Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (II)

Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (II)

Aprilie

• ÃŽn urma unei solicitãri exprese a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România, o Hotãrîre de Guvern a statuat Ziua Bibliotecarului din România, în 23 aprilie. Dorind sã sublinieze importanta acestui act, Biblioteca Judeteanã „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamt a organizat un colocviu national, cu participarea membrilor consiliilor de conducere ale Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România, a altor specialisti ai bibliotecilor din întreaga tarã si a unor invitati din Republica Moldova. Tema Sãptãmînii Nationale a Bibliotecilor a fost „Biblioteca publicã - provocãri si oportunitãti ale dezvoltãrii sale într-un mediu concurential“.
• ÃŽn cadrul „Sãptãmînii Nationale a Bibliotecilor“, între 25 si 29 aprilie, la Piatra Neamt s-au desfãsurat „Zilele Bibliotecii Judetene «G.T. Kirileanu»“.
• O manifestare organizatã vineri, 28 aprilie, de Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ a marcat Anul National Mircea Eliade si a prefigurat Anul mondial consacrat marelui scriitor si filosof.
• Sîmbãtã, 29 aprilie, la Piatra Neamt a avut loc adunarea de tineret pe tarã a „Oastei Domnului“ la care au participat circa 1.500 de tineri din România si Ucraina. Oastea Domnului, înfiintatã în 1923, a fost consideratã în perioada comunismului drept „un dusman primejdios în calea construirii socialismului si comunismului“ fiind scoasã în afara legii în 1948. La 28 septembrie 1990, printr-o hotãrîre a Sfîntului Sinod, a fost recunoscutã ca „un mãdular viu si fidel al Bisericii Ortodoxe“ si i s-a aprobat statutul de functionare.
• Cu povestirea „Inima casei“, Camelia Varvara-Tudose a obtinut Marele Premiu al Concursului literar „Ion Creangã“ desfãsurat la Iasi.

Mai

• Sub genericul „Tribuna tinerilor interpreti“, Stagiunea muzicalã pietreanã a adus în prim plan trei dintre foarte tinerele talente ale scolii nemtene de interpretare: pianistii Andrei Gologan si Daniel Ciobanu si violonistul Laurentiu Busnea. Acompaniati de Orchestra simfonicã a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu, dirijatã de Ovidiu Bãlan, cei trei tineri virtuozi au prezentat un program de concerte din creatia lui Wolfgang Amadeus Mozart.
• Sala de lecturã a Bibliotecii Tehnice din Piatra Neamt a gãzduit luni, 15 mai, un colocviu dedicat Marii Adunãri Nationale a românilor de pe Cîmpul Libertãtii de la Blaj, din 15 mai 1848.
• Regizoarea Louise Dãnceanu semneazã o premierã a Teatrului Tineretului din Piatra Neamt cu piesa „L'amour toujours“ de Bulat Okudjava.
• Joi, 18 mai, în sala „Cupola“ a Bibliotecii Judetene „G.T. Kirileanu“ Neamt, a avut loc un recital extraordinar al Ansamblului de muzicã barocã „Collegium Musicum Academicum“ al Academiei de Muzicã „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.
• Sîmbãtã, 20 mai, un colocviu organizat de Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ a marcat Ziua Mondialã a Culturii“ - 21 mai.
• ÃŽn ultimele zile ale lunii mai, Teatrul Tineretului a prezentat publicului bucurestean trei spectacole cu piesele: „Shakespeare reîncãrcat“, regia Stefan Iordãnescu, „L'amour toujours“ de Bulat Okudjava si „Volpone“ de Ben Jonson, regia Louise Dãnceanu.
• Pe 27 si 28 mai, la Piatra Neamt s-a desfãsurat cea de a XVI-a editie a Festivalului de Teatru „Yorick“, care a marcat 11 ani de existentã a Asociatiei Nationale a Caselor de Culturã ale Sindicatelor din România. Au participat 14 trupe din tarã si din Serbia-Muntenegru, iar presedinte al juriului a fost, ca de obicei, actrita Draga Olteanu-Matei.
• La Biblioteca Judeteanã „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamt, cunoscutul om de culturã romascan Gh. A.M. Ciobanu si-a lansat marti, 30 mai, lucrarea intitulatã „Mileniul trei pe portativ. Ontifonismul“, apãrutã la Editura „Musatinia“.

Iunie

• Cei 135 de ani de la nasterea savantului si omului de culturã Nicolae Iorga au fost comemorati luni, 5 iunie, la Casa de Culturã a Sindicatelor din Piatra Neamt.
• Prin eforturile unui inimos colectiv de pasionati ai genului, în frunte cu actorul Corneliu-Dan Borcia, peisajul teatral al pietrenilor s-a îmbogãtit cu o nouã formã spectacularã inspiratã din reprezentatiile underground bucurestene. Primul act artistic a fost consemnat de piesa „Junghiuri“ de Bob Jude Ferrante, pusã în operã de regizorul Alex Mihail, cu sprijinul actorilor: Cezar Antal, Ecaterina Hîtu si Dragos Ionescu.
• Joi, 8 iunie, la Liceul Particular nr. 1 „Aurora Ouatu“ a avut loc lansarea volumelor „ÃŽmpotriva singurãtãtii“ de Victor Stan si „Dimineata ciocîrliilor“ de Victor Stan si Ioan Ouatu, apãrute la Editura „Timpul“ din Iasi.
• ÃŽntre 9 si 19 iunie, Ansamblul „Floricicã de la Munte“ al Centrului pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ din Piatra Neamt, a reprezentat folclorul românesc în cadrul Festivalului International de Folclor de la Reims (Franta).
• ÃŽn cadrul seratei literar-artistice care a avut loc marti, 13 iunie, la Biblioteca Judeteanã „G.T. Kirileanu“, a fost lansat volumul „Mozart sînt eu“ de Max Geneve, tradus din limba francezã de doctorul Virgil Rãzesu si apãrut la editura omonimã.
• Vineri, 16 iunie, a avut loc ultimul concert din cadrul stagiunii simfonice pietrene. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu s-a aflat dirijorul american Robert Gutter, iar soliste au fost pianistele Mihaela Spiridon si Ozana Kalmuski-Zarea.
• Luni, 19 iunie, la Clubul Q 30 din Piatra Neamt a avut loc o reprezentatie eveniment. Productia Clubului Prometheus din Bucuresti, preluatã de Teatrul „Pi Buni“ al Fundatiei PiatrArt, „Ich bin Ofelia“, este un recital dramatic al actritei Coca Bloos, pe un text de Gertrud Fussenegger, tradus de Dan Stoica, în viziunea regizoralã a lui Sorin Militaru, scenografia Alinei Herescu si muzica lui Peter Sarosi.
• ÃŽnceputul agresiunii URSS împotriva României în 1940 si consecintele ei au fost rememorate în colocviul organizat marti, 27 iunie de cãtre Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“.

Articol afisat de 1876 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective