Pro Basarabia si Bucovina“.

Articol afisat de 1565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective